Diervriendelijk bouwen
Hoe beschermt u dieren als u gaat verbouwen? En hoe zorgen wij ervoor dat onze gebouwen diervriendelijk zijn? Want gebouwen, huizen en kantoren zijn belangrijk voor dieren. Ze maken bijvoorbeeld een nest onder daken.
Waar denkt u aan als u gaat (ver)bouwen?
- Op de kaart 'Natuur in je buurt' kunt u opzoeken welke beschermde dieren en planten in of rondom uw huis voorkomen. Dit geeft een goed beeld van de verspreiding van dieren en planten in de stad. De kaart is niet compleet.
- Plan de werkzaamheden in de periode waarin de dieren het minst kwetsbaar zijn.
- Neem maatregelen om dieren te beschermen.
- Zorg dat de woning na de werkzaamheden toegankelijk blijft voor dieren. Of plaats nieuwe nestkasten voor vleermuizen en/of vogels in de muren van uw woning.
Extra aandacht voor beschermde dieren bij bouw
Deze dieren komen hier het meest voor. Ze lopen daarom het grootste risico bij bouwprojecten. Door diervriendelijk bouwen komt er extra ruimte voor deze dieren. Dit kan door:
- het inmetselen van nestkasten voor gierzwaluwen en huismussen bij nieuwbouw
- het vrijlaten van ruimte in de spouwmuur voor de gewone dwergvleermuis.
Omgevingswet en natuur
Gaat u buiten aan het werk op plaatsen waar misschien beschermde planten of dieren aanwezig zijn? U krijgt dan te maken met de natuurbescherming van de Omgevingswet. Volgens deze wet mag u geen schade toebrengen aan vogels en beschermde dieren of planten. In sommige situaties geldt een uitzondering en kunt u een vrijstelling of ontheffing krijgen.
Omgevingsvergunning en Flora- en fauna-activiteit
Huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen hebben geschikte gebouwen nodig om in te nestelen en te verblijven. De Omgevingswet beschermt deze dieren en hun nest- en verblijfplaatsen. Het kan zijn dat u voor werkzaamheden een vergunning flora- en fauna-activiteit nodig hebt. Dat kan ook als u geen omgevingsvergunning nodig hebt.
Ontheffing bij werkzaamheden
We onderzochten welke dieren waar in de stad leven. We houden de dieren in de gaten en maken veel nieuwe nestplekken voor ze. Dit onderzoek en het plan noemen we het Soortenmanagementplan (SMP).
Bekijk het soortenmanagementplan
We hebben toestemming van de provincie Utrecht (een ontheffing) om volgens dit plan te werken. We hebben vanaf 26 april 2024 een ontheffing op de Wet Natuurbescherming. Daarom hoeven we geen onderzoek meer uit te voeren bij ieder gebouw waar we werkzaamheden aan uit gaan voeren. In de ontheffing staan de spelregels die gelden voor het diervriendelijk bouwen.
Sommige inwoners en organisaties mogen gebruik maken van deze ontheffing. Dit mag alleen als u een machtiging van ons hebt. Het gaat daarbij om de volgende situaties:
- Isoleren van een huis met een tuin. Gaat u isoleren? Dan kunt u meteen gebruik maken van het plan. U zoekt hiervoor een aannemer die werkt volgens de methode ‘natuurvriendelijk isoleren’ van de provincie Utrecht. Aannemers kunnen hiervoor gratis een cursus volgen.
- Huurwoning van een wooncorporatie. We hebben Utrechtse wooncorporaties een machtiging gegeven.
- Gebouwen van de gemeente Utrecht. Voor onze eigen gebouwen mogen we de ontheffing van de provincie gebruiken.
Bij deze ontheffing en machtiging horen voorwaarden. Zoals het maken van extra nestplekken en verblijfsplaatsen voor vleermuizen. Hebt u geen machtiging? Dan doet u zelf onderzoek en vraagt een vergunning aan. Voor werkzaamheden aan particuliere woningen kunt u nu nog geen ontheffing krijgen. Denk daarbij aan een uitbouw of werkzaamheden aan het dak. We werken nog aan die mogelijkheid.