Asbestdaken weghalen

Asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en wordt niet meer in nieuwe producten gebruikt. De regering wilde ook oude asbestdaken vanaf 2025 verbieden. De Eerste Kamer stemde hier niet mee in.

We waren al bezig met het verwijderen en vervangen van asbestdaken. Natuurlijk blijft asbest een product dat niet past in een gemeente die duurzaamheid, milieu en gezondheid heel belangrijk vindt. Wij blijven u dan ook stimuleren asbestdaken zoveel mogelijk te vervangen.

Gevaar voor de gezondheid

Regen en wind kunnen de asbest beschadigen, waardoor asbestvezels vrij kunnen komen. Als u de losse asbestdeeltjes inademt, dan kan dat schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarom wil de Rijksoverheid asbestdaken verbieden. Bekijk de belangrijkste asbestregels van de Rijksoverheid.

Huiseigenaren met asbestdaken

Utrecht telt ongeveer 6.000 asbestdaken. De asbestdaken zitten vooral op schuurtjes en bijgebouwen van particuliere huiseigenaren. Asbest mag niet zomaar verwijderd worden. Huiseigenaren met een asbestdak moeten eerst een afspraak maken met de gemeente. Er komt dan een inspecteur bij u langs om te kijken of u het asbestdak zelf mag verwijderen, of dat u een bedrijf moet inhuren. Maak een afspraak via telefoonnummer 14030.

Meer informatie voor huiseigenaren

Diervriendelijk uw asbest verwijderen

Voordat u uw dak vervangt, moet u er volgens de wet Natuurbescherming zeker van zijn dat er geen beschermde diersoorten (zoals huismussen, gierzwaluwen of dwergvleermuizen) onder uw asbestdak verblijven of zich daar hebben genesteld. Het verwijderen van uw asbestdak kan de diersoort namelijk verjagen.
Controleer eerst of er beschermde diersoorten zijn en lees wat u dan kunt doen

Aanhanger lenen

Bewoners die zelf hun asbestdak vervangen, kunnen gratis een aanhanger lenen bij een van de Utrechtse afvalscheidingsstations.

Duurzame opties voor nieuw dak

Hebt u het asbestdak vervangen? Dan kunt u bij het nieuwe dak denken aan groene daken of zonnepanelen.
Kijk naar de mogelijkheden op Jouwhuisslimmer.nl

Zonnepanelen: asbest eraf, zon erop!

De gemeente biedt u een gratis quickscan (= snelle inventarisatie) aan die inzicht geeft over de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw dak. Zon op dak levert u gemiddeld 7 a 8 % rendement op. Het bedrijf Soft Energy zal de quickscan uitvoeren en beoordelen of voor uw dak subsidiemogelijkheden van toepassing zijn voor zon op dak. Onze aanbeveling is om de mogelijkheden te verkennen om asbestverwijdering te combineren met zon op dak. Bekijk op www.softenergy.nl  wat Soft Energy voor u kan betekenen.

Bedrijven met asbestdaken

Bedrijven en woningcorporaties mogen nooit zelf hun asbestdaken verwijderen. Zij zijn wettelijk verplicht dit te laten doen door een erkend bedrijf. Ook gemeentelijke panden vallen onder deze regels.

Hulp en contact Bouwen en verbouwen