Rijksstraatweg 124: bouw woningen en uitbreiden Kloosterpark

Fase project:
ontwikkeling plannen

Geplande bouw:
nog niet bekend

Er is een plan om aan de Rijksstraatweg 124 in De Meern 4 duurzame woningen te bouwen. Ook het Kloosterpark wordt groter. Om dit mogelijk te maken wil de initiatiefnemer 2 huizen die er nu staan slopen. 

Wat gaat er gebeuren en waarom?

Initiatiefnemer Kloostergaerde B.V. heeft een voorstel gemaakt voor nieuwbouw aan de Rijkstraatweg 124. Door de nieuwe indeling van het stuk grond wordt het Kloosterpark groter. Wij hebben het voorstel gezien en hebben het goedgekeurd dat de initiatiefnemer het plan verder onderzoekt. 

Het plan in het kort

  • Slopen van de 2 woningen die er nu staan  
  • Bouwen van 4 vrijstaande, duurzame woningen  
  • Uitbreiden van het Kloosterpark tot aan de Rijksstraatweg
  • Maken van een nieuwe, brede ingang voor het park aan de Rijksstraatweg

Bekijk het intentiedocument Kloosterpark

Inloopavond 21 mei

Op 21 mei 2024 was er een inloopavond. Kloostergaerde B.V. vertelde mensen uit de buurt meer over de plannen en liet hierbij posters zien. De belangrijkste afbeeldingen op die posters vindt u hieronder terug.

Situatie nu

Afbeelding van hoe het gebied er nu uitziet van boven. Met in het noorden de woningen en in het zuiden het Kloosterpark met bomen. 

Randen verbeteren

Afbeelding van boven van het gebied met aan de linkerkant een lindenlaan en aan de rechterkant het water met natuurvriendelijke oevers. 

Kloosterpark groter maken

Afbeelding van boven van het gebied met extra groen in de nieuwe situatie en een nieuwe ingang aan de Rijksstraatweg.

Optie A

Auto, fietser en voetganger bereiken het gebied via de Rijksstraatweg. 

Optie B

Auto, fiets en voetganger gaan nog steeds over de toegangsweg van nu. In de nieuwe situatie loopt die weg door het park. 

Optie C

Auto’s rijden via een nieuwe brug aan het eind van de Houtsnijderslaan. Fietsers en voetgangers gaan via de Rijksstraatweg. 

Voorbeeld A

Wit bakstenen huis van 3 verdiepingen met een puntdak met dakpannen.

Voorbeeld B

Modern wit huis van 3 verdiepingen met een grijs puntdak en donkere kozijnen. 

Reacties bezoekers/bewoners

Er waren ongeveer 40 bezoekers aanwezig en we hebben schriftelijke reacties ontvangen. Bekijk hieronder een samenvatting

Positief over plannen

Een deel van de bezoekers van de inloopavond is positief over de plannen om de bestaande gebouwen te slopen en te vervangen door 4 nieuwe woningen. De woningen moeten dan wel goed passen bij het park. Mensen vinden het ook een goed idee om het Kloosterpark uit te breiden.

Andere schetsen beter

Eerder waren er andere schetsen van de plannen. Sommige bezoekers vonden die beter. De woningen stonden daarin meer op de plek van de bestaande gebouwen. In dat voorstel was de overgang naar het park groter en bleef het vrije uitzicht meer zoals het nu is, vinden zij. Ook voor de planten en dieren zou het eerdere voorstel volgens hen beter zijn, omdat de gebouwen daarin meer op 1 lijn staan. Worden de gebouwen meer verspreid over het terrein? Dan zou dat leiden tot verstoring van de dieren en planten.

Niet bouwen

Er waren ook bezoekers die vinden dat hier helemaal niet gebouwd moet worden. Zij willen de rust, natuur en de landelijke sfeer van het Kloosterpark houden zoals het is. Er is al steeds minder groen en rust, vinden zij. Een paar bezoekers hebben verteld over de geschiedenis van het park en de omgeving. Zij vinden dat 4 grote nieuwbouwhuizen en de nieuwe wegen en paden die daarbij horen hier niet passen. Zij vinden dat je niet kunt zeggen dat je het Kloosterpark groter maakt door erin te bouwen. Er moet natuur verdwijnen voor de gebouwen. Dat het park langer gemaakt wordt, vinden zij niet echt iets toevoegen. Sommige mensen vinden dat de plannen ervoor zorgen dat het minder fijn is om er te wonen en dat de nieuwe huizen slecht zijn voor de privacy, het verkeer en het aantal parkeerplaatsen.

Wijkbericht

Sommige mensen hadden ook een uitnodiging voor de inloopavond willen krijgen, maar hebben het wijkbericht niet thuis ontvangen. Het gaat om bewoners van een deel van de Houtsnijderslaan en een deel van de Wolverslaan. Veel buurtbewoners willen verder meedenken over de uitwerking van de plannen.

