Bromvoertuigen op rijbaan
Weet u niet zeker of u op de rijbaan moet rijden? Bekijk de plek op de weg voor uw bromfiets, brommobiel, scootmobiel en speedpedelec.
Op deze pagina:
Bromfiets
Bromfietsers (geel kenteken) rijden op de rijbaan op alle 50 kilometer per uur-wegen in Utrecht. Dat is veiliger voor iedereen die op de weg rijdt. U rijdt bij wegen buiten de bebouwde kom waar u 60 kilometer per uur mag ook op de rijbaan. U kunt een boete krijgen als u niet op de juiste plek rijdt. Voor een paar wegen maken we een uitzondering. Dit doen we in overleg met de verkeerskundigen en de verkeerspolitie. Op alle fietspaden staan borden waarop staat of er bromfietsen mogen rijden.
Lees meer over veilig rijden op de bromfiets op Rijksoverheid.nl
Lees meer over het verschil tussen een geel en blauw kenteken op Rijksoverhed.nl
Uitzonderingen en andere routes
Bij uitzonderingen waar een bromfietser niet op de rijbaan hoeft te rijden geven we dit duidelijk aan. De uitzonderingen zijn:
- wegen met een directe aansluiting op de snelweg. Op deze plekken leiden we de bromfietser naar een fiets-/bromfietspad om te voorkomen dat brommers op de snelweg komen
- wegen waar de snelheid in de praktijk hoger ligt dan 50 kilometer per uur. Door het snelheidsverschil tussen brommers en het andere verkeer kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Dit geldt op:
- Stadsbaan Leidsche Rijn tussen Langerakbaan en C.H. Letschertweg
- Marinus van Tyrusviaduct (tussen Papendorp en Letschertweg)
- Wolfgang Pauliweg (deels 70 kilometer per uur)
- routes waar de bromfietser anders te ver moet omrijden. Bromfietsers kunnen dan gebruik maken van een snellere route via een fiets-/bromfietspad.
Camerahandhaving voor bromfiets naar de rijbaan
Veel bromfietsers rijden nog op het fietspad waar dat niet mag. Of ze rijden op de rijbaan zonder helm op. Dat blijkt uit onderzoek. Dit geeft onveilige situaties en drukte op het fietspad. Kentekencamera’s zien of bromfietsers op de rijbaan rijden. Dit gebeurt ook bij snorfietsen, motorfietsen en andere motorvoertuigen die op het fietspad rijden. Op de stoep rijden om de camera te ontwijken ziet de camera ook. Overtreders krijgen een boete thuisgestuurd.
Scootmobiel
Een scootmobiel is een voertuig voor het vervoer van een gehandicapte en is niet breder dan 1,10 m. De scootmobiel heeft geen motor of kan met een motor niet harder dan 45 km per uur.
Met een scootmobiel mag u rijden op de stoep, het voetpad, het fiets/bromfietspad en de rijbaan. Als deze allemaal aanwezig zijn, bepaalt u zelf waar u rijdt. U mag niet op autowegen en autosnelwegen. U houdt zich ook aan de verkeersregels van de weg waarop u met uw scootmobiel rijdt.
Voor een elektrische rolstoel gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel. Dit geldt ook voor gesloten gehandicaptenvoertuigen zoals de Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.
Maximumsnelheid scootmobiel
- Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden.
- Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
- Op de rijbaan, behalve op autowegen en autosnelwegen, mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden. Dat geldt binnen en buiten de bebouwde kom.
Gehandicaptenvoertuigen met motor mogen:
- niet breder zijn dan 1,10 meter
- niet langer dan 3,50 meter
- niet hoger dan 2,00 meter.
Wat hebt u nodig?
U hebt geen (bromfiets)rijbewijs of kenteken nodig voor een scootmobiel. Wel moet u een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid hebben. Dan zit er een verzekeringsplaatje aan de achterkant.
Brommobiel
Een brommobiel is een bromfiets op meer dan 2 wielen die lijkt op een kleine personenauto. Met een brommobiel rijdt u op de rijbaan. U mag niet op het fietspad rijden. Op autowegen, autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer mag u ook niet rijden.
- De maximumsnelheid is 45 kilometer per uur, binnen en buiten de bebouwde kom.
- U hebt een bromfietsrijbewijs, verzekering en kenteken nodig (geldt voor de wet als een bromfiets).
- De minimale leeftijd is 16 jaar. Er is geen ontheffing mogelijk voor de minimumleeftijd van 16 jaar. Ook niet als u een handicap hebt. Een brommobiel is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig.
- Een gordel is verplicht. Bij een open brommobiel draagt u een goedgekeurde helm en geen gordel.
Parkeren
Voor een brommobiel gelden dezelfde regels als voor gewone auto's. U parkeert langs de weg als dit mag en in de parkeervakken. Ook voor het parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen gelden dezelfde regels als voor auto's. Een gehandicaptenparkeerkaart is bij parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats verplicht. Hebt een gehandicaptenparkeerkaart? Dan kunt u een gratis parkeervergunning aanvragen. Daarmee kunt u op alle gewone parkeerplaatsen in betaald parkeergebied staan.
Speedpedelec
De speedpedelec is een snelle elektrische fiets. De fiets biedt trapondersteuning tot 45 kilometer per uur. Voor de speedpedelec gelden daarom dezelfde regels als voor de bromfiets.
- U draagt een helm.
- De speedpedelec heeft een bromfietskenteken.
- U hebt een bromfietsrijbewijs nodig wanneer u geen autorijbewijs of motorrijbewijs hebt.
Met een ontheffing kunt u in de meeste Utrechtse gemeenten op het fietspad rijden. Daarvoor gelden spelregels.