Proef wilde bloemen en planten

Wilde bloemen en planten worden soms gezien als onkruid, maar ze zijn goed voor onze stad. Daarom startten we in maart 2022 in 5 buurten een proef. We lieten wilde bloemen en planten langs gevels en in boomspiegels (de grond om een boom) groeien. Tussendoor keken we wat het effect was op de natuur. De proef is nu klaar en stopt per 1 november 2024.

Waarom deze proef?

Wilde bloemen zorgen voor voedsel en bescherming van bijen, vlinders en andere insecten. Ze zorgen voor verkoeling op warme zomerdagen. Ook brengen ze meer kleur in de stad. Daarom deden we een proef in 5 buurten. Daarbij lieten we de wilde bloemen en planten tot 30 centimeter langs gevels en in boomspiegels groeien.

Resultaten

We onderzochten de resultaten van de proef in 2022 en 2023. Groeien er (meer) wilde bloemen en planten? Welke soorten zien we? Wat vinden de bewoners ervan? Hoe ervaren zij de wilde bloemen en planten in hun buurt? 

In 2022 en 2023 vulden bewoners een korte vragenlijst in. De proef krijgt een rapportcijfer van een 7. Van de buurtbewoners geeft 66% aan de wilde bloemen en planten te laten staan. Ruim 33% geeft aan dat zij de wilde bloemen en planten langs de gevel zelf hebben verwijderd. Een aantal buurtbewoners vindt het niet mooi, maar de meeste bewoners vinden het extra groen in de buurt fijn. 

Hoe nu verder?

Er is besloten dat de proef wilde bloemen en planten gaat stoppen. Ondanks de positieve effecten op de biodiversiteit en de goede ervaring van de buurten die meededen met de proef. Vanaf 1 november 2024 onderhouden we het groen weer op de ‘oude’ manier. Dat betekent dat alle gevels weer schoongemaakt worden en dat we de boomspiegels weer onderhouden. 

Waarom stopt de proef?

We stoppen met de proef wilde bloemen en planten omdat de gemeente Utrecht moet bezuinigen. In Utrecht halen we 6 tot 7 keer per jaar het groen weg van de stoep. We gebruiken hiervoor machines. In de buurten die meededen aan de proef lieten we 30 centimeter aan groen staan. Wel maakten we de rest van de stoep schoon. Om de stoep veilig te houden, is het nodig om aan het eind van het jaar het groen langs de gevel weg te halen. Deze extra ronde kost geld. Op dit moment is er geen ruimte in de begroting voor deze extra kosten. 

Wat zijn nu de mogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om meer groen in uw straat of buurt te houden.

Leg een geveltuin aan

Een strook planten tegen de gevel van een woning noemen we een geveltuin. Hebt u geen voortuin en ligt de gevel van uw woning tegen de stoep? Dan kunt u zonder onze toestemming een geveltuin aanleggen.

Adopteer een boomspiegel

Een boomspiegel is een minituintje rond de voet van een boom. Is de boomspiegel in uw straat nog leeg? Dan mag u deze zelf beplanten en onderhouden. U hebt daar geen toestemming voor nodig. We vragen u wel het zelfbeheer van een boomspiegel te melden. 

Doe een aanvraag bij het initiatievenfonds

Het initiatievenfonds is een fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Bijvoorbeeld voor ideeën die uw straat, buurt of wijk groener maken. Zoals het opknappen van een pleintje of het aanleggen van een geveltuin. Iedereen met een goed idee kan een aanvraag doen

Welke buurten deden mee?

Bij het kiezen van de buurten hielden we rekening met voor- en naoorlogse stadsbuurten en nieuwbouwwijken. Deze buurten en straten geven een goed beeld (dwarsdoorsnede) van de stad.

Breedstraatbuurt e.o.

Breedstraat, Van Asch van Wijckskade, Lange Lauwerstraat, Korte Lauwerstraat, Predikherenkerkhof, Predikherenstraat, Begijnehof, Begijnekade, Wijde Begijnestraat, Plompetorengracht, Noorderstraat, Pauwstraat, Kalverstraat, Loeff Berchmakerstraat, 2e Achterstraat, 3e Achterstraat

Lombok-West

2e Atjehstraat, 2e Delistraat, Padangstraat, Maetsuykerstraat, Billitonkade, Kanaalstraat, Johannes Camphuysstraat, 1e Atjehstraat, 1e Delistraat, Van Imhoffstraat, Jan Pieterzoon Coenstraat, Vleutenseweg, Soendastraat.

Wilhelminaparkbuurt e.o.

Nassaustraat, Mauritsstraat, Johan Willem Frisostraat, Stadhouderslaan, Frederik Hendrikstraat, Willem de Zwijgerstraat, Koningslaan.

Pijlsweerd-Zuid

David van Mollemstraat, Zeedijk, Westerdijk, Zijdebalenstraat, Jongeneelstraat, Jongeneelwerf, Korenschoofstraat, Kaatstraat, Otterstraat.

Parkwijk-Zuid

Melissekade, Bonenkruidstraat, Dillestraat, Mierikswortelstraat, Winterkersstraat, Karwijstraat, Pepermuntstraat.

Wat zijn de voorwaarden voor deze proef?

  • De stoep blijft veilig en toegankelijk.
  • De begroeiing zorgt niet voor overlast van zwerfafval of plaagdieren.
  • Planten zoals de Aziatische duizendknoop en de Ambrosia verwijderen we. Dit zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen. Ze overgroeien andere planten.
  • Tijdens de proef houden we goed contact met inwoners.

Hulp en contact Wilde bloemen en planten