Buurt-, stoep- en straattuin
U kunt meehelpen Utrecht groener te maken. Dit kan door bijvoorbeeld tegels weg te halen en nieuw groen toe te voegen aan uw straat of buurt. Dit kan via een stoeptuin of een buurttuin. Of door een parkeerplaats groen te maken.
Stoeptuin
Bij een hele brede stoep is soms aan de straatkant groen aangelegd. Dit noemen we een stoeptuin. U kunt een plan indienen om zelf een stoeptuin te maken en de tegels te vervangen door groen. Let op, een stoeptuin mag u alleen aan de straatkant van de stoep aanleggen, niet aan de kant van de huizen.
Buurttuin
Een buurttuin is een (groter) stuk openbaar groen dat bewoners als tuin inrichten en onderhouden. U kunt bijvoorbeeld op pleintjes een buurttuin (laten) maken en dat samen met uw buren onderhouden. Een buurttuin moet wel passen in de buurt.
Straattuin
Geen plek op de stoep of in de buurt? U kunt ook een parkeerplaats groen maken. Dit noemen we een straattuin. Hoe een straattuin eruitziet ligt aan de vorm en de ligging van de parkeerplaats. Is de parkeerplaats langs-, haaks- of schuinparkeren, dit bepaalt de vorm. Hoeveel zon en schaduw er op de plek komt bepaalt welke planten er komen.
Plan maken
Het beheer brengt meer organisatie met zich mee. Maak daarom eerst een goed plan. Het is belangrijk om met andere mensen uit de buurt te overleggen en goed na te denken over het onderhoud. De gemeente kan u hierbij ondersteunen. Daarna kijken we samen met u of het uitvoerbaar is. Meestal is dat geen probleem.
Zodra alle afspraken duidelijk zijn, sluit u een overeenkomst met ons. In een overeenkomst staan de afspraken die we met u hebben gemaakt over wat wel niet kan.
Wat kan en mag
Voor een stoep-, buurt- en straattuin gelden de volgende voorwaarden:
- U onderhoudt de grond goed tijdens de looptijd van de overeenkomst.
- Het terrein blijft openbare ruimte. Dat betekent dat het bereikbaar moet blijven. U mag het terrein niet afsluiten. U mag geen hekken plaatsen. U mag wel haagjes tot maximaal 1 meter hoog plaatsen.
- U mag planten en bloemen planten op het stuk wat u gaat onderhouden. Het planten van bomen mag niet.
- Wilt u (samen met de buurt) groente of fruit verbouwen? U kunt een houten bak aanvragen. U mag geen groente en fruit in de volle grond verbouwen.
- U mag het terrein niet verharden. Dat betekent dat u bijvoorbeeld geen tegels mag leggen.
- Verder mag u ook geen bouwwerken (zoals bijvoorbeeld een tuinhuisje), speeltoestellen of picknicktafels plaatsen.
Aanvragen
Straattuin
U vraagt een straattuin aan via het initiatievenfonds.
Stoep- of buurttuin
Voor het aanvragen van een stoep- of buurttuin zijn er 2 mogelijkheden:
- Met subsidie: u kunt subsidie krijgen voor een nieuw initiatief om zelf groen te beheren. Hiervoor kunt u een aanvraag indienen bij het initiatievenfonds. Krijgt u de subsidie? Dan schrijven we ook de gemaakte afspraken op in een overeenkomst (contract).
- Zonder subsidie: wilt u geen subsidie aanvragen voor uw project? U kunt een aanvraag bij de gemeente doen en meer informatie krijgen over de mogelijkheden en voorwaarden. Lees meer over het aanvragen van zelfbeheer openbare ruimte.
Meedoen met een project via BuurtNatuur030
Hebt u zin om gezellig met uw buren de handen uit de mouwen te steken? Kijk voor bestaande groenprojecten in Utrecht op BuurtNatuur030. Sluit aan, ontmoet buurtgenoten en laat u inspireren.