Wat gebeurt er in wijk Zuidwest?
Bekijk het overzicht van bouwprojecten in Zuidwest
Bekijk het overzicht van verkeersprojecten in Zuidwest
Tijdelijke opvang asielzoekers Europalaan verlengd
Wij verlengen met 1 jaar de tijdelijke opvang voor 130 asielzoekers aan de Europalaan 44. Zij kunnen tot en met november 2025 hier blijven.
Het kantoorgebouw aan de Europalaan 44 is in het voorjaar van 2024 ingericht als een noodopvangplek om iets te doen aan het dringende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Toen is afgesproken dat we na een half jaar gingen kijken of de plek nog nodig is als opvang. Dit is het geval. De druk op de opvang van asielzoekers in Nederland is nog steeds erg groot.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor het beheer op de opvang. Ook is er bij het gebouw 24 uur per dag beveiliging aanwezig. De ervaringen van zowel de vluchtelingen als het COA zijn goed. Vanuit de omgeving komen er weinig meldingen.
Betaald parkeren in Kanaleneiland-Zuid
Vanaf 1 mei 2025 komt er betaald parkeren in Kanaleneiland-Zuid. Het betaald parkeren geldt van maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 11.00 uur 's ochtends.
Meer over invoeren betaald parkeren
Meer fietsenrekken in Dichterswijk
In Dichterswijk zijn te weinig plekken om een fiets goed te stallen. Veel fietsen staan daarom op de stoep of naast een fietsenrek. Daardoor is het voor voetgangers soms moeilijk om veilig over de stoep te lopen. We willen samen met u kijken of en waar we extra fietsenrekken in Dichterswijk kunnen plaatsen.
Op verschillende momenten telden we het aantal geparkeerde fietsen in de Dichterswijk. In delen van de buurt zien we dat er veel te weinig fietsenrekken zijn. In de Dichterswijk zijn er op de drukke momenten van de dag ongeveer 900 extra plekken nodig.
Fietsenrek aanvragen
Wij denken graag samen met u na over de beste plekken in uw buurt voor de extra rekken. U kunt altijd een extra fietsenrek aanvragen
Na uw aanvraag nemen we zo snel mogelijk contact met u op. Samen met u kijken we of de plek geschikt is voor een fietsenrek. We plaatsen bijvoorbeeld geen rek als dit voor gevaarlijke situaties zorgt. Of als de doorgang op de stoep voor voetgangers te smal wordt. Is de plek geschikt? Dan sturen we een wijkbericht naar bewoners die in de buurt wonen. Zij kunnen nog reageren op het voorstel. Als het nodig is moeten we het plan aanpassen of een andere plek kiezen.
Geld voor activiteiten tijdens jaarwisseling
Hebt u een idee om samen met de buurt iets leuks te organiseren op 31 december of 1 januari? Dan kunt u geld aanvragen voor een activiteit, ook als organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een ‘silent disco’ in de straat, een sportcompetitie voor jong en oud of een nieuwjaarsbijeenkomst voor en door alle buren. Doet u mee met uw buurt? Zo maken we samen nieuwe tradities voor een jaarwisseling zonder vuurwerk.
Vraag de subsidie activiteiten jaarwisseling aan
Opnieuw inrichten Socrateslaan
Op de Jutfaseweg werken we nu aan de nieuwe inrichting. De Socrateslaan is de omleidingsroute voor de Jutfaseweg. Daarom kan het werk aan de Socrateslaan helaas pas beginnen als het werk aan de Jutfaseweg klaar is. We verwachten dat dit in april 2025 is. We starten dan met het vervangen van de waterleiding en de gasleiding. Aansluitend hierop beginnen we met het opnieuw inrichten van de Socrateslaan. We verwachten dat de Socrateslaan in het voorjaar van 2026 opnieuw is ingericht.
Lees meer over de verbeteringen van het ontwerp en de nieuwe inrichting
Opvang vluchtelingen Eendrachtlaan
In het kantoorgebouw aan de Eendrachtlaan 280 bieden we vanaf de zomer van 2025 voor 2 jaar opvang aan 160 vluchtelingen uit Oekraïne. Hiervoor is het nodig om het gebouw te verbouwen. Wij regelen de opvang en zorgen voor begeleiding van de mensen door een sociaal beheerder op de plek.
De groep Oekraïners verblijft al een tijd in Utrecht, heeft veelal een dagbesteding en functioneert zelfstanding. Daarom verwachten we dat de opvang van Oekraïners niet voor overlast gaat zorgen. We blijven in de gaten houden hoe dit loopt.
