Europese subsidies (EU-subsidies)
We krijgen geld van de Europese Unie (EU) om projecten uit te voeren. Soms geven we ook geld aan anderen via een subsidieprogramma.
Om de EU subsidies te gebruiken werken we samen met partners. Onze partners zijn de provincie Utrecht, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten, RIVM, en Economic Board Utrecht. Ook werken we samen met andere steden uit heel Europa. Zo maken we mooie plannen voor onze stad.
Hieronder vindt u een overzicht van de projecten waar we aan werken.
Plan Einstein Academy
In Plan Einstein Academy leren 5 Europese steden over de vernieuwende Utrechtse aanpak van Plan Einstein. Samen gaan we kijken hoe zij deze aanpak in hun eigen stad kunnen gebruiken. We zorgen voor plekken waar nieuwkomers en hun buren elkaar kunnen ontmoeten en leren kennen. Er worden veel activiteiten georganiseerd waar iedereen aan mee kan doen.
- Partners:
- Utrecht, Nederland
- Zagreb, Kroatië
- Suceava, Roemenië
- Warschau, Polen
- Major Development Agency Thessaloniki, Griekenland
- Regio Coimbra, Portugal
- Totaal budget: € 548.859
Bijdrage Europese Unie: € 400.833
Looptijd: 1 september 2024 - 31 augustus 2026
Meer informatie: www.urbact.eu
Kansen voor West
Kansen voor West (KvW) is een Europees subsidieprogramma dat de economie in West-Nederland helpt. KVW is een samenwerking tussen 4 grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook 4 provincies doen mee: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Utrecht krijgt geld van Europa dat speciaal voor de stad bedoeld is. Dit geld komt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (afgekort EFRO).
Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+)
Het ESF+ helpt mensen met werk en zorgt voor eerlijkere kansen op het werk. ESF+ is er voor iedereen die werkt of wil werken. Gemeenten en het UWV geven hulp aan werkgevers en werkzoekenden in elke regio. Het meeste geld van het ESF+ gaat naar deze regio's. Utrecht is de centrale gemeente in de werkregio Midden-Utrecht.
IRIS
Utrecht, Nice en Göteborg werken in IRIS samen aan vernieuwende maatregelen om de hoge doelen op het gebied van duurzame energie en vervoer te behalen. Nieuwe ideeën uit de ICT ondersteunen dit. Deze moeten leiden tot nieuwe diensten en producten. In de stad werken wij samen met de universiteit, de Hogeschool, een woningbouwcorporatie, bedrijfsleven en burgers.
VISA RoC
VISA RoC zorgt voor een veilige plek voor slachtoffers van misdrijven die niet zeker weten of ze in Nederland mogen blijven wonen. Ze moeten naar de politie kunnen gaan zonder bang te zijn om het land uit te worden gezet. De overheid, NGO’s (niet-gouvermentele organisaties) en onderzoeksinstituten werken samen om de aanpak te verbeteren. We werken samen met Barcelona, Gent en Milaan.
Connection
Dit netwerk van grote steden in Europa (Connection) deelt kennis over het integratiebeleid. Welk concreet beleid kan de integratie van migranten bevorderen en nieuwkomers in de Europese steden versterken en betrekken? Deelnemende steden wisselen best practices uit en ontwikkelen beleidsrichtlijnen voor een breder publiek. We werken samen met Madrid, Stockholm, Tampere, Antwerpen, Sofia, Zagreb, Warschau, Athene en Turijn.
HUB-IN
Het HUB-IN EU-project helpt met het opnieuw ontwikkelen van oude en belangrijke plekken in de stad, zonder het verlies van de unieke identiteit van het gebied. Ondernemers in 8 steden die bezig zijn met onder andere kunst, ontwerpen en film krijgen steun. Samen maken ze oude en belangrijke plekken in de stad mooier voor nu en in de toekomst. We hebben een centrum (Hub) gestart om ondernemers beter samen te laten werken. We hebben ook gevraagd om ideeën voor kunstprojecten en we bieden cursussen aan voor deze ondernemers.
