Waterkwaliteit

In Utrecht hebben we honderden kilometers aan sloten, grachten en vijvers. Al dat water houden we schoon en aantrekkelijk voor mensen, planten en dieren.

Dat doen we samen met andere overheden, zoals de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Rijkswaterstaat.

Schoon en gezond water draagt bij aan een gezonde, prettige leefomgeving voor mensen en dieren. In en om schoon water groeien (water)planten en leven allerlei dieren. Zo versterkt een goede waterkwaliteit de biodiversiteit.

Programma gezond water

De waterkwaliteit van vijvers, sloten, plassen en grachten in Utrecht is nog niet overal goed genoeg. Het voldoet op veel plekken niet aan de Europese normen. We werken daarom samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan het Programma Gezond water. Met dit programma voeren we tot en met 2028 in de hele stad maatregelen uit om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo zorgen we dat er meer verschillende soorten dieren en planten in het water kunnen leven. We leggen bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers aan, maaien de oevers anders en zetten ons in voor minder zwerfafval in het water.

Bekijk op de kaart wat we waar gaan doen in 2025

Wat doet de gemeente voor de waterkwaliteit?

  • We leggen natuurvriendelijke oevers aan. Dit zijn oevers waarbij land langzaam overgaat in water en waar veel ruimte is voor (water)planten. 
  • We verbeteren bestaande ‘harde’ oevers door ruimte te maken voor planten en dieren.
  • We stimuleren de hoeveelheid waterplanten. Deze zuiveren het water en zijn goed voor vissen en andere waterdieren.
  • We verwijderen exotische waterplanten. Deze verspreiden zich snel, verdringen andere planten en zorgen dat het water niet goed doorstroomt. 
  • We maken het water in sloten schoon door te baggeren.
  • We snoeien bomen en struiken op oevers en verwijderen een teveel aan riet. 
  • Als water te lang stilstaat, verbeteren we de doorstroming. Dit helpt met het tegengaan van kroos. Te veel kroos dekt het wateroppervlak af waardoor er geen zuurstof en licht meer door kan. Dat is niet goed voor vissen, andere waterdieren en planten.
  • We vissen zwerfafval en fietsen uit de grachten.

Lees meer over de watertaken van de gemeente en de andere overheden

Waterkwaliteit meten

Elke 3 jaar meten we samen met het waterschap de waterkwaliteit. We beoordelen dan een groot deel van de vijvers, sloten en grachten in de stad. We kijken bijvoorbeeld naar hoe helder het water is, het aantal planten en dieren en hoeveel afval er in het water ligt. 

Bekijk de resultaten van de laatste

Natuurvriendelijke oevers

Om de kwaliteit van water te verbeteren leggen we natuurvriendelijke oevers aan. Dat zijn oevers met een langzame overgang van land naar water. In het ondiepe water langs de oever groeien veel water- en oeverplanten. Deze planten bieden voedsel of een schuilplaats voor allerlei dieren, zoals vissen, insecten of kikkers.

Vaak is er geen ruimte voor natuurvriendelijke oevers in de stad. Soms passen we harde oevers aan om meer ruimte te maken voor planten en dieren. We maken bijvoorbeeld plantenbakken onder water of holtes voor kleine waterdieren en vissen. Of we leggen drijvende natuureilandjes aan.

Onderwaterplantenbakken

Waterplanten maken het water schoon. Ook zorgen ze dat het water prettig is om te leven voor vissen en andere waterdieren. Om de waterplanten te helpen, plaatsen we onderwaterplantenbakken.

De planten in de bakken trekken voedsel aan voor vissen, zoals waterslakken en andere waterdiertjes. Ze zorgen ook voor een schuilplek en een plek om voort te planten. Eerder deden we samen met waterschap HDSR en ReefSystems een proef bij Rotsoord. Onderwatercamera's hielden de plantenbakken in de gaten. Toen bleek dat vooral jonge vissen aangetrokken worden door de waterplanten.

Oevers en watergangen maaien

De meeste oevers en watergangen maaien we in het najaar. Zo verstoren we geen broedende rietvogels en zorgen we ervoor dat jonge vissen en amfibieën beschutting hebben in het water. We laten een deel van de begroeiing staan voor rietvogels en oeverdieren. Het niet gemaaide deel wordt het jaar erop gemaaid. We maaien bij voorkeur niet in de zomer om zuurstoftekort in het water voor vissen te voorkomen. Het maaisel blijft een aantal dagen liggen. Dan kunnen diertjes er nog uit kruipen. Een klein aantal watergangen maaien we in het voorjaar. Dit doen we terughoudend om broedende en jonge dieren niet te verstoren. We maken waar nodig alleen het gedeelte waar boten varen vrij.

Wat kunt u zelf doen?

  • Houd het water schoon. Zorg dat er geen afval in het water terecht komt.
  • Gooi geen waterplanten of dieren uit uw vijver of aquarium in de sloot. Deze ‘exoten’ kunnen in korte tijd snel groeien en verdringen de dieren en plantensoorten uit ons eigen land.
  • Hebt u een tuin aan het water? Snoei bomen en struiken dan op tijd, zodat het water niet vol met (rottende) bladeren komt te liggen.
  • Ziet u kansen in uw buurt voor het verbeteren van de waterkwaliteit? Bijvoorbeeld voor het aanleggen van een natuurvriendelijke oever of het stimuleren van waterplanten? Vraag subsidie aan via ons initiatievenfonds. Of maak gebruik van de subsidie Blauwe Bewonersinitiatieven van HDSR.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur