Erfpacht voor particulieren

Jazzsingel Leidsche Rijn

De gemeente Utrecht is eigenaar van verschillende gebouwen en stukken grond. Sommige stukken grond zijn uitgegeven in erfpacht. De grond mag u dan via erfpacht gebruiken om erop te wonen of er een tuin te hebben. U moet daarvoor betalen. 

Wat is erfpacht?

Als erfpachter krijgt u het recht om de grond te gebruiken. Dit recht heet erfpachtrecht. De grond blijft eigendom van de gemeente. De afspraken tussen u als erfpachter en gemeente als grondeigenaar zijn vastgelegd in een akte. Het gebruik van de grond is niet gratis. Voor het gebruiksrecht betaalt u elk (half) jaar een bedrag aan de gemeente. Dit bedrag noemen we erfpachtcanon of canon. Er zijn meerdere varianten:

  1. U betaalt elk (half) jaar erfpachtcanon. De gemeente stelt elke 10 jaar het nieuwe bedrag voor de erfpachtcanon vast.
  2. U hebt de erfpachtcanon afgekocht voor de huidige periode (tijdvak) van 50 jaar. Of de erfpachter vóór u heeft dit gedaan. U betaalt deze periode wel elk jaar een bijdrage van € 11,34. Dit zijn administratiekosten. Als de 50 jaar voorbij zijn, begint er een nieuw tijdvak. Dan moet u weer erfpachtcanon betalen.  
  3. U hebt uw erfpachtrecht eeuwigdurend afgekocht. Of een eerdere erfpachter heeft dit gedaan. U betaalt geen canon meer aan de gemeente.  

3 soorten erfpachtrechten

In Utrecht bestaan 3 soorten erfpachtrechten: eeuwigdurende, voortdurende en tijdelijke erfpachtrechten. Welke erfpachtrechten voor u gelden vindt u in de akte van levering van uw woning, het gebouw, de garage, de parkeerplaats of de tuin op erfpachtgrond. Bent u van plan iets te kopen? De verkoper, makelaar of notaris kan u de informatie geven.  

Eeuwigdurende erfpachtrechten

Eeuwigdurende erfpacht betekent dat een erfpachtrecht doorloopt voor onbeperkte tijd, voor eeuwig. Alleen in bijzondere gevallen kan de erfpacht tussentijds beëindigd worden. Eeuwigdurende erfpacht kan met of zonder het betalen van canon.  

  • Zonder canon: als erfpachter hoeft u in de toekomst geen erfpachtcanon meer te betalen. Tenzij het gebruik van de grond verandert. De waarde van de grond is in 1 keer afbetaald. Voor deze woningen gelden de erfpachtvoorwaarden 1989. De meeste eeuwigdurende erfpachtrechten zijn zonder canon.
  • Met canon: u hebt gebruik gemaakt van de Conversieregeling Erfpacht 2017. Of een eerdere erfpachter van de woning heeft dat gedaan. U hebt daarbij gekozen voor een jaarlijkse erfpachtcanon in plaats van direct de hele afkoopsom van de grond te betalen. We noemen dat ook wel het vastklikken van de afkoopsom. Voor deze woningen gelden ook de erfpachtvoorwaarden 1989. De canon kunt u afkopen door alsnog de afkoopsom te betalen.

Voortdurende erfpachtrechten

Voortdurende erfpachtrechten betekent ook dat een erfpachtrecht doorloopt voor onbeperkte tijd, maar dat na een periode (tijdvak) van 50 jaar de gemeente de voorwaarden kan veranderen. Ook hier zijn 2 mogelijkheden:

  • U betaalt als erfpachter een (half)jaarlijkse canon. De gemeente stelt elke 10 jaar het nieuwe bedrag voor de erfpachtcanon vast.  
  • U hebt de erfpachtcanon afgekocht voor het huidige tijdvak van 50 jaar. Of een eerdere erfpachter heeft dit gedaan. In dat geval betaalt u als erfpachter alleen een jaarlijkse bijdrage van € 11,34. Na afloop van het tijdvak van 50 jaar moet u weer erfpachtcanon betalen.  

Dit gaat meestal om woningen op gemeentegrond die zijn uitgegeven vóór 1989. Voor deze woningen gelden de erfpachtvoorwaarden 1974 of 1983.

Het kan zijn dat de woning in 1990 of 1991 is opgeleverd, maar dat voor uw woning toch de erfpachtvoorwaarden 1974 of 1983 gelden. Bijvoorbeeld als de projectontwikkelaar afspraken met ons maakte onder de oude erfpachtvoorwaarden uit 1974 of 1983. En dat gebeurde voordat de erfpachtvoorwaarden 1989 ingingen.

Een voortdurend erfpachtrecht kunt u in de meeste gevallen wijzigen in een eeuwigdurend erfpachtrecht. U betaalt dan een afkoopsom aan de gemeente en hoeft in de toekomst geen canon meer te betalen.

Lees meer over het afkopen van erfpacht

Veranderen erfpachtvoorwaarden 1974 of 1983

Bent u erfpachter en gelden voor uw erfpachtrecht de voorwaarden 1974 of 1983? Dan gaat er na 50 jaar wat voor u veranderen. Eind 2022, eind 2023 en in oktober 2024 hebben erfpachters die hiermee te maken krijgen een brief van de gemeente gekregen.  

Lees wat de veranderingen voor u betekenen en wat u nu al kunt doen 

Tijdelijke erfpachtrechten

Tijdelijke erfpacht loopt na een bepaalde periode af, in tegenstelling tot eeuwigdurende en voortdurende erfpacht. Hierbij zijn er 3 mogelijkheden:

  • u betaalt een jaarlijkse canon die we om de 10 jaar aanpassen
  • u betaalt een vaste jaarlijkse canon die niet verandert  
  • de erfpachtcanon is voor 50 jaar afgekocht

Dit gaat om een klein aantal woningen op gemeentegrond die zijn uitgegeven voor 1989. Voor deze woningen gelden bijvoorbeeld de erfpachtvoorwaarden Hoog Catharijne, erfpachtvoorwaarden 1961/1967 of de erfpachtvoorwaarden van voormalig gemeente Vleuten-De Meern. 

Hulp en contact Erfpacht

Telefoon

14 030

E-mail

erfpacht@utrecht.nl