Julianaschool: onderzoek nieuwe invulling

Fase project:
Onderzoek naar de mogelijkheden

Planning:
Onderzoek klaar eind 2025

We onderzoeken nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van het gebouw van de oude Prinses Julianaschool op de Amsterdamsestraatweg 239a. Als gemeente zijn we eigenaar van het gebouw. Nu zitten er tijdelijk verschillende sociale en creatieve organisaties in. We willen dat er een vaste invulling komt voor het gebouw.

De ontwikkeling van de Julianaschool hoort bij de aanpak Amsterdamsestraatweg.

Wat gaan we doen?

Het gebouw van de Prinses Julianaschool is sinds 2011 niet meer in gebruik als school. We willen het gebouw een nieuwe vaste invulling geven. We onderzoeken in ieder geval of er in of naast het gebouw woningen, een plek voor (creatieve of startende) ondernemers, een fietsenstalling voor de buurt en andere sociale functies kunnen komen. Eisen voor de nieuwe invulling van het gebouw, zijn:

  • Het past bij het gebouw en de omgeving.
  • Het sluit aan bij wat er nodig is in de buurt en stad.
  • Het past binnen het huidige omgevingsplan.
  • Het is praktisch en financieel mogelijk.

In de eerste helft van 2025 bepalen we de eisen voor de nieuwe invulling. Daarbij nemen we de wensen en ideeën uit de buurt mee. In de zomer van 2025 vragen we (markt)partijen om binnen die eisen een voorstel te doen voor een plan. We verwachten eind 2025 te kunnen beslissen of we het gebouw een nieuwe invulling kunnen geven en wat die invulling wordt.

Meedenken en op de hoogte blijven

U kunt op verschillende momenten en manieren meedenken en op de hoogte blijven over het toekomstige gebruik van de Julianaschool.

Meedenken

We horen graag wat uw wensen en ideeën zijn voor het gebouw. Zo kunnen we beter rekening houden met de wensen uit de buurt.

Tot en met 19 januari 2025 kunt u reageren via een online vragenlijst. Daarna organiseren we themabijeenkomsten met de buurt.

DenkMee: bekijk hoe en wanneer u mee kunt denken

Eind 2024 organiseerden we voordeurgesprekken met directe buren, gingen we in gesprek met huidige gebruikers van het gebouw en konden mensen uit de buurt meedenken tijdens een wandeling over het terrein en door het gebouw. 

Op de hoogte blijven

U kunt het onderzoek volgen via DenkMee, door in te loggen en op de knop ‘Volgen’ te klikken. Of meld u aan voor de Nieuwsbrief Utrecht en kies voor de wijk Noordwest. 

Planning

WanneerWat
December 2024 tot april 2025In gesprek met de buurt.
2e helft 2025Uitvragen, uitwerken, indienen en beoordelen van plannen van (markt)partijen.
Eind 2025Besluit over eventuele nieuwe invulling. 
Wat gebeurt wanneer

Wat is er al gebeurd

  • Eind 2024: Start onderzoek: wat is wenselijk en mogelijk? Denk aan behoeften uit de buurt en stad en wat zijn de ruimtelijke, juridische, technische en financiële voorwaarden? 

Meer over het gebouw

Het gebouw ligt aan de Amsterdamsestraatweg 239a, in het midden van de Amsterdamsestraatweg. Het gebouw ligt wat verder weg van de straat, omringd door woningen, achtertuinen en ondernemers van de Amsterdamsestraatweg, Acaciastraat, Esdoornstraat en de Violenstraat. Het gebouw is bijna 1.200 m2 groot en staat op een stuk grond van bijna 1.900 m2 groot. 

In 1913 is het eerste deel van het gebouw gebouwd en in 1988 is daar een stuk aan vast gebouwd. Daardoor heeft het gebouw 2 ingangen. Tot 2011 werd het gebouw gebruikt als school. Het gebouw bestaat onder andere uit 10 ruime lokalen, met grote hoogtes en veel licht. De ruimtes zijn verdeeld over 2 verdiepingen.

Waarom een nieuwe invulling

Utrecht groeit en er is veel behoefte aan nieuwe woningen en ruimtes voor andere bestemmingen. Daarom willen we graag een vaste invulling voor dit gebouw, waarbij we het kunnen opknappen, in stand houden en beheren met de inkomsten van de huur. Ook werken we samen met bewoners, ondernemers, verhuurders van gebouwen en wijkprofessionals aan het verbeteren van de Amsterdamsestraatweg. Zodat het een prettige plek is om te wonen, werken, winkelen en ondernemen. Het opknappen van en een nieuwe invulling geven aan dit gebouw past hier goed bij.