Jeugdlintje
20 november is de Internationale Dag voor de Rechten van het kind. De uitreiking van het jeugdlintje is altijd op of rond deze datum. U kunt het hele jaar iemand voordragen voor een jeugdlintje. Alle inzendingen die wij tot 1 juli ontvangen kunnen meedoen aan de uitreiking in november. De inzendingen die wij na deze datum ontvangen worden meegenomen met het daaropvolgende jaar. U kunt iemand voordragen via dit formulier.
Wat is een jeugdlintje?
Kinderen en jongeren van 6 tot en met 23 jaar die iets bijzonders hebben gedaan, zetten we met het jeugdlintje in het zonnetje. Zo laten we zien dat we trots op ze zijn.
Welke acties verdienen een jeugdlintje?
Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een neefje dat elke week boodschappen doet voor zijn zieke buurvrouw. Een buurmeisje dat een leuk buurtfeest organiseert. Een klasgenoot die opkomt voor kinderrechten in Utrecht. Of een teamgenoot die elke week voetbaltraining geeft in het park. Allemaal voorbeelden van acties waarmee kinderen en jongeren iets voor anderen betekenen.
Wie kregen er een jeugdlintje in 2024?
Op 20 november 2024 (Kinderrechtendag) kregen deze 11 Utrechtse jongeren een jeugdlintje:
Elizan (11 jaar)
Elizan is een meisje dat zich met hart en ziel inzet voor ‘haar’ wijk Overvecht. Dat doet ze bij gymzaal Teun de Jager. Elizan toont niet alleen initiatief, maar neemt ook graag de leiding, onder begeleiding van professionals. Ze bedenkt leuke spelletjes en legt deze vol enthousiasme uit aan haar leeftijdsgenoten. Ze zorgt hierbij altijd voor een aangename, positieve sfeer. Haar betrokkenheid gaat verder dan de activiteiten zelf. Ze neemt de tijd om individueel met anderen te praten en geeft extra uitleg als dat nodig is.
Thara (16 jaar)
Thara is een rolmodel in de wijk Overvecht. Zij helpt bij projecten en organiseert zelfstandig activiteiten, zoals een meidengroep bij de buurtkamer aan de Ankaradreef en meidenvoetbal bij SVO De Dreef. Thara is aanwezig als en waar dat nodig is, en neemt met enthousiasme haar verantwoordelijkheid en initiatief. Zij voert openhartige gesprekken met zowel jongeren als ouders en verzorgers binnen de wijk. Hierdoor creëert ze een sterke verbinding en draagt ze bij aan een hechtere gemeenschap. Haar inzet en betrokkenheid hebben een positieve impact op de wijk. Ze inspireert andere jongeren om zich ook voor hun buurtgenoten in te zetten.
Vier jongeren van SVO De Dreef: Salaheddine (21 jaar), Rida (22 jaar), Wail (19 jaar) en Salih (19 jaar)
Zij geven op verschillende dagen voetbaltrainingen aan jongens en meisjes bij SVO De Dreef. Ze bedenken het trainingsprogramma zelf. Ook praten ze regelmatig met elkaar om te kijken wat er goed gaat op de club en wat er beter kan. Ze hebben persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Naast het geven van voetbaltrainingen organiseren ze verschillende activiteiten in de wijk. Activiteiten voor jong en oud, zoals sport- en spelactiviteiten, bingo en quizavonden. En ze leveren een bijdrage aan bijeenkomsten over verschillende thema's die voor jongeren belangrijk zijn, bijvoorbeeld over de ramadan of vuurwerkveiligheid voor oud en nieuw.
Salaheddine, Rida, Wail en Salih zijn heel sociaal. Ze zorgen ervoor dat mensen in de buurt elkaar beter leren kennen en meer contact met elkaar hebben. Kortom: ze brengen buurtbewoners samen. Ze maken gemakkelijk contact met groepen en helpen jongeren om hun talenten te ontwikkelen. Ze zorgen voor een positieve, prettige sfeer, die maakt dat iedereen zich welkom voelt. En ze zijn in staat om moeilijke dingen op een duidelijke manier uit te leggen. Een competentie waar ze veel jongeren in de buurt mee (kunnen) helpen.
