Aanpak Aziatische duizendknoop en reuzenberenklauw

De Aziatische duizendknopen en de reuzenberenklauw zorgen voor overlast. Deze planten verdringen andere kruiden en struiken. Dit is niet goed voor de natuur. De Aziatische duizendknopen zijn een snelgroeiende plant met lange en dikke wortels. De reuzenberenklauw is een grote plant met witte bloemschermen. Het sap kan uw huid beschadigen.

Wat doet de gemeente?

Aziatische duizendknoop

Er zijn 3 soorten: Japanse duizendknoop, Sachalinse duizendknoop en de Boheemse duizendknoop. We maaien een langere periode op de plekken waar deze planten staan. We maaien heel goed om verdere verspreiding te stoppen. Na meerdere jaren maaien komt de plant waarschijnlijk niet meer terug.

Reuzenberenklauw

We gebruiken een combinatie van maaien, afsteken en uitsteken om te plant te verwijderen. Vaak maaien en opruimen put de plant uit. Dat verkleint de kans dat deze opnieuw groeit. We raden ook tuin- en terreinbezitters aan om de reuzenberenklauw zoveel mogelijk te verwijderen.

Waar groeien de planten? 

Allebei de planten staan meestal langs spoorlijnen en autowegen. Ze staan in ruige beplantingen en in de bermen. Ze zorgen vooral voor problemen langs voet- en fietspaden. En langs water en op rangeerterreinen.

Melding doen

Ziet u de planten op een plek die niet op de kaart staat? Geef dit dan snel aan ons door.
 

Doe een melding

  • Of bel ons op 14 030.
  • Of via X: @gemeenteutrecht en gebruik #aanpakJDK met foto en beschrijving van de plek.

Uit uw eigen tuin verwijderen

Aziatische duizendknoop

Maai de plant tot op de grond af. Herhaal dit om de 4 weken. Zo raakt de plant uitgeput en komt deze na een tijdje niet meer terug. Verwijder wel het maaiafval. Dan kan de plant zich niet opnieuw verspreiden. Het maaiafval kan bij het restafval.

Reuzenberenklauw

Draag beschermende kleding en handschoenen. Kap de berenklauw bij de grond of steek de plant af onder de grond. De plantresten mogen bij het groenafval.

Hebt u de plant aangeraakt? 

Aziatische duizendknoop

De plant is niet gevaarlijk.

Reuzenberenklauw

Het sap kan samen met zonlicht na 24 uur uw huid beschadigen. Eerst kunnen jeukende, rode vlekken of blaasjes ontstaan. Na een paar uur kunnen dit grote blaren worden. De blaren zien eruit als ernstige brandwonden en genezen pas na 1 tot 2 weken. 

Lees wat u doet als u de reuzenberenklauw hebt aangeraakt 

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier