Buurtagenda Ondiep en 2e Daalsebuurt: buurt verbeteren
In Ondiep en 2e Daalsebuurt willen we de situatie en kansen van bewoners verbeteren. Samen met bewoners, ondernemers en organisaties uit de buurt maken we een buurtagenda. Met de buurtagenda kiezen we samen waar en hoe we de buurt kunnen verbeteren. Iedereen die mee wil doen, kan meedoen. De eerste versie van de buurtagenda is nu klaar.
Wat is een buurtagenda?
In een buurtagenda staan afspraken over wat de buurt belangrijk vindt en waar we als buurt gezamenlijk aan willen werken. We maken samen keuzes over waar en hoe we de buurt kunnen verbeteren. Dit staat met duidelijke, haalbare acties in de buurtagenda. We blijven werken aan de buurtagenda. Zijn we klaar met een actie? Dan kijken we wat daarna kunnen doen. Ook de onderwerpen kunnen veranderen, als dat nodig is. Lees meer over het verbeteren van kansen in Kanaleneiland, Noordwest en Leidsche Rijn
Buurtagenda Noordwest: decembertasjes
Wat gaan we doen?
In Ondiep en 2e Daalsebuurt beginnen we met deze onderwerpen: elkaar kennen en helpen, goede gezondheid en beter rondkomen. Bewoners en professionals vinden verkeersveiligheid en een groenere buurt ook belangrijke onderwerpen. Hieronder leest u meer over de eerste 3 onderwerpen. En welke acties we met de buurt als eerste doen. Er zijn nog veel meer goede ideeën, we bekijken later welke we nog meer kunnen uitvoeren.
Elkaar kennen en helpen
Goed contact in de buurt maakt het fijner om in een wijk te wonen. Mensen helpen elkaar eerder, kunnen meer van elkaar hebben en voelen zich betrokken bij elkaar en de omgeving. Welke acties doen we?
- Organiseren van verschillende opruimacties waar we samen met bewoners afval opruimen.
- We onderzoeken of we een wijkoverleg in Noordwest kunnen opzetten voor de buurtagenda’s.
- Onderzoek doen onder bewoners of interesse hebben voor het organiseren van een tweede feest op de Plantage.
- We onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een huiskamer in de Bloemenbuurt.
- Plaatsen van een prikbord op de Plantage.
Goede gezondheid
Bewoners vinden het belangrijk mensen bezig zijn met hun gezondheid. Dat past ook bij de wensen van de stad Utrecht. We moedigen bewoners dus aan om te bewegen en te kiezen voor gezond eten. Welke acties doen we?
- Op 10 en 11 april organiseren we met bewoners en partners in de wijk het Gezonde Wijk Festival. Bewoners krijgen hier meer informatie over bewegen en gezond eten. En kunnen daar met elkaar over praten.
- We onderzoeken of we apparaten om te sporten kunnen plaatsen in het park bij de Royaards van den Hamkade, voor jongeren en ouderen.
Hulp bij geldzaken
- Armoede is niet altijd te zien. Sommige bewoners ‘verbergen’ hun armoede. En komen daardoor in de problemen. We willen bewoners helpen met geldzaken. Welke acties doen we? We onderzoeken hoe we bewoners kunnen helpen om spullen die nog goed zijn uit te wisselen, bijvoorbeeld met ‘weggeefkastjes’.
- Het boekje ‘Meer doen met minder geld in Noordwest’ samen met wijkpartners gemaakt voor mensen die moeite hebben met rondkomen in Noordwest.
Print de poster met alle acties en bespreek ze met andere bewoners (pdf, 1,6 MB)
Poster met alle acties
Wat we gaan doen in 2024 staat ook op een poster. U kunt de poster uitprinten zodat u de acties met andere bewoners kunt bespreken.
Bekijk de poster (pdf, 470 kB)
Helpt of denkt u mee? Dan maken we de buurtagenda samen een succes. Mail naar noordwest@utrecht.nl, bel naar 14 030 of kom langs op het wijkbureau. Meld u aan voor de Nieuwsbrief Utrecht om op de hoogte te blijven.
Hoe zijn we tot deze buurtagenda gekomen?
We spraken op meerdere momenten met bewoners en professionals. Bijvoorbeeld bij activiteiten in de wijk. Daar spraken we over wat voor de buurt belangrijk is en wat er beter kan. Bewoners en professionals konden ook reageren via de online vragenlijst op DenkMee. Uiteindelijk kozen we met elkaar 14 ideeën waar we nu aan gaan werken.
Waarom Ondiep en 2e Daalsebuurt?
In 2022 hebben we onderzoek gedaan naar Ondiep en 2e Daalsebuurt. Wat gaat er goed en wat vraagt aandacht? We hebben gekeken naar Buurten in cijfers. Ook hebben we bewoners geinterviewd. Daaruit kwamen de volgende punten naar voren:
- In de buurten is veel steen en weinig groen. Er is veel zwerfvuil en de parkeerdruk is hoog.
- Veel verschillende groepen mensen wonen samen in buurten die aan het veranderen zijn. De sociale verbondenheid met elkaar is laag, verschillende bewoners weten elkaar niet altijd te vinden. Maar bewoners zijn positief over de sfeer in de buurten. En wonen prettig met elkaar samen.
- Er is armoede, wat zorgt voor geldstress. En dat heeft invloed op het welzijn en gezondheid van bewoners.
- Het aantal jongeren dat een schooldiploma haalt, is relatief laag.
Op basis van deze punten zijn we met bewoners en professionals uit de wijk in gesprek gegaan om tot de buurtagenda te komen.
Wat hebben we al gedaan?
- Bankjes aan de Kloostertuin vervangen, om te genieten van het groen in de wijk.
- Buurtfeest in de Bloemenbuurt.
- 10 en 11 oktober 2023: start van proef met buurthuis op wielen.
- 9 september 2023: wijkproeverij met opruimacties en aandacht voor gezondheid.
- Informatieavond Energie-U in speeltuin De Speelboom.
- Juni en juli 2023: energiecoaches gingen de wijk in om advies te geven.
- 21 juni 2023: de buurtagenda bus ging op pad om de buurtagenda beter bekend te maken.
- 14 mei 2023: eerste bijeenkomst met 15 bewoners. Samen bespraken we hoe we meer bewoners aan de buurtagenda konden meedoen.
- April en mei 2023: 38 bewoners vulden de DenkMee-vragenlijst in.
- 3 april 2023: tweede bijeenkomst met 36 bewoners en professionals. We bespraken de ideeën en besloten welke ideeën we gaan uitvoeren.
- Januari 2023: eerste bijeenkomst met professionals.
- We voerden gesprekken in de buurt op verschillende momenten en plekken, bijvoorbeeld in het winkelcentrum, de speeltuinen en tijdens wijkkoffies. In totaal spraken we 157 bewoners.
Hulp en contact
Telefoon
14 030
Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur