Klaar voor aardgasvrij
Iedere Utrechter krijgt voor 2050 te maken met de overstap naar aardgasvrij verwarmen en koken. Of u nu een huis of ander gebouw bezit of een woning huurt. Wat kunt u zelf alvast doen om u voor te bereiden op energie van morgen?
Aardgasvrij verwarmen, wat kunt u alvast doen?
We willen geen aardgas meer gebruiken. Daarom hebben we iets anders nodig om huizen mee te verwarmen en om te koken. Koken kan bijvoorbeeld ook elektrisch met een inductiekookplaat. Aardgasvrije verwarming van uw woning kan op verschillende manieren. We onderzoeken per buurt welke manier van verwarmen geschikt is. Bijvoorbeeld een aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp.
Het is belangrijk dat u uw huis of bedrijf goed isoleert. Zo bent u goed voorbereid op de overstap naar een nieuwe vorm van verwarmen. Lees hieronder wat u kunt doen.
Woningeigenaren
Als woning- of gebouweigenaar kunt u zelf flinke stappen zetten om uw huis voor te bereiden op de overstap naar aardgasvrij wonen. Zo kunt u energie besparen met isolatie, zelf groene stroom opwekken of overstappen op elektrisch koken. Doe dat op logische momenten zoals tijdens een verhuizing of verbouwing. Dan is de extra investering hiervoor vaak lager.
Is in de toekomst een aansluiting op een warmtenet voor uw buurt de beste oplossing? Dan bent u als gebouweigenaar vrij om te kiezen of u aan wilt sluiten. Doet u dit niet, dan moet u zelf zorgen voor een andere, duurzame oplossing zoals een warmtepomp.
Vereniging van eigenaren
Is uw woning onderdeel van een vereniging van eigenaren (vve)? Dan pakt u de overgang naar aardgasvrij met elkaar aan.
Huurders
Huurt u bij een woningcorporatie? Dan zorgt uw woningcorporatie voor de aanpassingen. Denk aan het aanpassen van de verwarming en de elektra. U hoort van uw woningcorporatie wanneer zij uw woning aanpakken.
Huurt u bij een particuliere verhuurder? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor het duurzamer maken en aanpassen van uw huurwoning. In de tussentijd kunt u zelf al met een paar slimme aanpassingen in huis veel energie en geld besparen.
Bewonersinitiatieven
Misschien is er in uw buurt al een groep buurtbewoners actief aan de slag met energie besparen en duurzaam wonen. Zo zijn er bijvoorbeeld bewonersinitiatieven in Overvecht-Noord, Tuindorp, Wittevrouwen, Oog in Al, Hoograven, Veemarkt en Lunetten.
Bedrijven en maatschappelijke organisaties
Het energieloket helpt ondernemers, instellingen, verenigingen en vastgoedeigenaren om duurzamer te worden. Onze adviseurs ondersteunen u graag met deskundig advies op maat, hulpmiddelen en financiering.