Windmolens in Lage Weide

Op bedrijventerrein Lage Weide werken we aan een plan voor het plaatsen van windmolens. Hiermee willen we bijdragen aan het opwekken van schone energie in Utrecht. Dit betekent dat we eerst goed moeten onderzoeken of windenergie hier echt mogelijk is.

Wat gaan we doen en waarom?

Utrecht wil een schone en leefbare stad zijn voor iedereen. Een van de plannen is om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. Daarom kijken we of we in Lage Weide energie kunnen opwekken met windmolens. Windenergie is duurzaam en raakt nooit op. Het helpt niet alleen om klimaatverandering tegen te gaan. Het maakt ons ook minder afhankelijk van energie uit andere landen.  

Onderzoek naar geschikte plekken voor windmolens

Hoe haalbaar is het plan voor windmolens in Lage Weide? We gaan dit vanaf het voorjaar van 2025 onderzoeken. We kijken dan welke plekken in Lage Weide geschikt kunnen zijn voor windmolens. Dit onderzoek bekijkt onder andere de afstand tot woningen en bedrijven en de regels voor geluid.

Op dit moment neemt de gemeente de leiding in het onderzoek. We zoeken nog naar een partij die het hele proces wil leiden (een initiatiefnemer). Dit kan een bedrijf, een groep bewoners, een grondeigenaar of de gemeente zelf zijn.

Hoe gaat het verder na het onderzoek?

Zijn de resultaten van het onderzoek naar de geschikte plekken voor windmolens binnen? Dan bepalen we wat de volgende stappen zijn om windenergie in Lage Weide mogelijk te maken. Welke dat precies zijn en wanneer ze starten, hangt af van de uitkomsten van het onderzoek.

Meedenken

Samen met inwoners, ondernemers en organisaties in de omgeving kijken we hoe we windmolens in Lage Weide mogelijk kunnen maken. En hoe omwonenden (inwoners, ondernemers en organisaties) kunnen delen in de inkomsten. Ook doen we verder onderzoek naar de gevolgen voor de omgeving, en voor andere ontwikkelingen in het gebied. 

Zijn de resultaten uit het onderzoek naar de geschikte plekken voor windmolens bekend? Dan willen we hierover in gesprek met bewoners en ondernemers. We maken nu plannen hoe we u het beste kunnen betrekken bij dit proces. 

Onderzoek naar warmte uit de bodem

We stappen over naar schone energie. Een warmtenet is vaak de goedkoopste oplossing om huizen te verwarmen. Daarvoor is warmte uit de bodem (aardwarmte) voor Utrecht de belangrijkste bron. In Lage Weide en Utrecht Science Park onderzoeken we of we mogelijk warmte uit de bodem kunnen gebruiken. 

Lees meer over de warmte uit de bodem

Stroomnet Utrecht vol

Het stroomnet in Utrecht is vol. Nieuwe grote projecten om schone energie op te wekken komen daardoor op een wachtlijst. Netbeheerders TenneT en Stedin kunnen het probleem pas echt oplossen vanaf 2029. Daarom kijken we of we de stroom op het bedrijventerrein zelf kunnen gebruiken, zodat de stroom niet het volle stroomnet op hoeft. 

Lees meer over het volle stroomnet

Wat is al gedaan?

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030