Kinderopvang
Kinderopvang is voor kinderen tussen 0 en 12 jaar. Er zijn verschillende vormen. Goede kinderopvang is belangrijk. Het helpt bij de ontwikkeling van kinderen door sociale activiteiten als samen spelen, samenwerken en leren van en met elkaar. Dit helpt kinderen bij een goede start op de basisschool en in de samenleving. Ook geeft het ouders de mogelijkheid om de zorg voor hun kinderen te combineren met werk.
Op deze pagina:
Soorten kinderopvang
Er bestaan verschillende soorten professionele kinderopvang. Een professionele kinderopvang moet voldoen aan wettelijke eisen. De inspectie kinderopvang controleert of een organisatie aan de eisen voldoet. Alle goedgekeurde opvangorganisaties staan ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).
Er zijn 3 soorten kinderopvang: kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Welke soort opvang u kiest, hangt af van de gezinssituatie, uw wensen en uw kind.
Kinderdagverblijf voor 0 – 4 jaar
Op een kinderdagverblijf worden kinderen in groepen opgevangen. Bij een horizontale groep is de indeling op leeftijd. Dan zijn er bijvoorbeeld baby- en peutergroepen. Bij een verticale groep is er een mix van verschillende leeftijden van 0 tot 4. De openingstijden zijn meestal tussen 7.00 en 19.00 uur.
Voorschoolse educatie is een vorm van kinderopvang. Het is voor kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar. Het wordt ook wel de voorschool genoemd. Kinderen beginnen alvast op een leuke manier met leren, spelen en samen ontdekken. Met bijvoorbeeld taalspelletjes, voorlezen, tekenen, luisteren, zingen en bewegen. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van uw kind. Voor sommige kinderen is extra voorbereiding op de basisschool nodig. Als dit zo is, bespreekt het consultatiebureau dat met u. Uw kind mag dan voor 16 uur per week voor de voorschool (4 dagdelen). Alle andere kinderen mogen 2 dagdelen naar de voorschool.
Lees meer informatie over de voorschool
Sommige organisaties bieden ook plusopvang aan. Plusopvang is voor kinderen die meer ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een verstandelijke- of fysieke beperking, een ontwikkelingsachterstand en/of gedragsproblematiek hebben.
Buitenschoolse opvang voor 4 - 12 jaar
Buitenschoolse opvang (BSO) is opvang voor schooltijd, na schooltijd, op studiedagen of tijdens schoolvakanties. Het is voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar (groep 1 tot en met 8). De BSO is verantwoordelijk voor de kinderen vanaf het tijdstip dat de school uit is tot de eindtijd van de BSO. De BSO zorgt ook voor het vervoer van school naar de BSO-locatie.
Elke basisschool moet ervoor zorgen dat er een BSO is als ouders dat willen. De BSO is open van 7.30 uur tot 18.30 uur. Meestal werkt de school samen met een kinderopvangorganisatie, maar soms regelt de school zelf een BSO. Op de website van de school of de kinderopvangorganisatie ziet u welke BSO met welke school samenwerkt.
Sommige organisaties bieden ook plusopvang aan. Plusopvang is voor kinderen die meer ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een verstandelijke- of fysieke beperking, een ontwikkelingsachterstand en/of gedragsproblematiek hebben.
Gastouderbureaus en opvang door gastouders
Gastouders bieden opvang in kleine groepen aan. Meestal gebeurt dit bij de gastouder thuis, maar sommige gastouders komen bij jou thuis. Het verschilt per gastouder voor welke leeftijd ze opvang aanbieden. Hoeveel kinderen een gastouder tegelijk opvangt, hangt af van de leeftijd van de kinderen en of de gastouder zelf jonge kinderen heeft. Gastouders werken samen met een gastouderbureau. Samen werken zij aan de kwaliteit en veiligheid van de opvang. Bij een gastouderbureau kunt u een gastouder zoeken voor uw kind. Ook de betaling gaat via het gastouderbureau.
