Bomennieuws
Hieronder leest u berichten over in het oog springende bomen in de wijk. Bijvoorbeeld over het kappen, snoeien of planten van een boom.
Meer informatie over bomen kappen, bomen snoeien en bomen planten.
Nadat een boom gekapt, gesnoeid of geplant is, laten we het bericht 2 weken staan. Wilt u niets missen? Lees hoe wij u op de hoogte houden en waarom wij bomen kappen.
Bekijk de berichten per wijk:
Binnenstad
Noodkap esdoorn aan het Servaasbolwerk
We kappen voor 31 januari een esdoorn aan het Servaasbolwerk.
Waarom kappen we deze boom?
De boom is ingescheurd en vormt een gevaar voor de omgeving. Daarom kappen we de boom met spoed.
Komt er een nieuwe boom terug?
Eerst halen we de oude boomstronk weg. Dan kunnen we op de opengevallen plek een nieuwe boom planten. Dat doen we in het plantseizoen voor bomen, dat loopt van november tot maart. Vaak duurt het dus een paar maanden voordat er een nieuw boom staat.
Veiligstellen van een witte moerbei aan de Oudegracht
We gaan voor 15 mei een witte moerbei veilig stellen aan de Oudegracht ter hoogte van huisnummer 363.
Wat is veiligstellen van een boom?
Het veiligstellen van een boom betekent dat er een forse snoeiingreep wordt uitgevoerd. Hiervoor is een kapvergunning nodig. Omdat de werkzaamheden zo snel mogelijk uitgevoerd moeten worden, kan er geen reguliere kapvergunning aangevraagd worden. We hebben daarom een noodkapvergunning aangevraagd. Deze is inmiddels verleend.
Waarom worden deze bomen veiliggesteld?
Deze boom is aangetast door houtrot in de stamvoet. Omdat dit de stabiliteit van de boom negatief beïnvloedt en de boom langs de Oudegracht staat gaan we deze veiligstellen.
Leidsche Rijn
Vervangen kastanjebomen in de Burgemeester Verderlaan
Veel bomen In de Burgemeester Verderlaan hebben de kastanjebloedingsziekte. Kastanjes die doodgaan vervangen we door tulpenbomen.
Nog geen bomen gekapt
De 20 zieke bomen in de Burgemeester Verderlaan zijn nog niet gekapt. De vergunning hiervoor is inmiddels verleend, maar de bomen zijn nog niet gekapt. Dat komt omdat we nog onderzoek doen naar de ruimte onder de grond voor de nieuwe bomen.
Weinig ruimte onder de grond
Vlak bij de bomen liggen veel kabels en leidingen van nutsbedrijven, zoals een gasleiding. Toen de bomen kleiner waren, leverde dit weinig problemen op.
Inmiddels zitten de leidingen en boomwortels elkaar steeds vaker in de weg. Wortels zorgen voor schade aan leidingen of zitten onderhoudswerk in de weg. Dit is niet alleen een probleem in de Burgemeester Verderlaan, maar in heel de stad. Het wordt steeds drukker onder de grond. Daardoor is het steeds moeilijker om in de ondergrond ruimte te vinden voor alles wat we boven de grond kwijt willen. Samen met de nutsbedrijven onderzoeken we hoe en waar we bomen in de straat kunnen planten zonder kabels en leidingen in de weg te zitten.