Utrecht aardgasvrij

Utrecht wil een duurzame stad zijn. Daarom stappen we buurt voor buurt over naar schone energie om onze huizen en gebouwen te verwarmen. Alle inwoners, ondernemers en de gemeente Utrecht moeten zich hierop voorbereiden. Samen zorgen we ervoor dat elk huis, bedrijf en elke buurt klaar is voor de energie van morgen. 

Isoleren en energie besparen

De komende jaren willen we zoveel mogelijk gebouwen in Utrecht klaar maken voor een aardgasvrije toekomst. Daarvoor richten we ons eerst op het isoleren van huizen en gebouwen. We helpen inwoners en ondernemers graag op weg. Met praktische informatie, advies, acties en financiering voor inwoners en ondernemers. Zo maken we het nemen van energiebesparende maatregelen makkelijker.

Wat kan ik doen om klaar te zijn voor aardgasvrij?

Wat gaan we in uw buurt doen?

We passen onze aanpak per buurt aan op wat er nu mogelijk is. Voor de buurten die mogelijk als eerst de overstap gaan maken naar aardgasvrij betekent dit: 

De samenwerking met Eneco stopte in april 2024. Nu onderzoeken we samen met bewoners welke manier van verwarmen per buurt geschikt is.

In deze buurten willen we samen met de inwoners onderzoeken of een eigen, publiek warmtebedrijf de buurt in de toekomst van duurzame warmte kan voorzien. 

We ronden het lopende onderzoek naar oplossingen voor aardgasvrij verwarmen af en richten ons daarna op energiebesparing en isolatie. De resultaten gebruiken we voor toekomstige plannen.

In deze buurten starten we nu geen onderzoek naar oplossingen voor aardgasvrij verwarmen. De aandacht ligt hier volledig op isoleren en energie besparen.

In het wervengebied zoeken we naar maatwerkoplossingen. Verder richten we ons op isolatie en energiebesparing.

We onderzoeken hoe we gebouwen op de bedrijventerreinen Lage Weide en de Wetering kunnen verduurzamen en over kunnen stappen op schone energie.

Wanneer aardgasvrij?

Heel Utrecht is in 2050 aardgasvrij. Dat hebben we afgesproken in het Klimaatakkoord. Wanneer welke buurt aardgasvrij wordt kunnen we nu nog niet zeggen. Daarvoor zijn we afhankelijk van bijvoorbeeld nieuwe wetten en regels. En we kunnen pas definitieve uitvoeringsplannen maken als er een andere betaalbare en haalbare oplossing is om te verwarmen zonder aardgas.

Maar we kunnen nu al energie besparen en gebouwen goed isoleren. Dit zorgt ervoor dat we in de toekomst makkelijker en sneller de overstap naar aardgasvrij kunnen maken.

Nieuw warmteprogramma met planning

We werken ook aan een nieuw warmteprogramma. Dit programma vervangt het plan voor een aardgasvrij Utrecht uit 2021. In 2025 kunt u hierover meedenken. We verwachten dat het warmteprogramma eind 2025 klaar is. Dan is er ook meer duidelijk over wanneer welke buurt aardgasvrij wordt. 

Lees meer over de plannen voor Utrecht aardgasvrij

Waarom aardgasvrij?

In een stad met steeds meer inwoners, bezoekers en bedrijven hebben we steeds meer energie nodig. Bijvoorbeeld om onze gebouwen te verwarmen en om te koken. Daarvoor gebruiken we nu vooral aardgas: een fossiele brandstof. Als je aardgas verbrandt, komt er CO₂ vrij. Dat draagt bij aan opwarming van de aarde, en daarmee aan klimaatverandering. Daarom stoppen we in Nederland met het gebruik van aardgas en stappen we over op schone energie.

Cijfers aardgasvrij 

In Utrecht zijn zo’n 130.000 huizen en andere gebouwen nog aangesloten op aardgas. In 2050 moeten alle woningen en bedrijven aardgasvrij zijn. Bent u benieuwd naar de cijfers over energie en gasaansluitingen in Utrecht? 

Bekijk dan het dashboard aardgasvrij

Hulp en contact Aardgasvrij

Telefoon

14 030

E-mail

aardgasvrij@utrecht.nl