Equal Life
Bij Equeal Life onderzoeken we welke factoren in de stad invloed hebben op het geluk van kinderen. Hierdoor kunnen we betere maatregelen voorstellen en het beleid verbeteren. Utrecht gebruikt deze nieuwe kennis om de kinderen in de stad gelukkiger te laten voelen.
DIT4TraM
In het project DIT4TraM testen we nieuwe digitale systemen voor het verkeer. In Utrecht testen we dit bij 10 verkeerslichten. De proef in Utrecht richt zich op het laten zien en testen van een slimme regeling van het verkeer. Dit zorgt ervoor dat iedereen veilig kan rijden, fietsen of lopen. En het helpt mensen de juiste weg te vinden met borden en pijlen.
FCRBE
FCRBE richt zit op het verhogen van hergebruik van bouwmaterialen in noordwest Europa. Met het project wordt een aanpak ontwikkeld om hergebruik te stimuleren en monitoren in bouwprojecten en wordt de aanpak getest in verschillende pilots.
ARV
In het ARV-project worden 500 tot 1000 huizen in Overvecht en Kanaleneiland opgeknapt. De bewoners worden hierbij betrokken. Bewoners krijgen ook advies over energie, onderwijs en lokale banen. Ook steden zoals Oslo, Palma de Mallorca, Sonderborg, Karviná en Trento doen mee. De gemeente Utrecht, woningcorporaties Mitros en Bo-Ex, Bos Installatiewerken, Rc Panels, Mex Architects, Buro de Haan, iWell en Universiteit Utrecht voeren het project uit.
Urban-Releaf
We willen 4 wijken in Utrecht groener maken. Met het project Urban-Releaf willen we bewoners aanmoedigen om zelf actief deel te nemen in hun buurt. Ook willen we bewoners meer informatie geven over hoe groen kan helpen tegen hitte. Zo kunnen ze betere keuzes maken voor het klimaat. Bijvoorbeeld tegels uit de tuin halen of een dak groen maken. We werken samen met de Provincie Utrecht, de Natuur en Milieu Federatie Utrecht en andere lokale organisaties. Ook steden zoals Athene, Dundee, Cascais, Riga en Mannheim doen mee aan dit project.
Scale-V2G
In project Scale-V2G kijken we hoe we elektrische auto's en duurzame energie beter kunnen gebruiken. In Utrecht werken we samen met We Drive Solar om het V2G-systeem uit te breiden. Dit systeem heeft 500 auto's en 3.000 oplaadpunten. Met V2G kunnen elektrische auto's stroom opslaan in hun batterijen en later teruggeven aan het stroomnet. Zo werken deze auto's samen als een soort energiecentrale. We werken samen met autofabrikanten, bedrijven die laadpalen hebben, netbeheerders en kennisinstellingen.
Cultivate
In project Cultivate maken we een zogenaamde ‘FOODCOMPASS-tool'. Dit is een hulpmiddel dat helpt om een betere kwaliteit voedsel in steden te krijgen. Utrecht werkt samen met Barcelona en Milaan aan dit project. We willen gezond en milieuvriendelijk voedsel aanbieden. In Utrecht werken we met 3 initiatieven die voedsel delen: de Eetbare Wijk Rijnvliet, de Clique en UtrechtNatuurlijk.
NEB-STAR
Het New European Bauhaus is een project van de Europese Commissie. Het helpt om de doelen voor duurzaamheid van de Europese Green Deal dichter bij mensen te brengen NEB-STAR is 1 van deze projecten. In Utrecht werken we samen met de TU Delft aan een plan voor een goede groei van de stad. Samen met de steden Stavanger en Praag delen we ideeën om problemen in de stad op te lossen. Zoals bijvoorbeeld de groei van de stad, klimaatverandering, gelijke kansen en gezondheid. We doen dit op een manier die goed is voor iedereen, er mooi uitziet en lang meegaat.
