Aanbouw of uitbouw maken

Waar moet u op letten als u een aanbouw of uitbouw maakt? Hebt u wel of geen omgevingsvergunning nodig? Welke regels zijn er?

Verschil aanbouw en uitbouw

Aanbouw
U maakt de woning groter. U maakt een aparte ruimte aan uw huis. Bijvoorbeeld een garage of bijkeuken De aanbouw staat tegen de gevel.
Uitbouw
U doorbreekt de achtergevel, om bijvoorbeeld de keuken of woonkamer groter te maken.

Wel of geen omgevingsvergunning nodig?

Doe de vergunningcheck

De vergunningscheck geeft aan voor welke activiteiten u een omgevingsvergunning nodig hebt of een melding moet doen. U kunt daarna meteen de vergunning aanvragen of de melding doen.

Technisch en ruimtelijk deel van uw bouwplan

Uw bouwplan kan bestaan uit een technisch deel en een ruimtelijk deel. Het technische deel gaat bijvoorbeeld over of het stevig genoeg is. Het ruimtelijk deel gaat over of uw plan past in de omgeving. Voor allebei de delen geldt 1 van de 3 mogelijkheden: u hebt een omgevingsvergunning nodig voor uw bouwplan, u moet een melding doen of het is vergunningsvrij.

De vergunningcheck geeft aan of u voor het technische en/of ruimtelijke deel een omgevingsvergunning nodig hebt. Bij het aanvragen van de omgevingsvergunning valt het technische deel onder de ‘Bouwactiviteit (technisch)’ en het ruimtelijke deel onder de ‘Bouwactiviteit (ruimtelijk)’.

  • Wilt u een groenblauw dak op uw aan- of uitbouw? Met plantjes op uw dak helpt u insecten en vogels in uw buurt. Het helpt ook tegen wateroverlast en hitte in de stad.

Hulp en contact Bouwen en verbouwen