Kamers onderverhuren
Wanneer u tijdelijk niet op uw kamer woont, kunt u uw kamer zolang verhuren. Dit heet onderhuur. Iemand die uw kamer onderhuurt, mag zich inschrijven als bewoner.
Meestal kunt u als 'oude' bewoner ook gewoon ingeschreven blijven op dat adres. Maar als u langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet u zich wel uitschrijven.
Wat te doen?
Onderverhuurder
U regelt de onderhuur zelf met de eigenaar van het huis. Als u langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, schrijft u zich uit bij de gemeente. Ga daarvoor naar de pagina Emigratie doorgeven.
Onderhuurder
De onderhuurder schrijft zich in bij de gemeente. Zorg dat u de volgende gegevens bij u hebt als u aan de balie komt:
- een geldig legitimatiebewijs
- als de eigenaar een persoon is: schriftelijke toestemming plus een kopie van het legitimatiebewijs van die persoon
- als de eigenaar een woningcorporatie is: schriftelijke toestemming onderhuur van de corporatie
Ga voor het inschrijven naar de pagina Verhuizing doorgeven.
Als de huiseigenaar niet meewerkt
Soms wil een huiseigenaar niet meewerken. Bijvoorbeeld omdat hij bang is dat er dan meer mensen op het adres staan ingeschreven dan dat er mogen wonen. Dit heeft te maken met brandveiligheid. Maar de brandweer kijkt naar het werkelijke aantal bewoners.
Is de huiseigenaar daarmee nog niet gerustgesteld? Dan kunt u een verklaring opstellen. De huurder zet in deze verklaring wanneer hij of zij niet op het adres zal wonen (datum van - tot). De huiseigenaar, uzelf en de onderhuurder moeten deze verklaring ondertekenen. De verklaring moet op het adres aanwezig zijn voor als er controle is. U hoeft de verklaring niet naar de brandweer te sturen.
Hulp en contact Burgerzaken
Bezoekadressen
- Stadskantoor
Stadsplateau 1, Utrecht - Wijkservicecentrum Vleuten-de Meern
Dorpsplein 1, Vleuten