Amelle (22 jaar)
Amelle leidt de welpen van Scouting Peka 18 in Utrecht. Ze zet zich met veel energie in voor kinderen van 7 tot 11 jaar. Elke zaterdag organiseert ze bijeenkomsten. Amelle is een enthousiaste leidster die haar vrije tijd graag aan scouting besteedt. De kinderen vinden haar geweldig. Met geduld en humor geeft ze hen persoonlijke aandacht en helpt ze hen in hun ontwikkeling. Amelle was vroeger zelf bever bij Peka 18. Nu doet ze allerlei extra taken, zoals het schrijven van het verenigingsblad (de Boemerang), het organiseren van activiteiten en het regelen van uitjes voor de Stam. Ze helpt ook bij buurtactiviteiten, zoals de herdenking op 4 mei. Amelle heeft een fijne band met de kinderen. Door haar humor voelen ze zich op hun gemak. En met haar vrolijke aanpak betrekt ze iedereen. Als een kind het moeilijk heeft, geeft Amelle rust en zorgt voor structuur. Ze helpt kinderen om te ontdekken wie ze zijn en laat ze zien dat iedereen anders mag zijn.
Botaina (16 jaar)
Botaina is ruim een jaar een rolmodel bij Stichting JoU (Jongerenwerk Utrecht). Ze helpt elke week bij de meidenavonden in Leidsche Rijn. Ze organiseert zelf ook activiteiten en heeft de Young Leader-cursus met succes afgerond. Haar enthousiasme maakt haar waardevol voor de organisatie en de buurt. Botaina organiseert zelf evenementen voor de wijk met andere organisaties, zoals DOCK, Sport Utrecht en De Vrijstaat. Haar vader werkt bij de moskee in Leidsche Rijn en Botaina wil net als hij iets goeds doen voor de wijk. Dit geeft haar extra motivatie om zich in te zetten. Zo organiseerde zij kookactiviteiten voor jongeren bij Urban Mix en voor ouderen bij het Leger des Heils.
Salim (17 jaar)
Salim zet zich in als rolmodel bij stichting JoU in Tuinwijk. Hij organiseert activiteiten die voor jongeren van toegevoegde waarde zijn. Denk aan huiswerkbegeleiding, een potje voetbal op straat of het coachen van andere jongeren. Hiermee is hij een goed voorbeeld voor andere jongeren uit de wijk.
Naomi (21 jaar)
Naomi zit in de cliëntenraad van Altrecht, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg. Ze zet zich in om de zorg beter te maken, vooral voor mensen met autisme. Met grote regelmaat bezoekt zij de afdeling. Ze zet zich in om, samen met professionals, het behandelaanbod van ASS (autisme spectrum stoornis) uit te breiden. Naomi heeft zelf ook ervaring met mentale problemen en kan daardoor goed meepraten.
Elise (20)
Elise werkt als vrijwilliger met jonge vluchtelingen en was actief in de jeugdraad. Elise inspireert andere jongeren om hun talenten te ontwikkelen en te laten zien. Bijvoorbeeld als het gaat om dansen, presenteren en organiseren. Elise werkt bij Young Minds Utrecht, een organisatie die tijdens de coronapandemie is ontstaan en zich richt op hulp aan jongeren. Zo zorgde zij ervoor dat jongeren betrokken werden bij het bedenken van activiteiten. Ook gaf ze advies als zij daar behoefte aan hadden. Tijdens de coronapandemie organiseerde ze een dansbattle waar 300 jongeren aan meededen. Ze organiseert nog steeds dansoptredens en battles en spreekt vaak over de mentale gezondheid van jongeren en de druk die ze ervaren.
