Workshops en lesaanbod - Week van het geld
Hieronder leest u over het lesaanbod dat u kunt gebruiken tijdens de Week van het geld én door het jaar heen. Bij elk onderdeel staat of het digitaal, fysiek of beide is.
Hulp en advies voor onderwijs in geldzaken
Zoekt u als Utrechtse school of onderwijsinstelling een passende manier om onderwijs in geldzaken te organiseren? Wij denken als Utrechtse partners graag met u mee voor maatwerk en aanpassingen aan digitaal onderwijs. Dat kan het hele jaar door. Stuur gerust een e-mail naar weekvanhetgeld@utrecht.nl. Dan nemen we contact met u op.
Lesaanbod per soort onderwijs
Speciaal onderwijs
Eurowijs - fysiek
Eurowijs is gratis lesmateriaal voor alle groepen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Door de duidelijke uitleg, aansprekende filmpjes en heldere opmaak is Eurowijs ook heel geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs.
Bestel het gratis lesmateriaal
Een medewerker van de Volksbank kan ook een gastles geven in uw klas. U hoeft dan zelf geen lesmateriaal te bestellen. Dit neemt de gastdocent mee naar de les.
Ouders en professionals
Eurowijs - digitaal
Eurowijskids.nl is de leukste website over geld voor kinderen. Maar natuurlijk ook voor ouders en leerkrachten! Bekijk leuke filmpjes over geld, speel de geldquiz, download kleurplaten of een zakgeldcontract. Of vraag voor uw kind een spreekbeurtpakket over geld aan.
Ga naar Eurowijskids.nl
Basisonderwijs
Digispel Fix je Risk - digitaal of fysiek
Tijdens een gastles vertelt de a.s.r. gastdocent over de basisprincipes van verzekeren. Premie betalen, risico’s lopen en de kans dat er iets mis kan gaan: het komt allemaal aan bod. Met deze kennis speelt de klas het digispel Fix je Risk, dat is ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars. Al meer dan 100 Utrechtse klassen zijn bij a.s.r. op bezoek geweest en/of hebben les gehad van een van de vele gastdocenten. Onder meer de Luc Stevensschool, de Regenboog, de Hoge Raven en Ariana de Ranitz gingen u voor.
Nodig een gastdocent uit bij u in de klas
Eurowijs basisonderwijs - fysiek
Eurowijs is gratis lesmateriaal én een doorlopende leerlijn voor de groepen 1 tot en met 8 van het basisonderwijs. Met aansprekende filmpjes en leuke opdrachten komen verschillende thema’s aan bod. Zoals het herkennen van euromunten en -biljetten, de geschiedenis van geld, pinnen en vals geld. Het hele schooljaar kunt u een gratis Eurowijs gastles aanvragen. Of u gaat zelf aan de slag met het gratis lesmateriaal.
Bestel het gratis lesmateriaal
Een medewerker van de Volksbank kan ook een gastles geven in uw klas. U hoeft dan zelf geen lesmateriaal te bestellen. Dit neemt de gastdocent mee naar de les.
Bank voor de klas: de cash quiz!
Financiële educatie is een waardevolle aanvulling op het bestaande lesaanbod. Als kinderen financieel bewust zijn, kunnen zij zich later financieel beter redden. Elk jaar kunnen alle groepen 6, 7 en 8 in de week van het geld een bankmedewerker uitnodigen in de klas voor een gastles. Zij spelen de interactieve Cash Quiz met de klas. Hebt u nog geen gastdocent? Geef aan dat u graag een gastles verzorgd wil hebben. Dan kunnen gastdocenten zich bij u aanbieden.
Hackshield Quest: Uitlenen kost geld! (8 – 12 jaar) - digitaal
Onze geldzaken spelen zich steeds meer online af. Cybercriminelen maken daar graag gebruik van! HackShield is een game die kinderen weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit. Én de volwassenen in hun omgeving. Quests binnen HackShield zijn korte doe-opdrachten. In de Week van het geld lanceert HackShield een Quest die geheel in het teken staat van geldezels, ook wel 'money mules' genoemd. Het inzetten van geldezels is een veelvoorkomende vorm van criminaliteit waarbij kinderen en jongeren betrokken zijn. De bankrekening van het slachtoffer wordt daarbij gebruikt om geld wit te wassen. In de HackShield Quest leren jongeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze als geldezel worden ingezet.
Voortgezet onderwijs
Kikid – vmbo 3 en 4
Geld, we hebben het allemaal nodig om boodschappen te doen, spullen te kopen, te wonen enzovoorts. Maar soms is het best lastig om er goed mee om te gaan. Ga je sparen of ga je het uitgeven. En maakt geld gelukkig of zijn er ook andere dingen belangrijk. In deze les zetten we uw leerlingen aan het denken over al deze zaken. De les bestaat uit video's, sleepvragen, open vragen en stellingen. En wordt aangeboden vanuit het platform LessonUp. Met een pincode loggen uw leerlingen tijdens de les in. Ze kunnen met hun telefoon of laptop deelnemen. Hierdoor zijn uw leerlingen actief betrokken bij deze les.