Emeralds
Steden hebben veel informatie over verkeer, zoals over auto's, bussen, treinen en de luchtkwaliteit. Maar wat moet er met al die informatie gebeuren? Het EMERALDS project krijgt geld van de EU. Hiermee gaan ze een hulpmiddel maken om deze gegevens makkelijk te gebruiken en te begrijpen. Ze gaan het testen in Utrecht en Den Haag.
VESTA
Het Vesta project helpt mensen met een verblijfsvergunning op een manier die past bij hun taal en cultuur. Samen met organisaties zoals Vluchtelingenwerk Nederland zorgen we voor hulp van mensen die dezelfde taal spreken en de cultuur van de nieuwkomers goed begrijpen. Deze mensen helpen bij de eerste gesprekken en geven goede ondersteuning. Met geld van de EU worden activiteiten betaald die nieuwkomers en hun families helpen zich mentaal beter te voelen. Deze activiteiten zorgen er ook voor dat zij kunnen meedoen in de samenleving.
REALLOCATE
In project REALLOCATE maken we straten groener, veiliger en duurzaam. Onderzoekers, inwoners en experts in verkeer werken samen om de buurt beter te maken. In de Utrechtse proef richten we ons op 2 scholen. Eén in Overvecht en één in Kanaleneiland. Samen met Sport Utrecht en Veilig Verkeer Nederland maken we een programma. We vragen kinderen, ouders en leraren waar het niet zo veilig is. Daarna kijken we hoe we dit kunnen oplossen.
Twin4Resilience
Een Digital Twin is een digitale kopie van een echte plek, zoals een wijk of stad. Het is een digitale wereld met gebouwen, wegen, bomen en meer. Dit helpt ons om plannen te maken zonder de echte wereld te verstoren. 6 steden doen mee: Amsterdam, Schuttrange, Rennes, Brussel, Kortrijk en Dublin. Het project duurt 3 jaar en we leren van elkaar hoe we de Digital Twin het beste kunnen gebruiken.
Een ‘Digital Twin’ is een digitale kopie van een echte plek, zoals een wijk of stad. Het is een digitale wereld met bijvoorbeeld gebouwen, wegen, bomen, verkeer en geluid. We gebruiken deze digitale wereld om plannen te maken voor wonen, mobiliteit, klimaat en groen. Met een 3D-model kunnen we duidelijk laten zien wat de gevolgen van plannen zijn. Zo zorgen we dat iedereen dezelfde informatie heeft.
Utrecht werkt samen met 13 andere organisaties, waaronder de steden Amsterdam, Schuttrange, Rennes, Brussel, Kortrijk en Dublin. Samen wisselen we kennis uit over het gebruik van de Digital Twin-methode voor stedelijke ontwikkeling. In het Beurskwartier gaat Utrecht de toegankelijkheid, verkeersveiligheid en luchtkwaliteit verbeteren. Ook willen we met de Digital Twin problemen door hitte verminderen en recreatiegebieden groter maken, ook al groeit het aantal huizen.
Doelen
- Meer kennis krijgen over en het leren gebruiken van Digital Twins.
- Duurzaam gebruik van Digital Twins als hulp bij het ontwikkelen van de stad.
- Kennis delen met andere organisaties.
- Een handboek maken voor andere steden over het gebruik van Digital Twins.
Budget
- Totaal budget van het project: € 8,38 miljoen.
- Bijdrage van de EU: € 5,02 miljoen.
- Budget van de gemeente Utrecht: € 690.000.
Partners
14 partners uit Duitsland, Ierland, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België werken tussen 2024 en 2027 samen in dit project.
Meer informatie vindt u op de website van Twin4Resilience.
Reduces
Project Reduces heeft tot doel de beste bedrijfsmodellen op het gebied van circulaire economie in 6 Europese regio's te identificeren en hun klimaateffecten en duurzaamheid te onderzoeken. Het project bestrijkt 6 Europese steden en regio's: Zuidwest-Finland, Valencia, Manchester, Utrecht, Maramures en Bulgarije. Het project heeft tot doel voor elke stad of regio suggesties te vinden om hen te begeleiden naar duurzaam circulair ondernemen.