Andere opvangplekken in de buurt
In dit gebied zijn ook andere opvangplekken. In mei 2024 werd het kantoorgebouw aan de Europalaan 44 een tijdelijke opvanglocatie voor 130 asielzoekers. Ook vangen we op verschillende plekken in het gebied daklozen op.
Oranjebrug tijdelijk dicht voor autoverkeer
We sluiten de Oranjebrug tijdelijk af voor auto's. Vanaf 22 april is er een omleiding via de Vondelbrug of de Socratesbrug. Fietsers en voetgangers kunnen de brug wel gebruiken. Ook kan de brug wel open en dicht voor vaarverkeer.
Waarom sluiten we de brug af?
We hebben onderzocht of de Oranjebrug nog aan de wettelijke regels voldoet. Bij een deel van de Oranjebrug is dit niet zo. We onderzoeken nu wat we moeten doen zodat de brug weer voldoet.
Hoe lang is de brug dicht?
Het nog niet duidelijk hoe lang de brug precies dicht is. We weten meer na het onderzoek. We verwachten dat de brug waarschijnlijk een aantal maanden dicht is. Dit kan ook langer zijn.
Nieuwe werkzaamheden in Merwede
We gaan verder met de voorbereiding op de bouw van nieuwe woningen in Merwede. In 2023 startten we met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het uit elkaar halen (sloop) van de busgarage, archeologisch onderzoek en het klaarmaken van de grond voor de bouw. Ontwikkelaar start binnenkort als eerste met het uit elkaar halen van 8 gebouwen in het Smart Business Park aan de Kanaalweg 14-18.
Lees meer over de werkzaamheden in Merwede
Het plukpad en trekpontje Ringpark Dichterswijk
Openingstijden trekpontje
Het plukpad is in de zomer open van 7.00 uur tot 21.30 uur. Vanaf 1 oktober is het plukpad open van 7.30 tot 17.30 uur. Een beveiligingsdienst opent en sluit het trekpontje en de hefbrug.
Het plukpad onderhouden we samen
Om het plukpad open te houden, zijn we samen verantwoordelijk. Dit betekent dat het plukpad wordt gebruikt met respect voor elkaar, de omwonenden en de planten en dieren. Dit betekent ook dat het bouwterrein verboden gebied is en de hefbrug is geen klimtoestel. Spreek elkaar daar op aan.
Snoei- en hersteldagen
Stichting Ringpark organiseert een aantal keer per jaar snoei- en hersteldagen. Zo willen wer ervoor zorgen dat de bewoners zich meer betrokken voelen bij het plukpad. En we dragen bij aan een prettig wandelgebied. Vragen hierover? Neem contact op met info@ringpark.nl.
Dichterswijk en Rivierenwijk worden aardgasvrij
In Utrecht stoppen we met het gebruik van aardgas om huizen te verwarmen en om te koken. In Dichterswijk en Rivierenwijk gaan we onderzoeken hoe aardgasvrij op een goede en betaalbare manier kan. Overstappen naar aardgasvrij doen we stap voor stap en samen met bewoners.
Alles over Dichterswijk/Rivierenwijk aardgasvrij
Route naar nieuwe fietsbrug Papendorp gekozen
We hebben onderzocht hoe de route van Papendorp via de nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal naar het 24 Oktoberplein moet gaan lopen. We hebben een optie gekozen die we nu verder uitwerken.
Lees meer over de aansluiting van de brug op het 24 Oktoberplein
Vasco da Gamalaan omgeving: opnieuw inrichten
Het riool van de Vasco da Gamalaan en omgeving moet vervangen worden. We gebruiken het werk aan het riool om meteen de buitenruimte te vernieuwen. Er komen nieuwe straten, meer planten en bomen en meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook maken de we openbare ruimte geschikt voor klimaatverandering.
Lees meer over de nieuwe inrichting van de Vasco da Gamalaan
Kanaleneiland-Zuid wordt aardgasvrij
In Utrecht stoppen we met het gebruik van aardgas om huizen te verwarmen en om te koken. Kanaleneiland-Zuid is een van de 20 buurten waar we gaan onderzoeken hoe de buurt op een goede en betaalbare manier aardgasvrij kan worden. Overstappen naar aardgasvrij doen we stap voor stap en samen met de buurt.
Meer over Kanaleneiland-Zuid aardgasvrij
Wat gebeurt er nog meer in de wijk
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief
Hulp en contact Wijkbureau Zuidwest
Bezoekadres
Al-Masoedilaan 188, Utrecht
Postadres
Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht
Openingstijden
9.00 - 13.00 uur
Maandag tot en met vrijdag