Schutting, hek of tuinmuur neerzetten
Waar moet u op letten als u een schutting, hek of muur neerzet? Hebt u wel of geen omgevingsvergunning nodig? Welke regels zijn er?
Wel of geen omgevingsvergunning nodig?
Voor een schutting, hek of tuinmuur maakt het uit hoe hoog die wordt. En op welke plek die komt.
- Tot en met 1 meter hoog: u hebt geen omgevingsvergunning nodig.
- Tussen 1 en 2 meter hoog: u hebt soms een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u die aan de voorkant van het gebouw zet.
- Meer dan 2 meter hoog: u hebt een omgevingsvergunning nodig.
Gaat het om een schutting, hek of muur bij een monument? Of bij beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan hebt u een omgevingsvergunning nodig. Kijk bij Monument opknappen of verbouwen.
Zet u een heg, bomen of struiken neer? Daarvoor hebt u geen omgevingsvergunning nodig. Wel zijn er regels voor het planten van bomen bij de grens van uw tuin.
De vergunningscheck geeft aan voor welke activiteiten u een omgevingsvergunning nodig hebt of een melding moet doen. U kunt daarna meteen de vergunning aanvragen of de melding doen.
Technisch en ruimtelijk deel van uw bouwplan
Uw bouwplan kan bestaan uit een technisch deel en een ruimtelijk deel. Het technische deel gaat bijvoorbeeld over of het stevig genoeg is. Het ruimtelijk deel gaat over of uw plan past in de omgeving. Voor allebei de delen geldt 1 van de 3 mogelijkheden: u hebt een omgevingsvergunning nodig voor uw bouwplan, u moet een melding doen of het is vergunningsvrij.
De vergunningcheck geeft aan of u voor het technische en/of ruimtelijke deel een omgevingsvergunning nodig hebt. Bij het aanvragen van de omgevingsvergunning valt het technische deel onder de ‘Bouwactiviteit (technisch)’ en het ruimtelijke deel onder de ‘Bouwactiviteit (ruimtelijk)’.
Omgevingsvergunning aanvragen
Meer over de omgevingsvergunning (wat zijn de kosten, wat gebeurt na uw aanvraag)
Waar moet u op letten?
- Zorg dat uw bouwplan voldoet aan de regels. Zoals de regels uit het omgevingsplan en het besluit bouwwerken leefomgeving.
- Denk bij uw bouwplan ook aan duurzaam bouwen en diervriendelijk bouwen.
- Laat uw buren weten dat u bouwplannen hebt. Lees meer over (ver)bouwen en uw buren.
- Kan de verbouwing beginnen? Meld de start van de bouw minimaal 3 werkdagen van tevoren.
- Wilt u weten waar de grens van uw grond precies ligt? Vraag dit na bij het kadaster.
- Komt de schutting, het hek of de tuinmuur op de erfgrens tussen uw terrein en die van de buren? De schutting, hek of muur is dan van u samen en u betaalt hier ook samen voor. Als uw buren niet meewerken, dan kunt u naar de rechter stappen. Dit is geen zaak van de gemeente.
- Hebt u ruzie met de buren over de plaats van de schutting, hek of tuinmuur? De gemeente bemoeit zich daar niet mee. Als u er met de buren niet uitkomt, dan kunt u hiervoor naar de rechter.