Op 20 november 2023 (Kinderrechtendag) kregen deze 11 Utrechtse jongeren een jeugdlintje:
Sabir (15 jaar)
Sabir zit op het Gerrit Rietveld College in Utrecht (vwo 4). Hij zit in een rolstoel, is slechtziend en slechthorend. Zijn positivisme is enorm inspirerend voor leerlingen. Sabir zit in de kinderraad van het WKZ. Hij vindt het belangrijk om zich in te zetten voor andere kinderen en mee te denken over wat het WKZ kan verbeteren voor kinderen met een fysieke beperking.
Ihsaane (11 jaar)
Ihsaane zet zich in voor het speelplein in haar buurt Overvecht. Ze prikt bijna dagelijks zwerfafval in de buurt en spreekt kinderen aan op ongewenst gedrag. Ze ziet dat het speelplein in de avonduren ook door jongeren wordt gebruikt en vanuit uit haar woning houdt ze toezicht> Haar woonkamer kijkt direct uit op het speelplein. Door haar buurt schoon te houden, zet Ihsaane zich al een tijdje belangeloos – en stilletjes – in voor haar wijk en anderen kinderen.
Amira (12 jaar)
Amira doet vrijwilligerswerk bij het participatieproject ‘Speel mee’ in Overvecht. Ze sluit elke dinsdagmiddag aan bij speelactiviteiten. Dock staat dan klaar met een bakfiets vol speel- en sportmateriaal. Amira helpt bij de opbouw en uitvoering van diverse spelletjes. Ook leert ze jonge kinderen skeeleren. Ze geeft instructies, houdt handjes vast en troost kinderen als ze vallen. Ze is een rolmodel voor jonge meisjes en leeftijdsgenoten.
Blanca (19 jaar)
Blanca heeft voor een lange tijd zorg, hulp en ondersteuning verleend aan haar broer en haar inmiddels overleden moeder. Naast haar schoolwerk en baan in een restaurant doet ze de boodschappen, kookt ze en zorgt voor het huishouden. Ze heeft een groot hart.
Rose (17 jaar)
Rose is een behulpzame en meedenkende leerling van het Globe College in Utrecht. Ze zet zich graag in voor haar school. Toen ze begin dit jaar hoorde van de aardbeving in Turkije en Syrië besloot ze een actie op te zetten om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Door haar inzet heeft ze samen met andere vrijwilligers een mooi bedrag opgehaald, waarmee ze ook in het RTL-nieuws is geweest.
Muhammed (16 jaar)
Muhammed woont in Utrecht en zit ook op het Globe College in Utrecht. Hij is een zelfbewuste en betrokken jongen die anderen graag wil helpen en inspireren. Zijn droom is om arts te worden, zodat hij later ook mensen kan helpen. Hij helpt vaak bij schoolactiviteiten. Hij zet zijn creativiteit in om anderen het beste uit zichzelf te laten halen. Zo heeft hij voor de opening van het nieuwe schoolgebouw een tekst geschreven over het verleden en toekomst, in spoken word-vorm, ter inspiratie voor anderen.
Zaianab (21 jaar) en Sofyan (19 jaar)
Zaianab en Sofyan zitten allebei op het Welzijn College (ROC Midden Nederland). Zij hebben zich tijdens hun stage bij stichting ‘Durf te Dromen’ en in hun vrije tijd ingezet voor kinderen uit achterstandswijken. Zo ondersteunen Zaianab en Sofyan jongeren bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden, bijvoorbeeld door te oefenen met presenteren of debatteren. Ze begeleiden jongeren bij hun huiswerk en ondernemen activiteiten die jongeren in staat stellen hun kwaliteiten te ontplooien: van fotografieworkshops tot een rechtbankbezoek. Ook voeren ze gesprekken met jongeren die het even moeilijk hebben.
Louay (7 jaar)
Louay staat altijd klaar voor een ander, zowel voor kinderen als ouderen. Hij helpt ouderen in de flat met klusjes. Daarnaast zorgt hij met zijn moeder voor zijn broertje die een beperking heeft. Hij is meestal diegene die de kinderen in de buurt bij elkaar zoekt om iets te organiseren, bijvoorbeeld om een potje te voetballen.
