Vissen
Vissen zijn belangrijk voor de kwaliteit van onze rivieren, kanalen en grachten. Ze helpen namelijk bij het water gezond en schoon houden. Daarom helpen we vissen bij hun jaarlijkse zoektocht naar een goede plek om zich voor te planten. Dat doen we met de visdeurbel.
Recordcijfers voor Utrechtse visdeurbel 2024
Het trekseizoen van de vissen is voorbij. Daarom staat de camera van de visdeurbel weer uit. In 2024 trok de website van de visdeurbel nog weer veel meer bezoekers uit binnen- en buitenland dan de jaren ervoor. Wat cijfers:
- Meer dan 20 miljoen websitebezoekers keken naar de vissen en er is ruim 150.000 keer aangebeld om duizenden vissen door de Weerdsluis te helpen. In 2023 werd de website 8,2 miljoen keer bezocht en de visdeurbel 105.000 keer ingedrukt.
- De meeste websitebezoekers kwamen in 2024 uit de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Brazilië.
- Van over de hele wereld was in 2024 aandacht voor de visdeurbel. Van de New York Times, SPIEGEL, CNN, The Guardian, BBC, The Drew Barrymore Show, ABC News, tot aan The Sunday Times South Africa, Galileo, VTM, UOL Brazil, Newstalk, Forbes, en The New Zealand’s Breakfast Show.
- We zagen in 2024 ook weer vele bijzondere vissoorten voorbij komen. Opvallend was dat we veel meer palingen (tientallen) en karpers zagen. Ook kwam de meerval een paar keer langs en hebben we voor het eerst de zeelt gezien. De baars, brasem en blankvoorn kwamen het meest voorbij.
Vanaf 3 maart 2025 gaat de camera van de visdeurbel weer aan!
Visdeurbel
Veel vissen, zoals de baars, winde en brasem, zwemmen ieder voorjaar vanaf de Vecht via de Weerdsluis en de Oudegracht naar de Kromme Rijn. Dwars door Utrecht dus. En soms moeten ze lang wachten bij de sluis. Dat komt omdat de sluisdeuren in het voorjaar niet vaak open gaan. Daar hebben we iets op bedacht: de visdeurbel. Onder water bij de Weerdsluis hangt er in het voorjaar een camera. Van ongeveer maart tot en met juni kunt u de beelden van de camera live bekijken. Zijn er vissen in beeld die wachten voor de sluis? Dan kunt u op de digitale deurbel drukken. De sluiswachter krijgt een seintje en bekijkt of het nodig is om de sluis open te doen als er veel vissen zijn. Zo helpt u vissen om door te gaan op hun route.
Samenwerking
De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, OAK consultants en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.