Doorfietsroute Utrecht-Amersfoort

Startdatum:
2026

Fase project:
in voorbereiding

Om uw wijk en de stad goed bereikbaar te houden en verkeersveiliger te maken, werken we aan het verbeteren van het Utrechtse fietsnetwerk. We richten de Alexander Numankade en de Jan van Galenstraat in als fietsstraat. Ook parkeren, vergroening en de voetganger krijgen een plek. Beide straten maken deel uit van de doorfietsroute Utrecht – Amersfoort.

Lees meer over doorfietsroutes en wat een doorfietsroute is

Wat gaan we doen?

  • De Alexander Numankade en Jan van Galenstraat worden aantrekkelijke straten voor fietsers en voetgangers, waarbij de auto te gast is.
  • Er komt meer ruimte voor groen.
  • Fiets- en autoverkeer delen de rijbaan in 2 richtingen. De maximale snelheid wordt 30 kilometer per uur op de Alexander Numankade en Jan van Galenstraat.
  • We verlengen het fietspad op de Alexander Numankade tot aan de Hengeveldstraat.
  • We verbreden het fietspad langs de Kardinaal de Jongweg en de Biltse Rading.
  • We verlengen het voetpad langs de Biltsche Grift tot aan de Griftbrug.
  • Het fietspad langs de Blauwkapelseweg blijft zoals het nu is.
  • We vervangen en verschuiven het riool in de Jan van Galenstraat tussen de Kardinaal de Jongweg en de Huizingalaan. Ook leggen we een nieuw riool aan voor de opvang van hemelwater.
  • Aan de Alexander Numankade, tussen de Blauwkapelseweg en de Hengeveldstraat, ligt geen hemelwaterriool. Dit regenwater stroomt via leidingen naar de Grift. De woningen geven we een aansluiting op deze leidingen. Zo maken we het afkoppelen van regenpijpen mogelijk. 

Het voorlopig ontwerp

In 2023 is het functioneel ontwerp vastgesteld door het college van B en W. We hebben dat ontwerp verder uitgewerkt in een meer gedetailleerd ontwerp: het voorlopig ontwerp. Hierin hebben we een aantal keuzes gemaakt: 

  • De parkeervakken aan de Alexander Numankade gaan weg. We voegen 4 parkeervakken toe aan de zuidzijde van de Hengeveldstraat 
  • We voegen groen toe op het voorterrein van Het Utrechts Archief (Alexander Numankade 199-201), bijvoorbeeld door verschillende heesters aan te planten. 
  • Het fietspad aan de Alexander Numankade (tussen de Hekmeijerstraat en Jan van Galenstraat) verandert niet.
  • We hergebruiken de straatklinkers voor de inrichting van het parkeerveld aan de Dekhuyzenstraat en de parkeerstroken in de Jan van Galenstraat.
  • De oversteek voor fietsers op de Kardinaal de Jongweg (Kardinaal Alfrinkplein aansluiting richting Voordorp) verandert niet.
  • Er komt geen aanplant van extra bomen aan zuidzijde van de Kardinaal de Jongweg en de Biltse Rading.

Na het beoordelen en waar mogelijk verwerken van alle reacties, zullen we het voorlopig ontwerp in januari 2025 laten vaststellen door het college van B&W. Daarna stellen we het definitief ontwerp op en selecteren we de aannemer. We verwachten in 2026 te kunnen starten met de uitvoering. Wilt u meer weten over de plannen? Neem dan contact met ons op via e-mail: doorfietsrouteutrechtamersfoort@utrecht.nl.

Wat is er al gedaan?

Tijdens de 1e bewonersavond in 2020 presenteerden we de plannen voor doorfietsroute Utrecht-Amersfoort. Bewoners konden toen op de kaart aangeven wat zij van de plannen vonden. En ook wat zij verder in de openbare ruimte wilden zien. Deze opgehaalde informatie is verwerkt in het integrale programma van eisen (IPvE) en functionele ontwerp (FO).

Op 5 juli 2022 tijdens de 2e bewonersavond presenteerden we dit ontwerp. Bewoners hebben hun zorgen uitgesproken over het weghalen van parkeerplaatsen op de Alexander Numankade voor de huisnummers 205 tot en met 227, het voetpad langs de Biltsche Grift en de verkeersveiligheid.

We hebben 6 aanvullende gesprekken gevoerd met omwonenden. In deze gesprekken zijn de zorgen besproken die er leven over de verstoring van de natuur, parkeergelegenheid en verkeersveiligheid. Alle reacties zijn inmiddels beoordeeld en waar mogelijk verwerkt in het ’Integraal programma van eisen/functioneel ontwerp’ dat op 21 maart 2023 is vastgesteld door het college van B en W.

Lees de raadsbrief van maart 2023: vaststelling 'integraal programma van eisen (IPvE)/functioneel ontwerp (FO)' en de gestelde vragen met antwoorden van de tweede bewonersavond op juli 2022

Lees de raadsbrief van 15 juni: vrijgave voor participatie IPvE FO

Lees de gestelde vragen tijdens de eerste bewonersavond (februari 2020) over de doorfietsroute Utrecht-Amersfoort en onze antwoorden daarop (pdf, 147 kB)

Lees het Masterplan Doorfietsroute Utrecht-Amersfoort (pdf, 34 MB)

Hoe loopt de route?

De route Utrecht-Amersfoort start in Utrecht en loopt vanaf de Kleine Singel via de Blauwkapelseweg naar de Alexander Numankade. Daarna loopt de route langs de Jan van Galenstraat naar de Kardinaal de Jongweg. Vervolgens zal de route via de Biltse Rading onder de A27 doorgaan en overgaan naar de gemeente De Bilt. De route loopt grotendeels langs de bestaande route van De Stijl, waar in het kader van ‘Mondriaan to Dutch Design, 100 jaar De Stijl’ in 2017 11 kunstwerken zijn geplaatst.

Overzichtskaart doorfietsroute Utrecht-Amersfoort

Hulp en contact Doorfietsroute Utrecht-Amersfoort