Julia (16 jaar)
Julia is een intelligente, creatieve en enthousiaste duizendpoot. Ze strijdt voor klimaatrechtvaardigheid. Zij is de drijvende kracht achter de UNESCO-werkgroep van het Christelijk Gymnasium Utrecht. Met deze werkgroep heeft ze met de Zip Your Lip-actie geld ingezameld voor het goede doel. Daarmee bereikt ze dat de groep een inkijkje krijgt – en mag lobbyen – in het Europees Parlement in Brussel.
Zahraa (19 jaar)
Vanuit haar eigen ervaringen als vluchteling zet Zahraa zich in voor de (Utrechtse) AZC gemeenschap. Zij treedt op als tolk, organiseert iftar’s (met geld dat ze ophaalt bij bewoners) en komt op voor de belangen en rechten van jonge vluchtelingen. Dat doet ze door met raadsleden en beleidsmakers in gesprek te gaan. Maar ook door aan te schuiven bij talkshows zoals Khalid & Sophie. De situatie van Zahraa in Nederland is onzeker. Dat maakt het nog krachtiger dat ze zich, naast haar studie aan het Beauty College (ROC Midden Nederland), zo inzet voor anderen.
Deze jongeren kregen in 2022 het jeugdlintje.
Oussama (23) en Haydar - (23)
Oussama en Haydar hebben een groot hart voor hun wijk Overvecht. Vanuit het jongerenwerk organiseren zij vrijwillig wekelijkse activiteiten zoals bingo burendag en de Playstation challenge. Ooit willen zij hun eigen bedrijf opzetten om iets te betekenen voor Overvecht.
Laila (12)
Laila helpt graag mee met sportactiviteiten bij de stichting OverFit. Ze vangt de kleuters op, geeft graag les en helpt mee tijdens workshops. Vanaf haar 6de komt Laila al bij OverFit. Ze toont veel initiatief en verantwoordelijkheid. Iedereen kan op haar bouwen. Ze neemt later graag het stokje over van de begeleiders van OverFit.
Helen (20) en Ismael (20)
Goeie Buur helpt jongeren aan een kamer nadat ze dakloos zijn geweest of uit een pleeggezin zijn gekomen. Helen en Ismael zijn 2 van die jongeren. Na hun ervaring met Goeie Buur hebben ze meerdere keren gesproken op congressen en workshops. Zij vertellen hoe zij de zorg en begeleiding hebben ervaren. Ook geven zij tips aan jongeren over het hulpvragen bij verschillende problematieken.
Sem (11)
In februari 2022 overleed de oma van Sem onverwachts. Zijn opa bleef alleen achter in het huis en Sem kwam meteen in actie. Hij besloot om elke avond bij zijn opa te logeren. Ook doet Sem een paar keer per week boodschappen voor zijn opa en wandelen samen naar het graf van oma. Sem houdt zijn opa graag gezelschap.
Joanne (20)
Joanne is een enthousiaste jeugdtrainer bij de Utrechtse atletiekvereniging Phoenix. Ze is een van de organisatoren van het jeugdkamp. Joanne heeft haar meniscus geblesseerd en moest langdurig revalideren. Dit weerhield haar echter niet van om stil te zitten. Ze gaf training op krukken en organiseerde een jeugdkamp.
Ahmed (14)
Ahmed had een wens: zaalvoetballen in Overvecht met leeftijdsgenoten. Samen met een sportmakelaar en zaalvoetbalclub is hij dit gaan oprichten. Van de inhoud tot aan de werving. Vanaf dit jaar kunnen jongeren van 11 tot en met 16 jaar iedere donderdag zaalvoetballen. Hij checkt of alles goed gaat en ontvangt feedback van de jongeren. De jongeren willen namelijk 2 keer per week voetballen. Hij bekijkt de mogelijkheden hiervan.
