Samen in een wooncoöperatie wonen

In een wooncoöperatie wonen meerdere huishoudens samen. De bewoners organiseren zelf hoe zij met elkaar willen wonen en wat ze willen delen. Wooncoöperaties kunnen meedoen aan een tender voor een kavel.

Meedoen aan een tender? Schrijf u in bij de kaartenbak

Bent u wooncoöperatie en wilt u kans maken op een kavel in de gemeente Utrecht? U schrijft zich dan in voor de 'kaartenbak'. Dit doet u op de website van Crowdbuilding. Daarna kunt u meedoen aan de tenders voor kavels.

Inschrijven in de kaartenbak

Op de hoogte blijven van nieuwe plekken voor wooncoöperaties

We willen in het voorjaar van 2025 een tender voor een kavel in Leidsche Rijn publiceren. Wilt u op de hoogte blijven van deze en andere plekken? U kunt dit aan ons doorgeven via wooncoorporaties@utrecht.nl. U krijgt van ons een e-mail als er nieuws is.

Uitvoeringsprogramma wooncoöperaties 2024-2028

In 2024 stelden we het ‘Uitvoeringsprogramma wooncoöperaties’ vast. Dit maakt het makkelijker voor een wooncoöperatie om te starten op een geschikte plek.

Wat staat er in het uitvoeringsprogramma?

  • We maken onze processen eenvoudig, begrijpelijk en duidelijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld met een stappenplan. Hierin staat waar initiatieven op welk moment aan moeten voldoen.
  • We stellen elk jaar ten minste 2 plekken beschikbaar voor wooncoörperaties. Deze locaties wijzen we via een tender toe.
  • We werken mogelijkheden voor subsidie uit. Deze zijn voor initiatieven die meedoen aan tenders. Zij krijgen hiervoor een vergoeding.

Bekijk het uitvoeringsprogramma wooncoöperaties

Waarom willen we wooncoöperaties in Utrecht?

  • Bewoners maken zelf keuzes over hun toekomstige woningen en woonomgeving. Op die manier kan een wooncoöperatie ook van extra waarde zijn voor de buurt. Met bijvoorbeeld buurtkamers, een openbare (moes)tuin of een woonplek voor bijvoorbeeld spoedzoekers.  
  • Het zorgt voor betaalbare woningen die ook betaalbaar blijven. Wooncoöperaties kunnen in hun regels (statuten) opnemen dat hun woningen betaalbaar blijven. Zo kan een sociale huurwoning ook voor altijd een sociale huurwoning blijven.  
  • Mensen met verschillende inkomens en dezelfde interesses kunnen hun droom om samen te wonen uit laten komen.  

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur