Detentie en terugkeer
Zit u vast in de gevangenis? Dan is het goed om nu orde op zaken te brengen. Denk na over wat u daarvoor nodig hebt. Daar kunt u nu al mee beginnen. En vanuit de gemeente kunnen we met u meedenken.
Hebt u vragen en wilt u ondersteuning? Dan kunt u dit aangeven bij de casemanager van de penitentiaire inrichting (PI) waar u bent. De casemanager is voor u het eerste aanspreekpunt. Voor vragen over uw terugkomst in de stad Utrecht kan de casemanager u met ons in contact brengen. Voor praktische zaken kunt u ook terecht bij het Re-integratie Centrum (RIC) in de PI.
Jongeren kunnen contact opnemen met hun trajectbegeleider van de Justitiële Jeugdinrichting (JJI). Deze medewerkers brengen u dan in contact met ons, als dat nodig is.
U blijft zelf verantwoordelijk
Als u vastzit, bent u zelf verantwoordelijk om uw terugkeer vorm te geven. Denk dan bijvoorbeeld aan onderdak, werk en inkomen. Daar kunnen we samen met u over nadenken. Wij kunnen u vertellen over de mogelijkheden binnen de gemeente Utrecht. En wij kunnen u ondersteunen en adviseren bij wat er nodig is. Zoals op het gebied van werk, opleiding en het aanpakken van uw schulden. Dit doen we het liefst zo snel mogelijk vanaf de start van dat u vastzit.
Onze medewerkers zijn ook regelmatig in een aantal PI’s aanwezig om gesprekken te voeren. We kunnen u uitnodigen voor het spreekuur of we maken een (bel)afspraak met u. Zo kunnen we samen een plan maken voor wat er nodig is. Zodat u straks zo goed mogelijk terugkomt in de samenleving.
Wat wij kunnen doen
Hebt u hulp nodig? We kunnen met u meedenken over:
- De geldigheid van uw paspoort of identiteitsbewijs of hoe u deze kunt aanvragen.
- Een baan, dagbesteding, school of opleiding.
- Het afbetalen van schulden.
- Welke zorg er nodig is voor u en/of uw gezin.
- Onderdak en het zoeken naar woonruimte.
- Het afsluiten van een zorgverzekering of het opschorten van uw zorgverzekering tijdens uw detentie.
Vast in het buitenland
Zit u vast in het buitenland? Dan kunt u toestemming geven voor consulaire bijstand als u dat wilt. Een medewerker van het Nederlandse consulaat neemt dan contact met u op in het land waar u vastzit. Aanvullende ondersteuning kan een medewerker van Bureau Buitenland bieden. Bureau Buitenland is onderdeel van de reclassering Nederland. Als u toestemming geeft, kunnen zij u begeleiden.
Medewerkers van het Nederlandse consulaat en Bureau Buitenland kunnen u meer informatie geven over uw buitenlandse detentie en over uw terugkeer naar Utrecht. Soms zit u uw hele straf uit in het buitenland. Soms is het ook mogelijk om het laatste deel van de straf in Nederland uit te zitten. Als u daarvoor toestemming heeft gegeven, is het mogelijk dat zij alvast aan ons doorgeven dat u terugkomt.
Bent u net vrij?
Als u net vrij bent, kunt u ook bij ons terecht met vragen. Bij sommige vragen is het nodig dat wij u doorverwijzen naar een van de organisaties waarmee we samenwerken. We kijken wie u het beste kan helpen en geven u advies.
Achterblijvers
Als uw partner, uw ouder(s)/verzorger(s) of kind vastzit, heeft dat ook gevolgen voor u. Misschien maakt u zich zorgen over uw relatie, over opvoeden of over uw geldzaken. Weet dat u dan terecht kunt bij de buurtteams in Utrecht.
Hulp en contact Detentie en terugkeer
Telefoon
14 030
Frontoffice Detentie en Terugkeer
030 - 286 61 99 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)