Smakkelaarsveld: woningen, kantoren en stadspark
Fase project:
in uitvoering
Geplande bouw:
2024-2028
Het Smakkelaarsveld heeft veel functies gehad: van scheepswerf tot parkeerplaats en fietsenzee. De komende jaren verandert dit drukke stuk bij Utrecht Centraal in een rustige plek met groen en water. Er komen woningen, kantoren en een stadspark met horeca. De Leidsche Rijn komt terug, zodat bootjes weer vanaf de singel naar de Munt kunnen varen.
Werkzaamheden en bereikbaarheid
Van 9 december 2024 tot en met maart 2025 boren we 225 palen in de grond. Dit kan geluidsoverlast geven. We gebruiken wel een manier die minder geluidsoverlast en trillingen geeft.
December 2024 – zomer 2025
In deze periode is er op maximaal 24 dagen (data nog niet bekend) minder openbaar vervoer met langere reistijden.
Najaar 2025 - 2027
- Op maandagen rijden er geen bussen en trams over het Smakkelaarsveld.
- U kunt de tram richting Utrecht Science Park nemen op het Centraal Station aan de Centrumkant. Voor Nieuwegein en IJsselstein kunt u de tram nemen aan de Jaarbeurskant.
- Bussen rijden op maandagen om via de Daalsetunnel en minder vaak. Tijdens 14 weken geldt dit voor ook voor een andere weekdag.
Plan uw reis vooraf op www.u-ov.info.
Auto’s kunnen over de Catharijnesingel rijden van de Amsterdamsestraatweg naar het Ledig Erf en terug. Dit verandert in maart 2025. Dan wordt de Catharijnesingel afgesloten. Auto’s kunnen dan via de Daalsetunnel rijden van het oosten naar het westen van de stad.
Fietsers kunnen langs de werkzaamheden fietsen. Op de hoek van de Daalsesingel en de Vredenburgbaan rijdt soms verkeer het bouwterrein op. Dan kunnen fietsers er kort niet langs.
Het voetpad naast het spoor, tussen de Smakkelaarskade en Leidseveer, is afgesloten voor de veiligheid. Er is een omleiding. Op de hoek van de Daalsesingel en de Vredenburgbaan rijdt soms verkeer het bouwterrein op. Dan kunnen voetgangers er kort niet langs.
Wat komt er?
Op het Smakkelaarsveld komen in totaal 167 woningen. In het Havengebouw komen 61 sociale huurwoningen (van Woonin) en 52 betaalbare koopwoningen. In het Parkgebouw komen 54 luxere koopwoningen. Het Kadegebouw wordt een kantoorgebouw met openbare horeca op het dak.
Ook komt er een stadspark met een theehuis en een kleine haven. De gebouwen worden over de bus- en trambaan gebouwd. Zo komt er veel groen en heeft de omgeving minder last van geluid. Het park komt aan het water te liggen: de Leidsche Rijn komt terug. Er komen 2 bruggen zodat het park goed bereikbaar is.
Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het Smakkelaarspark? Meld u aan voor de nieuwsbrief Utrecht en kies voor de wijk Binnenstad. Of meld u aan voor de nieuwsbrief van ontwikkelaar Lingotto.
Meld u aan voor de nieuwsbrief Utrecht
Meld u aan voor de nieuwsbrief van ontwikkelaar Lingotto
Download de BouwApp
Tijdens de werkzaamheden houden we u op de hoogte via de BouwApp. Hier vindt u informatie over het werk en de omleidingen. U kunt ook vragen stellen. Download de app via de Apple Appstore of Android Playstore. Voeg project ‘Smakkelaarspark’ toe als favoriet. U kunt het project ook volgen via de website van de BouwApp.
Planning
Wanneer | Wat |
---|---|
December 2024 - maart 2025 | Bouw van de basis van de gebouwen bovenop de tram- en busbaan; 225 heipalen gaan de grond in. |
2025-2027 | Bouw van de 3 gebouwen bovenop de tram- en busbaan. |
2028 | Aanleg stadspark en terugbrengen Leidsche Rijn. |
Wat is al gedaan?
De start van de bouw was gepland voor 2022, maar dat liep anders. Mede door de oorlog in Oekraïne stegen de bouw- en energiekosten zo erg dat de bouw niet kon starten. Begin 2024 stelden we geld beschikbaar om het project weer op te starten. Lingotto krijgt dit bedrag alleen als er na de bouw meer is uitgegeven dan gepland. In de zomer van 2024 begonnen de voorbereidingen voor de start van de bouw.
In 2017 en 2018 maakten 3 partijen een plan voor deze plek. We kozen de partijen omdat ze goed konden samenwerken. De gemeenteraad stelde de voorwaarden voor de ontwikkeling van het Smakkelaarsveld:
- Het water van de Leidsche Rijn moest terugkomen, met ruimte voor wonen en veel groen.
- De aanleg van de Leidsche Rijn en van de openbare ruimte moest worden betaald van de inkomsten van woningen.
- Het Smakkelaarsveld moest goed passen in de omgeving en duurzaam worden ontwikkeld.
In september 2018 kozen we voor het plan van ontwikkelaar Lingotto en partners.
Vanaf september 2017 waren er meerdere bijeenkomsten met inwoners. Uit deze bijeenkomst kwam dit uitgangspunt voor het nieuwe gebied:
Het Smakkelaarsveld is in de basis groen. Het is een uitnodigende plek waar groen, water en bebouwing elkaar versterken, waar je ruimte, rust en openheid ervaart. Een harmonieus rustpunt te midden van de stedelijke dynamiek. Met ruimte voor iedereen om te ontspannen en stil te staan. Het is een knooppunt en oriëntatiepunt. Op het Smakkelaarsveld ontmoet je elkaar op en bij het water, er is reuring en levendigheid. Het is ook een plek waar je gezelligheid zoekt en vindt. Daarnaast is het een unieke, en kleinschalige plek die uitnodigt om even te blijven en te ontsnappen aan de drukte in het groen of aan het water. Een entree naar de stad met een eigen gezicht, herkenbaar, onderscheidend Utrechts. Het is een aantrekkelijke plek, contrastrijk en verrassend. Een plek die je aantrekt, waar je trots op bent.
We keken eerst met computersimulaties hoe we de ruimte het beste konden inrichten. Zodat de woningen zo minder mogelijk last van wind en geluid hadden en zo veel mogelijk zonlicht kregen.
Geschiedenis Smakkelaarsveld
Vroeger lag op de plek van het Smakkelaarsveld een scheepswerf met een haven. Tot aan het eind van de 19e eeuw was de Leidsche Veer een belangrijk aankomst- en vertrekpunt voor de handel van en naar Utrecht per boot. Hier werkten vroeger zakkendragers, die zakken handelsgoederen van en op de schepen droegen. Er was niet altijd veel werk, dus vonden de arbeiders een eerlijke manier om het werk te verdelen zonder erom te vechten: dobbelen. Wie dat dobbelen won, kreeg werk. Dobbelen werd vroeger ook wel smakkelen genoemd. Zo ontstond de naam Smakkelaarsveld.