Proef met wildcamera
Inwoners van Utrecht konden tijdelijk een wildcamera in hun tuin laten ophangen. Daarmee keken we welke zoogdieren er 's nachts door de tuinen lopen. Dit deden we in samenwerking met onderzoeksbureau Silvavir. Met de camera's komen we meer te weten over deze schuwe dieren. Zo kunnen we de biodiversiteit verbeteren. En wat blijkt: hoe minder tegels in de tuin, hoe meer zoogdieren en vogels.
Minder tegels, meer zoogdieren en vogels
In totaal onderzochten we 1 jaar lang 30 tuinen in Utrecht. Dit deden we met 4 rondreizende wildcamera's. Lees hieronder de resultaten:
- In totaal zagen we 3121 dieren: 11 soorten zoogdieren en 18 soorten vogels.
- Huiskatten kwamen ruim 2000 keer in beeld.
- Wilde zoogdieren zagen we 641 keer.
- We zagen 8 soorten wilde zoogdieren. In volgorde van hoe vaak ze voorkwamen waren dit de huismus, bruine rat, egel, haas, Europees konijn, bosmuis, rosse woelmuis en een boommarter.
- We zagen de egel 77 keer in 14 tuinen. Dat is bijna 50% van de tuinen die meededen.
In de tuinen met veel tegels zagen we dat het aantal verschillende soorten zoogdieren en vogels minder was dan in tuinen zonder tegels. Ook speelt de inrichting van de tuin een rol bij de hoeveelheid dieren in de tuin. Zo helpt het om openingen in schuttingen of heggen te maken. Takkenhopen, nestkasten en andere rommelhoekjes zorgen voor verblijfplaatsen en schuilplekken. Ook helpt het om plantensoorten met bessen en vruchten of plantensoorten die veel insecten aantrekken te planten.
Elke wildcamera stond minimaal 4 weken in elke tuin. En alle tuinen waren anders in ligging en soort tuin. Dankzij Utrechtse vrijwilligers reisden de camera's van tuin naar tuin.