Opvang voor nieuwkomers
Utrecht draagt bij aan een veilige en menswaardige opvang van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Ook willen we dat deze nieuwkomers een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers in Nederland. De gemeente ondersteunt het COA met het zoeken naar nieuwe opvangplekken. Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen is de gemeente verantwoordelijk.
Opvangplekken en spreidingswet
Volgens de spreidingswet, die op 1 februari 2024 is ingegaan, moeten gemeenten zoals Utrecht een eerlijke verdeling van opvangplekken voor asielzoekers hebben. Dit betekent dat we ervoor moeten zorgen dat alle gemeenten een passend aantal opvangplekken hebben. Utrecht zal daarom voor extra opvangplekken moeten zorgen om aan deze wettelijke verplichting te voldoen. Utrecht is verantwoordelijk voor het realiseren van 1.946 opvangplekken. Op dit moment zijn er ongeveer 1.500 plekken beschikbaar, verspreid over meerdere plekken. Om aan de wettelijke verplichting te voldoen, zoekt de gemeente dus naar nog ruim 400 extra plekken die midden 2025 beschikbaar moeten zijn.
Zoektocht
We zijn op zoek naar geschikte plekken voor asielopvang. We willen goede en duurzame opvanglocaties vinden, volgens het Plan Einstein concept. Dit zijn plekken waar asielzoekers en Utrechters samen activiteiten kunnen doen en cursussen kunnen volgen. En als de plek het toelaat, ook samen kunnen wonen. Dit kunnen bestaande of nieuwe gebouwen zijn. Ook willen we daarbij woningen realiseren die beschikbaar zijn voor Utrechters. Hebt u suggesties voor mogelijke opvanglocaties? Stuur dan een mail naar vluchtelingenvragen@utrecht.nl.
Bestaande opvang
Utrecht heeft momenteel vijf opvanglocaties voor asielzoekers en vluchtelingen:
- Joseph Haydnlaan: sinds 1990 in gebruik als asielzoekerscentrum
- Voorveldse polder: tijdelijke opvang tot medio 2026
- Pahud de Mortangesdreef: tijdelijke opvang tot eind 2025
- Europalaan, tijdelijke opvang tot eind 2025
- Bizetlaan, opvang voor statushouders tot februari 2026
Nieuwe opvanglocatie aan de Vlampijpstraat 103
We verwachten op 7 mei 2025 een nieuwe opvangplek aan de Vlampijpstraat 103 te openen en asielzoekers in fases te ontvangen. Op 6 mei kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen op de opvangplek, van 16.00 tot 19.00 uur.
Hier kunnen maximaal 220 asielzoekers verblijven. Deze opvang geldt voor maximaal 3 jaar. Het gebouw biedt ruim 70 kamers en een huiskamer die als ontmoetingsplek en voor activiteiten gebruikt kan worden. Ook omwonenden en ondernemers zijn welkom in deze Plan Einstein-huiskamer om mee te doen aan de activiteiten.
Uitgangspunten
In onze gemeente hebben we verschillende opvangplekken voor asielzoekers en (Oekraïense) vluchtelingen. Hiervoor geldt:
- Maximaal 300 opvangplekken per locatie
- De plekken zijn zoveel mogelijk verspreid over de stad.
- Alle plekken voldoen aan de eisen van de brandweer en de GGD.
- Kinderen in de opvang die leerplicht hebben, gaan naar school.
- Asielopvang: werken volgens Plan Einstein: samen wonen, samen leren, samen werken.
Opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen
In Utrecht vangen we alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) op. Dit zijn jongeren onder de 18 jaar die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen. Ze krijgen opvang en begeleiding.
Hoe worden amv’s opgevangen?
Er zijn 2 organisaties die zorgen voor de opvang van amv’s:
- Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA): het COA vangt over het algemeen jongeren op die nog geen verblijfsvergunning hebben. Zij wonen in een speciale opvangplek en krijgen begeleiding tijdens hun asielproces.
- Stichting Nidos: Nidos is verantwoordelijk voor de opvang van jongeren met en zonder een verblijfsvergunning. Jongeren met een verblijfsvergunning wonen in een kleine opvang van Nidos. Nidos is ook verantwoordelijk voor de opvang bij opvanggezinnen. Hier verblijven kinderen met en zonder verblijfsvergunning.
Opvang en ondersteuning Oekraïners
In opdracht van het Rijk organiseren we de tijdelijke opvang en de ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen. Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in gemeentelijke opvanglocaties, waar een deel van de tijd ook een beheerder aanwezig is. We streven ernaar dat de Oekraïense vluchtelingen zo zelfstandig mogelijk zijn.
Plan Einstein: samen wonen, samen leren, samen werken
Utrecht heeft een vernieuwende aanpak van opvang en integratie van vluchtelingen in het asielzoekerscentrum (azc). Dit heet Plan Einstein. Hierin komen azc-bewoners vanaf dag 1 in contact met (buurt)bewoners via activiteiten en cursussen (zoals Nederlands, Engels of ondernemerschap). Terwijl hun aanvraag voor verblijf loopt, gaan ze door met het investeren in hun toekomst, waar die ook is. Ook buurtbewoners kunnen gebruikmaken van de ruimtes, activiteiten en cursussen. We werken hierin samen met veel verschillende organisaties, waaronder COA, Welkom in Utrecht en Vluchtelingenwerk. De Voorkamer, Social Impact Factory, Hogeschool Utrecht en Volksuniversiteit Utrecht.
De aanpak van Plan Einstein wordt zoveel mogelijk toegepast, gezien de positieve ervaringen hiermee. Deze zijn bevestigd in het onderzoek (Engels) hiernaar (2016-2019) door de Universiteit van Oxford.
Opvang voor mensen zonder verblijfsvergunning
Mensen zonder verblijfsvergunning worden onder strenge voorwaarden opgevangen en krijgen begeleiding in een aantal Nederlandse gemeenten — waaronder Utrecht. Met het opvangen en begeleiden willen we persoonlijk herstel en een duurzaam vooruitzicht (legalisering verblijf, terugkeer of doormigratie) mogelijk maken.
Wilt u voor deze opvang en begeleiding in aanmerking komen? Meldt u zich dan bij het Aanmeldloket LVV in Huis van Vrede, Trumanlaan 70-72. Geopend:
- maandag: 10.00 - 12.30 uur
- dinsdag en donderdag: 13.00 -15.30 uur
Het Aanmeldloket LVV is te bereiken via telefoonnummer 06 - 18 74 27 50) en e-mailadres aanmeldloket@tussenvoorziening.nl.
Veiligheid en leefbaarheid
Gemeente, politie, COA, personeel op de opvangplekken ondernemers en bewoners werken allemaal samen om de opvang voor iedereen goed en veilig te laten verlopen. Ook legt het COA of de sociaal beheerder aan de bewoners in de opvang uit wat de regels en afspraken zijn.
Nog vragen?
Hebt u (als omwonende) vragen over opvang, begeleiding, procedures of de regels van het Nederlandse asielbeleid? Neem dan voor Oekraïne opvang contact op met vluchtelingenvragen@utrecht.nl en voor asielopvang met het COA.