Oog in Al aardgasvrij
Fase project:
In voorbereiding
Utrecht wil een duurzame stad zijn. Daarom stappen we over op aardgasvrij verwarmen en koken. In uw buurt maken we een plan hoe aardgasvrij op een goede en betaalbare manier kan.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt ervoor zorgen dat u klaar bent voor de overstap naar aardgasvrij verwarmen. Hiervoor is het nodig dat u op tijd begint met energie besparen. En komt er een verhuizing of verbouwing aan? Stap dan over op elektrisch koken en zorg dat u uw huis of bedrijf goed isoleert. Isolatie zorgt direct voor minder kou en een lagere energierekening. En u bent alvast klaar voor een toekomst zonder aardgas.
Hoe ver zijn we?
Het afgelopen jaar verstuurden we verschillende wijkberichten en organiseerden bijeenkomsten. Het onderzoek naar warmteoplossingen in Oog in Al is afgerond. Samen met de inwoners willen we verder onderzoeken of een eigen, publiek warmtebedrijf de buurt in de toekomst van duurzame warmte kan voorzien.
Warmteoplossingen uit het onderzoek
Wij hebben samen met buurtinitiatief Oog voor Warmte onderzocht hoe Oog in Al aardgasvrij kan worden. Bekijk de onderzoeksresultaten op DenkMee. Iedere optie heeft voor- en nadelen. Bekijk de animatie met uitleg over de warmteoplossingen uit het onderzoek.
Warmteoplossingen Oog in Al aardgasvrij
Verandert er iets voor u?
Er verandert in de toekomst iets in uw woning of bedrijf als u:
- nog kookt op een gasfornuis. Overstappen op elektrisch koken, is dan een goede oplossing.
- een ketel of boiler op gas hebt voor uw verwarming en warm water. We onderzoeken of een aansluiting op een warmtenet voor uw woning de beste manier is om aardgasvrij te verwarmen. Een andere optie is een warmtepomp.
- voor uw bedrijf aardgas gebruikt, bijvoorbeeld in een stomerij of restaurant.
Bent u al aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming) of een warmtepomp? En kookt u al elektrisch? Dan verandert er voor u niets.
Buurtinitiatief Oog voor Warmte
Een groep inwoners is al gestart met een plan om Oog in Al duurzaam en lokaal te verwarmen. Hiervoor richtten ze een buurtcoöperatie op waar inwoners lid van kunnen worden: Oog voor Warmte. Zij werken aan een plan om zoveel mogelijk woningen in de wijk Oog in Al op een betrouwbare, duurzame en betaalbare manier te verwarmen. Het idee is om met een warmtenet via aquathermie (met water uit het Amsterdamrijnkanaal als warmtebron) een deel van Oog in Al te verwarmen. Daarnaast willen zij bewoners van Oog in Al ook helpen met de verduurzaming van hun woningen. Samen met Oog voor Warmte onderzoeken we wat de beste warmte-oplossing is voor de hele buurt.
Oog in Al aardgasvrij, samen komen we er dichterbij
Planning
Wanneer | Wat |
---|---|
2025 |
|
Na 2025 | Heeft de gemeenteraad het uitvoeringsplan vastgesteld? Dan ontvangt iedereen in de buurt een aanbod om over te stappen op de nieuwe manier van verwarmen en. Ook starten de werkzaamheden in uw buurt. |
Wat is er al gebeurd?
- 26 juni, 1, 2, 3, 8, 9 juli 2024: Met bakfiets door de buurt.
- 3 juli 2024: inloopbijeenkomst georganiseerd door gemeente Utrecht.
- 2 juli 2024: inloopbijeenkomst georganiseerd door gemeente Utrecht.
- 27 juni 2024: informatiebijeenkomst georganiseerd door Oog voor Warmte.
- 13 juni 2024: 3e wijkbericht over de onderzoeksresultaten.
- Najaar 2023: meedenken en onderzoek in Oog in Al.
- 9 november 2023: 2e informatiebijeenkomst met deelsessies Oog in Al aardgasvrij.
- 26 oktober 2023: 2e wijkbericht.
- 5 september 2023: informatiebijeenkomst Oog in Al aardgasvrij.
- Juni – 20 september 2023: vragenlijst Oog in Al.
- 27 juni 2023: 1e wijkbericht.
- Eind 2021: gemeenteraad heeft Transitievisie Warmte deel 2 vastgesteld. Oog in Al is een van de 24 buurten waar we de komende jaren van start gaan.
- Medio 2021: gemeenteraad heeft Transitievisie Warmte deel 1 vastgesteld. In Oog in Al is het meest logische mogelijkheid voor aardgas een warmtenet.
Nieuwsbrief
We delen regelmatig nieuws via de digitale nieuwsbrief van de gemeente Utrecht. Meld u aan voor de nieuwsbrief en kies voor nieuws uit Utrecht-West (subwijk: Oog in Al).