Veilig digitaal ondernemen
Ransomware, DDoS-aanvallen, phishing of een datalek. De kans is groot dat ook uw bedrijf vroeg of laat te maken krijgt met digitale criminaliteit of een ander digitaal incident. Wat is cybercrime precies? Hoe maakt u het criminelen lastiger? En wat kunt u doen als uw bedrijf slachtoffer is geworden? We geven u tips om uw bedrijf beter te beschermen. Of bekijk het aanbod voor cursussen en sessies.
Wist u dat
- Gemiddeld 1 op de 5 ondernemers slachtoffer wordt van cybercriminaliteit? Voor Utrecht gaat dat om 11.124 ondernemers.
- U met een aantal basismaatregelen al een stuk beter beschermd bent? Denk dan aan het maken en testen van back-ups of multifactorauthenticatie.
- De kosten van een aanval voor Nederlandse mkb’ers worden geschat op gemiddeld € 270.000?
- Bedrijven met minder dan 10 medewerkers de minste maatregelen nemen. En zij dus het meest kwetsbaar zijn?
Uw gegevens zijn interessant
“Ik ben toch geen interessant doelwit voor criminelen”, of “Mijn gegevens hebben geen waarde voor criminelen”. Het zijn reacties die we vaak horen als we in gesprek gaan met ondernemers over digitale veiligheid. Criminelen proberen iedere mogelijk kwetsbare onderneming te raken. Hierbij kijken ze niet naar het soort bedrijf, sector of omvang. Het gaat criminelen niet altijd om uw gegevens. Het gaat om de waarde die de gegevens voor u hebben. Zo is uw klantcontactsysteem voor criminelen misschien niet interessant. Voor u als ondernemer is het wel vervelend als u er niet meer bij kunt. Met deze gegevens kunnen ze u afpersen.
Gehackt, wat nu?
Denkt u slachtoffer te zijn geweest van digitale criminaliteit? Lees op Hackhelpdesk.nl wat u kunt doen of gebruik hun chat. Deze website helpt ondernemers bij digitale criminaliteit.
Doe aangifte
Bent u slachtoffer geworden van digitale criminaliteit? Doe dan aangifte bij de politie. Gaat het om online fraude? Dan kunt u het ook melden bij de Fraudehelpdesk zakelijk. Bent u geld kwijt of denkt u dat u geld hebt overgemaakt als gevolg van oplichting? Zoek dan ook snel contact met uw bank. Bij een datalek doet u ook een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Anders kunt u een boete krijgen.
Schaam u niet
Voelt u zich niet beschaamd. U kunt zich nog zo goed voorbereiden. Criminelen verzinnen toch steeds weer nieuwe methoden en technieken. Met preventieve maatregelen maakt u het ze moeilijker. Maar helemaal voorkomen van cybercrime lukt helaas niet.
Cybernetwerk Utrecht
In het cybernetwerk Utrecht werken de gemeente, Rabobank, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Guardian 360, Kamer van Koophandel, PVO Midden-Nederland en politie samen aan de digitale veiligheid van ondernemers. We maken het midden- en kleinbedrijf in Utrecht (en regio) bewust van de risico’s die cybercriminaliteit voor de bedrijfsvoering kunnen vormen.
We werken samen aan:
- preventie
- verbinden van lokale partijen met elkaar om sterker te staan tegen digitale criminaliteit.