Andere vormen van opvang
Bij een ouderparticipatiecrèche organiseren ouders zelf de opvang. Dit heet ook wel ‘kinderopvang door ouders’. Ouders passen zelf vrijwillig en om de beurt op de groep. Hierdoor zijn de kosten laag. Er zijn in Utrecht een aantal kinderopvang door ouders. Ouderparticipatiecrèches zijn een erkende vorm van kinderopvang. Ze staan net als normale opvang geregistreerd in het landelijk register kinderopvang.
Kosten kinderopvang
Kinderopvang is niet gratis. U betaalt de kosten voor kinderopvang zelf. Daarnaast krijgt u kinderopvangtoeslag. Dat is een vergoeding voor kosten van de kinderopvang. Hoeveel u krijgt hangt af van hoeveel u en uw partner verdienen. De overheid stelt ieder jaar vast hoeveel een uur kinderopvang mag kosten. Dit heet de maximum uurprijs Kinderopvang. Sommige kinderopvangorganisaties hebben een uurprijs die hoger is dan de maximum uurprijs. Alles boven de maximum uurprijs kinderopvang betaalt u als ouder altijd zelf.
Hulp bij kosten kinderopvang
Kinderopvangtoeslag ontvangt u alleen voor opvang bij organisaties die ingeschreven staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Past opa, de buurvrouw of een oppas op uw kind? Dan valt dit niet onder professionele kinderopvang. U hebt dan geen recht op kinderopvangtoeslag.
Hebt u extra hulp nodig?
- In sommige situaties kunt u een vergoeding van (een deel van) de eigen bijdrage kinderopvang aanvragen.
- Hebt u om sociale of medische redenen kinderopvang nodig? Dan kunt u een bijdrage in de kosten krijgen.
- Bekijk meer informatie over hulp bij onterecht gestopte kinderopvangtoeslag.
Kwaliteit en toezicht kinderopvang
Kinderopvang moet een veilige en gezonde omgeving zijn voor een goede en gezonde ontwikkeling van het kind. In de gemeente Utrecht controleert de Inspectie kinderopvang of kinderopvanglocaties voldoen aan de eisen van de Wet kinderopvang. Ze neemt maatregelen als het nodig is.
Melding doen bij de inspectie kinderopvang
Ziet u dat een kinderopvang niet voldoet aan de eisen van de Wet kinderopvang? Meld dit dan bij de Inspectie kinderopvang. Dit kan ook anoniem. Doe dit zo duidelijk mogelijk. Vermeld de naam van de kinderopvang, omschrijf de situatie en laat uw contactgegevens achter.
- Per e-mail: toezichtkinderopvang.vg@utrecht.nl
- Telefonisch: 030 - 286 32 27
Klachten
Bent u niet tevreden over de kwaliteit van de kinderopvang? Bespreek dit dan eerst met de kinderopvangorganisatie. Misschien komen jullie samen tot een oplossing. Ook heeft elke kinderopvang een oudercommissie. Hier kunt u uw ervaringen delen. Deze commissie geeft advies op het beleid in de kinderopvang. Boink is de vereniging van ouders in de kinderopvang en geeft advies aan oudercommissies.
Komt er geen oplossing? Dien dan een klacht in via de klachtenregeling van de kinderopvangorganisatie. Is het nog niet opgelost? Dan kunt u terecht bij de geschillencommissie.
Vermoeden van kindermishandeling of misbruik
Hebt u een vermoeden van kindermishandeling of seksueel misbruik door een medewerker van een kinderopvang? Meld dit bij de directie van de kinderopvangorganisatie. De directie is verplicht om contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs. U kunt ook zelf contact opnemen met de vertrouwensinspecteur via 0900 – 111 31 11.
Informatie voor professionals
Bent u van plan om een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, gastouderbureau of gastouderopvang te beginnen? Dan zijn er een aantal zaken die u moet regelen. Meer informatie hierover vindt u op de volgende pagina's:
Hulp en contact Kinderopvang
Postadres
Gemeente Utrecht
Afdeling Onderwijs
Postbus 16200
3500 CE Utrecht