Youri (22)
Vanaf zijn 15de helpt Youri met grote enthousiasme tijdens bewonersactiviteiten in de Utrechtse wijk Zuilen. Tijdens corona bakte hij pannenkoeken voor ouderen in buurthuis De Beatrix. Hij is een van de vaste gezichten van het buurthuis. Hij helpt de ouderen graag, speelt een potje darten en doet dit met veel plezier.
Romy (9)
Romy helpt wanneer ze kan mee met de DOCK Speelmee Bus. Ze doet mee, helpt met opruimen en optuigen en motiveert ook anderen om dat te doen. Zelfs als het regent wil ze blijven spelen én helpen.
Anna (11)
Al bijna 5 jaar komen eenzame ouderen van Stichting Eet met je hart dineren in het restaurant van de ouders van Anna. Anna helpt ondanks haar aangeboren afwijkingen (doof aan haar linkeroor en gezichtsverlamming) actief mee in de bediening en maakt graag een gezellig praatje met de ouderen. De ouderen zijn altijd blij als ze Anna weer zien. Ook heeft ze op 10-jarige leeftijd een oudere man geholpen met een lage bloedsuiker. Anna heeft hem samen met de buurman naar het ziekenhuis gebracht.
Deze jongeren kregen in 2021 het jeugdlintje, maar werden door de corona pandemie uitgereikt op 12 maart 2022.
Amine (16), Soufian (18), Ayoub (18) en Aymane (19)
Amine, Soufian, Ayoub en Aymane doen mee aan het rolmodellenproject in Overvecht. Jongeren Organisatie Utrecht (JoU) zocht jongeren die vrijwilligerswerk wilden doen in de wijk. Voor jonge kinderen uit de buurt organiseren Amine, Soufian, Ayoub en Aymane ieder week sport- en spelactiviteiten op het voetbalpleintje. Ook tijdens evenementen zoals de kermis houden zij een extra oogje in het zeil. Tijdens Oud en Nieuw en tijdens de Ramadan lopen zij avonden lang door de wijk om jongeren aan te spreken en dreigende problemen te voorkomen. Met de manier waarop zij conflicten oplossen, geven zij het goede voorbeeld.
Danielle (17)
Danielle zorgt al sinds haar 12e voor haar ernstig zieke moeder. Dit doet ze letterlijk 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Ze staat altijd klaar voor haar moeder en zet veel opzij om voor haar moeder te zorgen. Wat er ook moet gebeuren, Danielle zorgt dat het voor elkaar komt.
Attila (11)
Attila zet zich als cyberagent in voor het cyberwijs maken van zijn leeftijdsgenootjes, familie en vrienden. Hij neemt deel aan het project Hackshield waarbij Utrechtse kinderen via een online spel alles leren over computercriminaliteit. Hij is de absolute nummer 1 van het spel. Hij leert ze hoe ze phising moeten herkennen, hoe ze veilig met hun wachtwoord moeten omgaan, waar ze op moeten letten bij het installeren van applicaties op hun telefoon. Hij heeft op zijn school ook een gastles Hackshield gegeven en meegewerkt aan een podcast voor de gemeente. Ook heeft hij als acteur in promotiefilmpjes van Hackshield en SchoolTV meegespeeld.
Floris (17)
Floris is topsporter en zet zich in voor zieke kinderen in ziekenhuizen. Ruim anderhalf jaar geleden is Floris als topsporter een project gestart om zieke kinderen in Utrecht te stimuleren om te blijven sporten en bewegen, geheel coronaproof. Zo bedacht hij de “Karate Kit”, waarmee hij de kinderen aanmoedigt te bewegen en plezier te hebben. Inmiddels is zijn project gelanceerd voor de kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en op de kinderafdeling van het Diakonessenhuis. Recent ook bij de kinderen in het Prinses Maxima Centrum, waar hij ook hier kinderen die vechten tegen allerlei vormen van kanker laat bewegen met plezier.
