Drugscriminaliteit en harddrugs
Het is verboden om harddrugs (zoals XTC, cocaïne, heroïne) te bezitten, verhandelen, verkopen of te maken. Het bezit van harddrugs voor eigen gebruik (max 0,5 gram harddrugs, 1 xtc-pil) wordt gedoogd.
In Utrecht gebeuren misdrijven die te maken hebben met het maken, verhandelen of verkopen van drugs. Dit noemen we drugscriminaliteit. In onze stad gaat het vaak om handel in cocaïne. Andere vormen van criminaliteit, zoals (grof) geweld, zijn vaak het gevolg van ruzies in de drugshandel.
Veilig voor inwoners en ondernemers
De impact van drugscriminaliteit is groot en kunnen we niet negeren. De impact van drugscriminaliteit is groot. Het bedreigt niet alleen onze veiligheid. Drugscriminaliteit is ook een sociaal-maatschappelijk probleem. Bewoners voelen zich niet altijd meer veilig in hun eigen buurt. Jonge mensen in kwetsbare situaties worden geronseld. Ze kiezen voor het snelle geld en raken op steeds jongere leeftijd in de criminaliteit. Het is erg lastig om eruit te stappen.
Criminelen gebruiken steeds meer geweld. Dat gebeurt soms op klaarlichte dag en midden op straat. Panden in woonwijken of op bedrijventerreinen worden bijvoorbeeld gebruikt om geld wit te wassen, als illegale gokhuizen, opslagplaats voor drugs of wapens of als drugslabs. Dat is gevaarlijk voor omwonenden, omdat dit is een risico geeft op brand of explosie. En criminelen kunnen ondernemers en kwetsbare jongeren verleiden om een rol te spelen in de drugshandel, bijvoorbeeld het witwassen van geld of pakketjes rondbrengen. Als je eenmaal in de drugscriminaliteit zit, kom je er maar lastig weer uit.
Verstevigde aanpak
We maken ons zorgen over de situatie in de stad. Daarom willen we de komende jaren drugscriminaliteit steviger aanpakken. Dat doen we samen met onze veiligheidspartners (zoals politie en Openbaar Ministerie) en met partners in de zorg en het sociaal domein en andere maatschappelijke organisaties. Samen stellen we grenzen en grijpen we in waar nodig. De Utrechtse aanpak biedt jongeren in kwetsbare situaties ook een ander perspectief. Bijvoorbeeld met een persoonsgerichte aanpak voor jongeren die uit de wereld van drugscriminaliteit willen stappen.
Hulp en melden
Samen met onze partners bieden we hulp en informatie aan onder andere jongeren, ouders en verzorgers, ondernemers en professionals. Wilt u in contact komen met hulpverlening? Kijk op de website van Buurtteams Utrecht voor meer informatie.
En voor iedereen geldt: maakt u zich zorgen over iemand uit uw omgeving, ziet u signalen van drugscriminaliteit? Meld het bij de gemeente. Meld ook als u niet zeker weet of u het goed gezien hebt. De omgeving, familie en buurtbewoners zijn bij preventie en aanpak van ondermijnende (drugs)criminaliteit van groot belang. Samen zijn we Utrecht en samen maken we Utrecht veiliger. Zo blijft het de fijne stad die het nu is.
U kunt ook melden via de politie (0900-8844) en anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).
Voorbeelden signalen van drugshandel
- Aanloop op vreemde tijdstippen
- Veel verschillende bezoekers die komen en gaan in korte tijd
- Korte ontmoetingen van steeds verschillende personen op afgelegen plekken
- (Drugs)afval op straat (zakjes, rietjes, spuiten, ampullen)
- Vage uitwisseling van voorwerpen
- Af- en aanrijdende auto’s, scooters of (elektrische) fietsen
- Auto’s, scooters of (elektrische) fietsen die langdurig parkeren
- Overlast van personen
Voorbeelden signalen van drugslabs of hennepkwekerijen
- Beslagen ramen
- Afgeplakte of op andere manier bedekte ramen
- Er is iemand aanwezig, maarde deur wordt niet geopend
- Aanwezigheid van camera’s of alarminstallaties die niet in verhouding lijken met het bedrijfspand/terrein
- Amandelachtige geur of geur van aceton
- Hennepgeur op onverwachte plekken
- Geluid van verbouwingswerkzaamheden
- Gezoem van afzuiging
- Onregelmatige stroom (bijvoorbeeld flikkerende lampen)
- Gebouw lijkt onbewoond of ongebruikt
- In- en uitladen goederen of bouwmaterialen op vreemde tijdstippen
- Aanloop van (verschillende) personen die vaak korte bezoeken brengen op vreemde tijdstippen
Voorbeelden signalen van witwassen of onbetrouwbare ondernemingen
- Onduidelijke bedrijfsactiviteiten
- Verouderde producten in schappen
- Onduidelijke, veel of dure verbouwingen
- Bedrijf zonder eigen website of Facebookpagina
- Niets of juist extra bedragen aanslaan op de kassa
- Luxe levensstijl die niet te rijmen valt met de bedrijfsomzet
- Alleen contant betalen mogelijk