Samenwerken aan hergebruik materialen

We willen met marktpartijen in de bouw samenwerken om meer bouwmaterialen opnieuw te gebruiken. Deze samenwerking noemen we de 'Circulaire Grondstoffencorridor'. Daarvoor starten we met een aantal proeven, waarbij we bouwmaterialen direct hergebruiken.

Hergebruik in de bouw

We willen dat de bouw meer materialen opnieuw gaat gebruikt. De bouw gebruikt nu slechts 8% van de materialen opnieuw. En we moeten in Utrecht 60.000 extra woningen bouwen tot 2040. Dan gebruiken we nog meer bouwmaterialen. Maar waarom vinden materialen uit een flat die gesloopt wordt nu nog geen nieuwe plek in bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis? Om meer bouwmaterialen opnieuw te kunnen gebruiken, moeten we meer, beter en anders samenwerken.

Samenwerking

De gemeente Utrecht lanceerde in 2023 de ‘Circulaire Grondstoffencorridor’. Het doel is om meer bouwmaterialen te opnieuw gebruiken binnen de stad Utrecht. Daarvoor gaan marktpartijen en de gemeente samenwerken in een aantal proeven. We willen bij de proeven leren wat de moeilijkheden en mogelijkheden zijn. We doen proeven bij de volgende projecten in Utrecht:

  • Bouwen met hergebruikt beton op de Ivoordreef (project Bo-Ex)
  • Slopen van de Jaarbeurshal
  • Ontwerpen en bouwen van een circulair schoolgebouw in de Cartesiusdriehoek
  • Verwerken van materialen op een circulaire hub

Naast de proeven startten er eind 2023 3 werkgroepen. Zij duiken dieper in op de thema’s:

  • Werkgroep 1: Ketensamenwerking
  • Werkgroep 2: Aanbesteding en inkoop
  • Werkgroep 3: Circulaire value case

Doet u mee?

Wilt u samenwerken of wilt u deelnemen aan een werkgroep? Of hebt u een project waarin materialen worden hergebruikt? Neem dan contact met ons op via het e-mailadres cgc@utrecht.nl.

Deze samenwerking is interessant voor partijen in de regio Utrecht die aan de slag zijn (of willen) met hergebruik van bouwmaterialen. Denk aan projectontwikkelaars, woningcorporaties, architecten, ontwerpers, gemeentes, bouwaannemers, sloopaannemers, adviseurs, en investeerders.

De ‘Circulaire Grondstoffen Corridor’ ontvangt een subsidie van EFRO Kansen voor West III.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en volgende bijeenkomsten? Meld u dan aan voor onze mailinglist.

Hulp en contact Circulaire stad

Telefoon

14 030

E-mail

circulair@utrecht.nl