Diervriendelijk bouwen voor de huismus
Utrecht staat voor diervriendelijk bouwen. Bij (bouw)werkzaamheden moet u rekening houden met dieren die beschermd zijn onder de omgevingswet. De huismus en hun nestplaatsen vallen onder deze wet.
Kenmerken huismus

- De vooral grijsbruin gekleurde vogeltjes zijn het hele jaar door in kleine groepjes van 10 tot 30 mussen in tuin en buurt aanwezig. Ze leven van zaden, pitjes en insecten.
- Huismussen broeden meestal onder dakpannen. Soms maken zij gebruik van nisjes in gebouwen en van nestkasten. In Utrecht komt de huismus nog in veel wijken voor, al daalt het aantal huismussen in Utrecht wel.
- Rondom de plek waar ze broeden, hebben ze struiken en klimplanten nodig voor dekking en plekken voor stofbaden en drinkwater.
- Huismussen zijn nuttige vogels en eten bijvoorbeeld muggen en bladluizen. Ze brengen geen schade toe aan uw gebouw.
Kwetsbare periode
De huismus broedt in de periode april-augustus. Voer daarom werkzaamheden aan uw dak of aan een andere plek waar huismussen broeden, uit in de periode september tot en met maart.
Hoe weet ik of er huismussen bij mij thuis broeden?
Huismussen zijn meestal het hele jaar rond hun nestplaats aanwezig. Tjilpende mussen op het dak of in de dakgoot zijn vaak een teken dat ze onder de dakpannen broeden. Let ook op mussen die nisjes of nestkasten invliegen. De huismus broedt in de periode april-augustus. In strenge winters zoeken zij hun oude nesten op voor beschutting.
Waar komen huismussen voor?
Huismussen broeden bij voorkeur in huizen met dakpannen en maken hun nesten dan meestal onder de eerste rij dakpannen bij de dakgoot. Op de kaart kunt u zien in welke buurten de huismus broedt.
Bekijk de kaart met huismussen in Utrecht
De kaart geeft een beeld van de verspreiding van huismussen in de gemeente. Maar de kaart is niet compleet. U kunt ons helpen de huismus beter in kaart te brengen. Ziet u een huismus? Voeren dit in op www.waarneming.nl.
Bij welke werkzaamheden kunnen nestplaatsen verloren gaan?
De volgende werkzaamheden aan uw huis of tuin kunnen mussen en hun nesten in gevaar brengen:
- na-isolatie van het dak, vooral de ruimte tussen dakbeschot en dakpan met bijvoorbeeld 'isoparels'
- het plaatsen van nieuwe dakpannen
- plaatsing van vogelschroot (een voorziening aan de onderzijde van een dakvoet, die voorkomt dat vogels onder de dakbedekking (pannen) of het dakbeschot kruipen en nesten maken)
- plaatsing van dakkapellen en dakramen
- herstel van scheefliggende of gebroken dakpannen
- herstel van losse of gescheurde loodslabben
- onderhoud en herstel van dakgoten
- het plaatsen van steigers tot een hoogte van de dakgoot
- het verwijderen van heggen/hagen en andere planten waar mussen zich graag verschuilen
Doet u werkzaamheden die kunnen zorgen voor schade aan nestplaatsen? Dit is een overtreding van de omgevingswet. U kunt hier een vergunning voor aanvragen, dit regelt u bij de provincie Utrecht via het omgevingsloket.
Maatregelen om huismussen te beschermen bij uw werkzaamheden
Komen er in uw buurt huismussen voor en gaat u een verbouwing of renovatie uitvoeren? Geef deze informatie door aan uw aannemer en tref onderstaande maatregelen.
- Voer de werkzaamheden aan uw dak en/of dakgoot niet uit in de broedperiode van de huismus (april tot en met augustus), maar wacht tot de broedperiode voorbij is (september tot en met maart).
- Wijs uw aannemer op de aanwezigheid van huismussen. Vraag hem om voor de start van de werkzaamheden al rekening te houden met de nesten en de dieren niet te verstoren, anders kunnen bijvoorbeeld de jonge vogels overlijden.
- U kunt een vergunning aanvragen, dit regelt u bij de provincie Utrecht via het omgevingsloket.
- Wilt u vogelschroot plaatsen? Plaats dit dan onder de tweede of derde rij dakpannen, zodat mussen onder de eerste en tweede rij kunnen broeden.
- Verdwijnen er nesten? Dan kunt nieuwe nestgelegenheid aanbieden, bijvoorbeeld een mussenkast.
Meer informatie
Meer weten over de huismus? Bekijk het Kennisdocument Huismus van BIJ12.