Eurowijs voortgezet onderwijs - fysiek
Eurowijs is gratis lesmateriaal én een doorlopende leerlijn voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met behulp van 9 werkbladen worden uw leerlingen binnen no time Eurowijs. Met aansprekende filmpjes en opdrachten is het Eurowijs lesmateriaal uitermate geschikt voor de onderbouwgroepen van het voortgezet onderwijs. Met onderwerpen als: zelf geld verdienen, keuzes maken, de waarde van geld kennen, de euro, rekenen met geld, veiligheid, geschiedenis, betalen, veilig pinnen, overzicht houden over inkomsten en uitgaven en verleidingen de baas blijven.
Bestel het gratis lesmateriaal
Een medewerker van de Volksbank kan ook een gastles geven in uw klas. U hoeft dan zelf geen lesmateriaal te bestellen. Dit neemt de gastdocent mee naar de les.
Workshop ’18 jaar? Word geldwijzer!’ - digitaal of fysiek
Je mag van alles als je 18 jaar bent, maar je krijgt ook een hoop verantwoordelijkheden. Tijdens de workshop ‘18 jaar? Word geldwijzer!’ van U Centraal komen praktische tips voorbij over geldzaken voor 18-plussers. Hoe zorg je ervoor dat je verzekerd bent, je telefoon kan betalen en nog geld overhoudt voor een kopje koffie in een café? Ook vertelt een jongere over zijn ervaringen en geeft hij tips rondom geld en schulden. We hebben de workshop nu gegeven aan leerlingen van het CGU, Kranenburg Praktijkonderwijs en Unic. De inhoud van de workshop kunnen we voor u op maat maken. De workshop kan fysiek of digitaal gegeven worden.
Meld u aan voor de workshop
Mbo
Bank voor de klas: de cash quiz
Financieel onderwijs is een waardevolle aanvulling op het lesaanbod van nu. Als kinderen inzicht en overzicht in de financiën hebben, kunnen zij zich later financieel beter redden. Elk jaar kunnen mbo-scholen in de week van het geld een bankmedewerker uitnodigen in de klas voor een gastles. Zij spelen de interactieve Cash Quiz met de klas. Hebt u nog geen gastdocent? Geef aan dat u graag een gastles wil hebben. Dan kunnen gastdocenten zich bij u aanbieden.
LEF lessen - digitaal of fysiek
Stichting LEF (Leven en Financiën) heeft sinds 2010 ruime ervaring met de ontwikkeling van financiële lesprogramma’s. LEF maakt gebruik van de expertise van het Nibud en werkt intensief samen met een opleidingsdeskundige en een team van gastdocenten, onder meer van a.s.r. Het programma helpt studenten en biedt begeleiding bij het maken van hun eigen keuzes op het gebied van geld. LEF werkt met 3 lesmodules die ook los van elkaar te gebruiken zijn. Speciaal voor afstandsonderwijs is een digitale lesmodule te boeken. LEF is regelmatig te gast bij MBO Utrecht, Grafisch Lyceum en ROC Midden NL.
Meld u aan voor LEF lessen
Workshop ’18 jaar? Word geldwijzer!’ - digitaal of fysiek
Je mag van alles als je 18 jaar bent, maar je krijgt ook een hoop verantwoordelijkheden. Tijdens de workshop ‘18 jaar? Word geldwijzer!’ van U Centraal komen praktische tips voorbij over geldzaken voor 18-plussers. Hoe zorg je ervoor dat je verzekerd bent, je telefoon kan betalen en nog geld overhoudt voor een kopje koffie in een café? Ook vertelt een jongere over zijn ervaringen en geeft hij tips rondom geld en schulden. We hebben de workshop nu gegeven aan studenten van ROC Midden Nederland en MBO Utrecht. De inhoud van de workshop kunnen we voor u op maat maken. De workshop kan fysiek of digitaal gegeven worden.
Meld u aan voor de workshop
Hbo/wo
18 jaar en nu? - digitaal of fysiek
In deze (online) workshop die DOCK Utrecht en U Centraal aanbieden krijgen studenten tips en informatie over hun geldzaken. De workshop kan fysiek of digitaal gegeven worden. Hoe houd je als student je in- en uitgaven in balans? Hoe kom je rond van een studentenbudget en zorg je dat je je studentenlening binnen de perken houdt? Dit soort onderwerpen staan op het programma in deze workshop.
Meld u aan voor de workshop
Ander aanbod
Activiteiten
Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in op www.weekvanhetgeld.nl.
Geldlessen
Zelf lessen over geld geven? Download dan gratis lesmateriaal via Geldlessen.nl.
“Met de les ‘Money Know How’ maken kinderen op verschillende manieren kennis met wat er speelt in de financiële wereld. Ze leren zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling op het gebied van geldzaken en leren om zich een beeld te vormen van hoe zij zelf uiteindelijk een verantwoordelijke financiële burger worden.”
Vivien Sonneveldt, leerkracht groep 8, De Kleine Vliegenier
“Ik gebruik het Eurowijs materiaal graag. Het geeft goed overzicht en is zeer beeldend.
Bovendien is het duidelijk en makkelijk in gebruik. Het sluit aan op het niveau van de kinderen.
Ook kinderen die moeite hebben met geldrekenen kunnen zich daardoor uitstekend inleven.”
Folkert, leerkracht groep 6, 7 en 8,
Beatrixschool Nieuwegein