Zelf openbaar groen onderhouden
U kunt zelf zorgen voor een stukje openbaar groen in uw buurt. Soms hebt u eerst toestemming nodig van de gemeente. Op deze pagina leest u meer over de verschillende mogelijkheden.
Snel aan de slag
Wilt u graag uw straat of buurt groener maken en zelf onderhouden? In de volgende gevallen kunt u snel beginnen zonder toestemming van de gemeente.
Adopteer een boomspiegel
Een boomspiegel is het stukje grond rondom de stam van een boom. U kunt een boomspiegel bijvoorbeeld meer kleur geven met mooie planten.
Leg een geveltuintje aan
Fleur de straat op door voor uw huis een geveltuintje aan te leggen.
Is uw gebouw een monument of ligt uw gebouw in een beschermd stadsgezicht? Dan zijn er andere regels. Vraag het wijkbureau om advies.
Plant groen in een plantenbak in uw straat
U kunt voor het plaatsen van een plantenbak een aanvraag doen bij het initiatievenfonds.
Aan de slag na toestemming gemeente
Voor het beheren van grotere stukken groen in de openbare ruimte hebt u wel eerst toestemming nodig van de gemeente. Wij sluiten dan een overeenkomst met u af. Dit geldt voor de volgende mogelijkheden.
Leg een buurt- of stoeptuin aan
Maak uw straat of buurt samen met uw buren groener. Dit kan gaan om het aanleggen en beheren van een stoeptuin of een buurttuin. Of door een parkeerplaats groen te maken.
Neem beheer van bestaand groen over
U kunt het beheer van een groot stuk groen van de gemeente overnemen. U kunt hiervoor een plan indienen. Het is belangrijk om met mensen uit de buurt te overleggen en goed na te denken over het onderhoud. De gemeente kan u hierbij ondersteunen. Daarna kijken we samen met u of u het groen goed kunt onderhouden. Meestal is dat geen probleem en sluit de gemeente een overeenkomst met u af. In een overeenkomst staan de afspraken die we met u hebben gemaakt over wat wel en niet kan.
Video: Zelf openbaar groen onderhouden
U kunt de video ook met audiodescriptie afspelen.
Aanspreekpunt
Beheert u al een stuk groen in de straat of buurt? Dan kunt u voor vragen en hulp terecht bij de gemeente. Neem daarvoor contact op met het aanspreekpunt voor uw wijk via 14 030.
De gemeente kan u op de volgende manieren helpen.
- We adviseren over beheer of wat u waar kunt doen.
- We helpen bij schoonmaakacties.
- We halen snoeiafval of ander afval op.
- We helpen bij de aanleg van een geveltuin of plantenbak vanuit het initiatievenfonds.
U kunt het volgende krijgen of lenen.
- U kunt 1 keer plantjes en grond krijgen. U moet het tuintje wel zelf aanleggen.
- U kunt (niet-elektrische) gereedschappen lenen voor schoonmaken of tuinieren.
Meedoen met een project
Wilt u zich aansluiten bij een bestaand project in de buurt? Of wilt u inspiratie opdoen over alle mogelijkheden om zelf openbaar groen te onderhouden? Kijk dan op BuurtNatuur030, hét interactieve platform voor groene buurtprojecten in Utrecht. U vindt er groene activiteiten, projecten, organisaties, tips en buurtgenoten. Maak een profiel aan en word onderdeel van de groene community.