Veel opmerkingen

Met de ontsluiting bedoelen we hoe de bewoners van de nieuwe woningen van en naar hun huis komen, bijvoorbeeld met de auto. Veel bezoekers van de inloopavond hadden daar opmerkingen over. Er was een idee om de ontsluiting via de Houtsnijderslaan te laten lopen. Mensen uit de buurt Nijeveld zijn daar tegen. Ze vinden dat er niet genoeg plek is, ze vinden het onveilig en zijn bang dat het te druk wordt. Nu is het nog een doodlopend straatje. Een brug vanuit de Houtsnijderslaan naar de nieuwe woningen vinden ze ook geen goed idee, omdat het park dan ook vanuit deze straat bereikbaar wordt. Een brug zou leiden tot misbruik door fietsers die via de Houtsnijderslaan naar het park fietsen.

Rijksstraatweg

De bewoners van de huizen die er nu staan, maakten gebruik van een oprit en een paadje langs de Albanusweg richting de Rijksstraatweg. Dat zou in de nieuwe plannen geen goed idee zijn, omdat je dan dwars door het nieuwe stuk park moet rijden. Dat is niet veilig voor bijvoorbeeld spelende kinderen en ook niet goed voor de planten en dieren in het park. De meeste mensen zouden ervoor kiezen om de woningen direct op de Rijksstraatweg aan te sluiten.

 

Mensen maken zich zorgen over waar bezoekers van de nieuwe woningen gaan parkeren. Ze zeggen dat het nu al lastig is om een parkeerplaats te vinden in de buurt. Ze denken ook dat de nieuwe bewoners allemaal minstens 2 auto’s per huishouden zullen hebben en misschien wel meer.

Sommige bezoekers geven aan zich zorgen te maken over groot bouwverkeer tijdens de bouw van de woningen.

Veel mensen die aanwezig zijn, zijn positief over het uitbreiden van het Kloosterpark. Ze willen wel dat het park goed wordt ingericht en dat het op een natuurlijke manier overgaat in het stuk waar de trimbaan start.

Park verbeteren

Buurtbewoners zijn blij met het huidige park en zeggen dat het genoeg afwisseling biedt voor dieren, planten, wandelaars en andere bezoekers. Ook zien ze kansen om het park verder te verbeteren. Sommigen denken dat er een stuk bos aangeplant kan worden. Ook gaan er stemmen op om de wandelroute te verlengen, misschien een pluktuin aan te leggen en fruitbomen te planten. Een monument uit de Romeinse tijd of een verwijzing daar naartoe zou ook een mooie aanvulling kunnen zijn.

Speelplek

Een enkele bezoeker zou blij zijn met een speelplek voor jonge kinderen. Anderen zien dat niet zitten, omdat ze bang zijn voor drukte en hangjongeren.

Niets veranderen

Iemand zegt ook dat een ingang van het Kloosterpark aan de Rijksstraatweg niks toevoegt en dat het beter kan blijven zoals het is.

Woningen en Kloosterpark

We zijn positief over het plan om hier woningen te bouwen, maar dan moet het Kloosterpark wel groter worden. We willen meer groen toevoegen aan het park. We zien kansen om de toegang tot het park te verbeteren en de paden beter te laten aansluiten op de Rijksstraatweg. De woningen moeten natuurlijk ook goed passen in de open en groene omgeving.

Dit doen we met de zorgen die er zijn

We hebben de zorgen over de ontsluiting en het parkeren duidelijk gehoord. We doen verder onderzoek om te bepalen wat de beste mogelijkheid is. Parkeren voor bezoekers was nu nog niet opgenomen in de plannen. We zullen duidelijker aangeven waar bezoekers van de woningen kunnen parkeren. Wijkberichten worden voortaan verstuurd naar een groter gebied. Kloostergaerde B.V.  blijft in contact met de buurtbewoners over bouwverkeer.

Vervolg en op de hoogte blijven

Samen met Kloostergaerde B.V. werken we de plannen nu uit in een nieuw ontwerp. Dit ontwerp willen we na de zomer aan de buurtbewoners laten zien. Daarna beschrijven we de eisen waaraan de nieuwe woningen moeten voldoen. Dit noemen we een bouwenvelop. We verwerken daarin ook zoveel mogelijk de opmerkingen, wensen en zorgen van buurtbewoners. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de Rijksstraatweg 124? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Utrecht. Kies voor De Meern.

Planning

Wanneer gebeurt wat?
WanneerWat

Voorjaar en zomer 2024

Uitwerken concept bouwenvelop. Daarin staan de eisen waaraan de nieuwbouw moet voldoen.
September-oktober 2024Nieuwe inloopavond voor mensen uit de buurt
Eind 2024Reageren op de bouwenvelop
Begin 2025Vaststellen bouwenvelop en aanvragen vergunningen. De woningen gaan in de verkoop.
Zomer 2025Start van de bouw

Wat is al gebeurd?

  • 21 mei 2024: informatiebijeenkomst buurtbewoners
  • Najaar 2023: eisen uitwerken voor het bouwen van 4 woningen
  • 19 september 2023: wij keurden het goed om het plan om het Kloosterpark uit te breiden en 4 nieuwe duurzame woningen te bouwen verder te onderzoeken. 

Waar ligt het project?

Het stuk grond waar het om gaat ligt ten noorden van het Kloosterpark. Het gebied grenst aan de noordkant aan de Rijksstraatweg en aan de westkant aan de Albanusweg. Ten oosten van het gebied waar de nieuwe huizen komen, staan huizen.

Bekijk de website van Kloostergaerde

Hulp en contact Rijksstraatweg 124