Geluidsbegrenzers
Bij verschillende horecabedrijven zijn geluidsbegrenzers of limiters verplicht gesteld. Zo voorkomen we geluidsoverlast door muziek zoveel mogelijk. Door de limiter kan het geluidsniveau nooit boven de toegestane norm komen. Dit niveau wordt eenmalig ingesteld. Daarna wordt de limiter verzegeld. Zo kunnen de instellingen niet meer worden aangepast.
Het komt helaas voor dat limiters niet, of verkeerd, worden gebruikt waardoor omwonenden toch overlast ervaren. De goede werking van de limiter is uw verantwoordelijkheid. We helpen u daarbij graag.
Soorten limiters
Er zijn verschillende limiters en begrenzers op de markt. De limiter wordt altijd geplaatst tussen de bron (mengpaneel) en de eindversterker. Ongeacht of een cd-speler of een andere muziekbron wordt gebruikt, zal het geluid dan altijd goed geregeld worden.
Door de vele versies van limiters kan er hier geen uitgebreide informatie worden gegeven over de werking van de limiter. Globaal gezegd zijn er 3 soorten limiters.
- limiters die afgeregeld zijn op 1 niveau
- limiters die afgeregeld zijn met behulp van een klok
- limiters die werken met behulp van een meetmicrofoon.
Regels
- Hebt u een nadere eis of maatwerkvoorschrift waarin staat dat u muziek via een limiter moet spelen? Dan is het verboden om buiten de limiter om muziek te spelen. Dit kan alleen als u een ontheffing aanvraagt of meedoet aan een collectieve ontheffing.
- U mag geen extra boxen plaatsen nadat de limiter is afgesteld. De limiter is afgesteld op het aantal en type boxen die op dat moment afwezig waren. De limiter moet opnieuw afgesteld worden als u extra boxen wil plaatsen.
- Als er een DJ komt draaien laat u de DJ aansluiten op het mengpaneel dat al aanwezig is. Zo hoeft de limiter niet opnieuw te worden afgesteld. Alle muziekinstallaties moeten via de limiter gaan.
- We hoeven niet altijd bij het afstellen en verzegelen te zijn. Een adviesbureau mag dit ook doen. U geeft dan wel de juiste gegevens aan ons door.