PREUSE
PREUSE Dit project helpt overheden beter om te gaan met hun materialen. We zoeken naar manieren om materialen uit de openbare ruimte opnieuw te gebruiken. Denk aan stoeptegels, klinkers en lantaarnpalen van straten die opnieuw zijn opgeknapt. In Lage Weide komt een plek waar we dit mogelijk maken. Niet alleen Utrecht doet mee aan dit project. We werken in dit project met 9 andere organisaties en steden, waaronder uit Brussel, Parijs, Wiltz, Lille en Lorient. Het project begon begin 2024 en eindigt begin 2028.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door geld uit het Interreg Noordwest-Europa programma.
CoHERE
CoHERE onderzoekt middelen om Europees erfgoed in stand te houden en door te geven die waarschijnlijk zullen bijdragen aan de ontwikkeling van inclusieve, gemeenschappelijke identiteiten. In het project worden een aantal vormen van representatie en performance onderzocht, van cultuurbeleid, museumpresentatie, erfgoedinterpretatie, schoolcurricula en politiek discours tot muziek- en dansvoorstellingen, eten en eten, rituelen en protest. Het consortium bestaat uit 12 partners uit 9 landen, waaronder universiteiten, een MKB-bedrijf, twee musea en een cultureel netwerk.
WELDI
Het WELDI-netwerk stelt lokale overheden in staat om mensenrechten centraal te stellen in hun inspanningen om waardige en innovatieve benaderingen te ontwikkelen om nieuwkomers te verwelkomen. Om dit doel te bereiken, werken steden van dit netwerk hand in hand samen met migranten en andere inwoners, maar ook met lokale, nationale en internationale partners.
NetZeroCities
De Europese Commissie heeft 112 steden geselecteerd om deel te nemen aan de EU-missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030. De aangewezen steden krijgen advies en ondersteuning op maat van het Mission Platform, beheerd door NetZeroCities, om tegen 2030 klimaatneutraliteit te bereiken en andere steden te inspireren om dit voorbeeld tegen 2050 te volgen.
SUNSET
Sunset heeft tot doel de onderzoeks- en opleidingscapaciteiten te verbeteren die verband houden met de interacties tussen stad en universiteit die de groene en digitale transitie van de EU stimuleren. Het project brengt onderzoekers van toonaangevende universiteiten en partners van steden, innovatiebedrijven, onderzoeksinstituten en maatschappelijke organisaties samen om de prestaties van stedelijke innovatie-ecosystemen te analyseren en te bevorderen en hun groei te bevorderen.
SHARE North-squared
SHARE North-squared heeft tot doel de duurzaamheid, hulpbronnen- en ruimtelijke efficiëntie van vastgoedontwikkelingen en de betaalbaarheid van woningen te vergroten door gedeelde mobiliteit te integreren als een middel om multimodaal reisgedrag te ondersteunen en om autobezit, autoafhankelijkheid en de vraag naar parkeerplaatsen te verminderen.
U-MATCH
De Gemeente Utrecht en de Hogeschool Utrecht zetten samen vernieuwende leerwerktrajecten op voor statushouders, waarin vakkennis, praktijkervaring en de Nederlandse taal gecombineerd worden. Het project U-match, gefinancierd met Europese AMIF-subsidies, bevordert snel integreren in de samenleving en inburgering. Dit vermindert arbeidstekorten, versnelt inburgeringstrajecten en bevordert participatie in de maatschappij.
Rights Cities
In het project RIGHTSCITIES draait alles om mensenrechten. We werken samen met 3 kennisinstellingen die veel weten over mensenrechten, en 4 steden (Lund in Zweden, Gdansk en Sopot in Polen, en Wenen in Oostenrijk) om de basisrechten van de Europese Unie te promoten. We gaan kijken hoe steden ervoor kunnen zorgen dat deze rechten echt worden toegepast in hun beleid. Dat betekent bijvoorbeeld dat we trainingen gaan volgen en samen een tool gaan ontwikkelen om te beoordelen hoe goed gemeenten dit al doen, en wat er nog beter kan. Lees en praat hier alvast mee over mensenrechten in Utrecht.