Kinderopvang

Gaat uw kind naar een kinderopvang of bent u hiernaar op zoek? Bekijk dit in het Landelijke Register Kinderopvang. Met kinderopvang bedoelen we dagopvang voor 0 – 4 jaar (kinderdagverblijven), buitenschoolse opvang voor 4 -12 jaar, gastouderbureaus en opvang door gastouders. Lees hieronder ook over het toezicht op de kinderopvang, vergoedingen, toeslagen en extra ondersteuning voor uw kind.

Landelijk Register Kinderopvang

Zoekt u kinderopvang? Of wilt u onderzoeksrapporten van de Inspectie kinderopvang lezen? Een overzicht van alle geregistreerde kinderopvang en bijbehorende inspectierapporten vindt u in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Lees meer op www.landelijkregisterkinderopvang.nl

Kinderopvang met extra ondersteuning

Sommige kinderen hebben extra ondersteuning nodig. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van taal- en of ontwikkeling of op het gebied van zorg zijn. Bekijk wat bij u past:

  • voorschoolse educatie: opvang voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar die de taal nog niet (goed genoeg) kennen
  • kinderopvang-plus: gewone kinderopvang biedt soms net te weinig persoonlijke ondersteuning aan kinderen met een zorgvraag. Op de plusgroep krijgt elk kind die dit nodig heeft extra aandacht en hulp. Er zijn groepen in Leidsche Rijn en Overvecht.
  • buitenschoolse opvang-plus (BSO-plus): deze opvang biedt na schooltijden opvang aan voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.

Meer informatie voor ouders

  • Boink is de vereniging van ouders in de kinderopvang.
  • Bij elke kinderopvang hebt u als ouder de mogelijkheid om lid te worden van een oudercommissie. Een oudercommissie mag volgens de wet advies geven over hoe het gaat in het kindercentrum of het gastouderbureau.
  • Er zijn in Utrecht 5 kinderopvangen door ouders. Deze kinderopvangen zijn ontstaan vanuit het principe 'ik pas een keer op jouw kind, jij een keer op die van mij', en dat dan met een heleboel ouders tegelijk. Inmiddels is dit al jaren een erkende vorm van kinderopvang, waarbij de ouders de ontwikkeling van hun kinderen zelf begeleiden. Deze vorm van opvang is vaak goedkoper dan standaard kinderopvangen. Lees meer over Kinderopvang door ouders
  • Soms kunt u een vergoeding van (een deel van) de eigen bijdrage kinderopvang aanvragen.
  • Hebt u om sociale of medische redenen kinderopvang nodig? Dan kunt u een bijdrage in de kosten krijgen.
  • Kinderopvangtoeslag is een vergoeding van het rijk voor kosten van de kinderopvang.
  • Hulp bij onterecht gestopte kinderopvangtoeslag
  • Lees op de website ondernemersplein welke eisen er zijn voor de kwaliteit van de opvang.

Toezicht Kinderopvang

Kinderopvang moet een veilige en gezonde omgeving zijn voor een goede en gezonde ontwikkeling van het kind. In de gemeente Utrecht controleert de Inspectie kinderopvang of kinderopvanglocaties voldoen aan de eisen van de Wet kinderopvang en treedt op als het nodig is.

Klachten

Bent u niet tevreden over de kwaliteit van de kinderopvang? Bespreek dit dan eerst met de kinderopvangvoorziening zelf. Misschien komen jullie samen tot een oplossing. Zo niet, dan kunt u een klacht indienen via de klachtenregeling van de kinderopvangvoorziening. Is het nog niet opgelost? Dien dan een klacht in bij de geschillencommissie.

Signalen en meldingen

Signaleert u dat een kinderopvangvoorziening niet voldoet aan de eisen van de Wet kinderopvang? Meld dit dan bij de Inspectie kinderopvang. Dit kan ook anoniem. Doe dit zo concreet mogelijk:

Vermoeden van kindermishandeling of misbruik

Hebt u een vermoeden van kindermishandeling of seksueel misbruik door een medewerker van een kinderopvang? Meldt dit bij de directie van de kinderopvangvoorziening. De directie is verplicht om contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het onderwijs. U kunt ook zelf contact opnemen met de vertrouwensinspecteur via 0900 – 111 31 11.

Hulp en contact Kinderopvang

Telefoon

030 - 286 26 70

E-mail

secretariaatonderwijs@utrecht.nl

Postadres

Gemeente Utrecht
Afdeling Onderwijs
Postbus 16200
3500 CE Utrecht