Emissieloos bouwen

Schone lucht is belangrijk voor de gezondheid. Daarom nemen we maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Machines en gereedschap van de bouw zijn één van de grootste luchtvervuilers in Utrecht. Daarom werken we stap voor stap naar bouwprocessen zonder uitstoot van stikstof in 2030. Dit noemen we emissieloos bouwen.

Hoe doen we dat?

We werken aan een plan voor emissieloos bouwen in Utrecht. Dit plan is begin 2025 klaar. Ook ondertekenden we de landelijke overeenkomst ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB). Hierin staan afspraken om schoner te bouwen, te onderhouden en te slopen. Aan deze overeenkomst doen verschillende overheden, marktpartijen en brancheorganisaties mee.

Lees meer over SEB op www.opwegnaarseb.nl

Nu al geldt de stikstofemissiereductieplicht uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (artikel 7.19a). De Routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen bij dit convenant is het uitgangspunt voor het beoordelen op de stikstofemissiereductieplicht.

Wat betekent dit?

  • U moet bij de vergunning een formulier inleveren waarop u aangeeft welke maatregelen u neemt. Hierop kunt u noteren welke mobiele werktuigen u plant in te zetten. Deze moeten stageklasse IIIa of hoger hebben. Dit zijn (meestal) machines die vanaf 2010 op de markt zijn.
  • In het BLVC-plan geeft u nader aan welk materieel u inzet. BVLC staat voor Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie. In dit plan staat wat de buurt van een bouwproject kan merken.
  • Houd de documentatie van deze machines gereed op de bouwplaats. Toezichthouders kunnen hier naar vragen en er op controleren. Hebt u te oude of vervuilende machines op de bouwplaats? Dan moet u maatregelen nemen en voor schonere mobiele werktuigen zorgen. Ook als de stageklasse onduidelijk is.

Eisen bouwmaterieel in gemeentelijke projecten

Projecten waarbij de gemeente de opdrachtgever is, krijgen stap voor stap te maken met verscherpte eisen voor de bouw. In 2024 beginnen we met het zeer lichte materieel. Vanaf 2030 is het gebruik van emissieloos gereedschap en machines (bouwmaterieel) voor de bouw in Utrecht verplicht. We houden hierbij rekening met wat er beschikbaar is op de markt. Om een bouwopdracht van de gemeente te krijgen, moet de bouw zorgen dat ze aan de nieuwe aanbestedingseisen voldoen. In ons plan voor emissieloos bouwen in Utrecht werken we uit wanneer welk type materieel in Utrecht emissieloos moet zijn.

Verbod op vervuilend dieselmaterieel

Vanaf 2024 is het gebruik van oude dieselmachines (fase 3a of lager) op bouwplaatsen niet meer toegestaan. Dit geldt voor zowel projecten waar de gemeente opdrachtgever is als waarbij andere partijen dat zijn. We doen in 2024 onderzoek naar de winst op luchtkwaliteit en maatschappelijke en economische effecten van deze maatregel, voor we dit daadwerkelijk opnemen in de regelgeving.

Minder bouwritten door de stad

We ontwikkelen in 2024 een nieuw BLVC-kader. Dit BLVC-kader geldt voor projecten waar de gemeente de opdrachtgever van is. Hiermee zorgen we dat bij die projecten minder bouwgerelateerde voertuigen in de stad rijden. We willen ook dat de bouw voor onze eigen opdrachten meer gebruik maakt van bouwhubs en transport over water.

Bouwlaadpas voor openbare laadpalen

We maken mogelijk dat u openbare laadpalen kunt gebruiken als stroompunt voor uw bouwmaterieel. Met de Bouwlaadpas kunt u deze laadpalen voor langere tijd reserveren en gebruiken. 

vraag de bouwlaadpas aan

Advies slim laden

Wilt u advies over slim laden van uw bouwmaterieel? Mail dan naar emissieloosbouwen@utrecht.nl. Het blijkt dat bedrijven vaak hun (bouw)aansluiting niet maximaal gebruiken. Er is veel mogelijk met slim en netbewust laden.

Subsidie

Om de bouw te helpen bij de overstap naar emissieloos bouwen is er de landelijke Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB).

In gesprek met de bouwsector

We begrijpen dat er veel op de bouw afkomt. We stemmen onze plannen af met de ondernemers in de bouw. We horen graag waar u mee bezig bent en wat uw vragen zijn. Dan kunnen wij kijken of en hoe we daar rekening mee kunnen houden. We organiseren hiertoe bijeenkomsten en gesprekken.

Hulp en contact Emissieloos bouwen

Telefoon

14 030

E-mail

emissieloosbouwen@utrecht.nl