Frederique (9)
Frederique maakt harssieraden. Ze raakte geïnspireerd door een film die ze zag op Youtube over kinderen die het minder hebben en besloot om op haar eigen manier bij te dragen aan de ongelijkheid in de samenleving. De opbrengsten heeft ze gedoneerd aan twee goede doelen, de Voedselbank en stichting Dierenlot.
Abdullaal (22)
Abdullaal kwam 3 jaar geleden als jonge statushouder naar Nederland en belandde in Utrecht. Leerde snel de Nederlandse taal, om zo mede jonge statushouders te helpen. Als stadmaker en bruggenbouwer voor Soedanese vluchtelingen werkt hij als vrijwilliger op de dagbesteding van jonge statushouders. Hij helpt ze een stem te geven gehoord te worden. Zo heeft hij meegedacht aan de welkomsthuizen. Hij zit in het kinderrechten jeugdpanel en informeert jongen statushouders, bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling en toen corona begon. Ook stimuleert hij betrokkenheid in politiek, zowel lokaal als nationaal onder deze jongeren.
Jasmijn (13)
Toen Jasmijn haar vader in 2017 aan een hersentumor overleed, had ze veel moeite met woorden als sterkte, gecondoleerd of alles komt goed. Liever had ze eerlijke teksten als: ‘wat ontzettend kut voor je’. Dat zette haar aan het denken. Met haar hartverwarmende initiatief ‘paper hug’ (papieren knuffel) verkoopt ze deze ‘eerlijke kaarten’. Ze stuurt de kopers een extra kaart met het verzoek om ze mét een boodschap voor een onbekende kankerpatiënt terug te sturen. Een groot deel van haar opbrengsten schenkt ze aan het KWF.
Abe (15)
Abe zet zich vanuit het kinderrechten jeugdpanel in voor maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast organiseerde hij voor jonge muzikanten die door corona geraakt zijn een writerscamp via Perspectief voor Jeugd. Utrechtse jongeren uit de stad Utrecht mochten meedoen. Ze kregen voor een dag begeleiding van professionele muzikanten in oefenruimte Db’s om aan het einde van de dag te laten horen wat ze gemaakt hadden. Spoken Word, raps, rocknummer, sing-songwriters. Abe trok de kar, zoomde wat af met mede-organisatoren. Hij regelde de begeleiding, catering, locatie en prijzen. Op de dag zelf zorgde hij enthousiast voor verbinding en presentatie. Zijn doorzettingsvermogen en enthousiasme maakte dit een ongelooflijk positieve dag voor alle deelnemers.
Anissa (18)
Anissa startte een woman community groepsapp voor meiden (13 tot en met 25 jaar) uit de wijk. Anissa houdt alles bij in de app en speelt actief in op zaken die hierin spelen. Het is een plek waar je vragen kan stellen, waar je je problemen kan delen, of waar je make up-tips, de laatste juices en kortingscodes kan uitwisselen. Kortom een laagdrempelig platform voor vrouwen. Sinds kort zijn ook moeders aangesloten. In de zomervakantie, toen bekend werd dat er geen meidenwerkers zouden zijn voor een bepaalde periode, heeft ze zelf voor de meiden in de wijk diverse activiteiten georganiseerd. Ze wordt gezien als een rolmodel in de wijk voor jonge meisjes.
Adam (16)
Adam zet zich in voor vluchtelingenleerlingen die de taal nog niet goed machtig zijn. Hij vluchtte eens uit Syrië, in 2015 kwam hij met zijn familie in Nederland. Op school geef hij aan kinderen met een vluchtelingenstatus voorlichting over vervolgopleidingen. Hij heeft op dezelfde school (Ithaka) gezeten als de leerlingen.
Hulp en contact Onderscheidingen
Telefoon
14 030
Ook voor vragen over het Predicaat Koninklijk of Hofleverancier, de Koninklijke Erepenning en het Carnegie Heldenfonds.