Maarschalkerweerd Noord opnieuw inrichten

Status project:
In voorbereiding

Geplande uitvoering:
Nog niet bekend

Utrecht groeit en daardoor is er ook behoefte aan meer ruimte voor sport, (ecologisch) groen en plekken voor ontspanning en plezier. We onderzoeken de mogelijkheden in Maarschalkerweerd Noord.

Nu niet investeren in Maarschalkerweerd Noord

In de voorjaarnota 2024 is besloten dat er geen geld is voor de uitvoering van dit project. Daarom kunnen we nu niet verder. Is er op een later moment wel weer geld voor? Dan starten we opnieuw met het project. 

Wat gaat er gebeuren en waarom?

Onderzoek naar nieuwe inrichting

Maarschalkerweerd Noord is onderdeel van het vastgestelde Ontwikkelperspectief Maarschalkerweerd (gemeenteraad, juli 2020). We werken het vastgestelde startdocument (college van B en W, april 2021) verder uit. 

Dit hebben we gedaan door een Variantenstudie uit te voeren naar de verschillende mogelijkheden voor een nieuwe inrichting van het gebied.

Bekijk de Variantenstudie met daarin de voorkeursvariant

Waarom

Sportclubs hebben in het gebied en de rest van de stad dringend behoefte aan meer ruimte voor sportvelden. Dit komt onder andere door de groei van de stad. Ook is het belangrijk dat er meer verschillend (ecologisch) groen en wandelpaden komen in de stad. We kijken hiervoor naar de hele stad. Voor Maarschalkerweerd Noord komt ruimte vrij. Dit komt omdat het bedrijf Groenrecycling Utrecht vertrekt en de mytylschool (Ariane de Ranitz) wordt verbouwd. We willen een gezonde leefbare stad voor iedereen te zijn. Daarom namen we in de Variantenstudie mee:

  • hoe we extra ruimte voor sportvelden krijgen
  • hoe we meer ruimte voor groen en ontspanning voor iedereen kunnen maken
  • hoe we de verkeersveiligheid kunnen verbeteren

We keken naar 3 onderwerpen in de Variantenstudie

1. Kromme Rijn Oeverpark groter maken

  • Maarschalkerweerd Noord ligt aan de Kromme Rijn. We willen de oevers van de Kromme Rijn breder maken. Ook willen we het gebied onderdeel maken van het parklandschap Maarschalkerweerd. Daarmee komt er meer ruimte voor natuur, dieren en ontspanning.
  • Stadslandbouw met publieke en maatschappelijke functie, verbonden met het Kromme Rijn Oeverpark.
  • De kwaliteit van het water verbeteren in het gebied.

2. Open sportcampus ontwikkelen

  • Meer wandelpaden door het sportpark en meer groen tussen de sportvelden. Het sportpark wordt onderdeel van het parklandschap Maarschalkerweerd.
  • Meer ruimte voor beweegparken en sporten als hardlopen en bootcamp. Hiervoor ontwikkelen we een sportboulevard.
  • Uitbreiding hockey en voetbal (wedstrijd- en trainingsvelden).
  • Mogelijkheid om in de toekomst sportvelden aan te passen, bijvoorbeeld van natuurgras naar kunstgras.

3. Mytylweg anders inrichten

  • Nieuwe fietsroute over de Mytylweg (tussen Lunetten en Utrecht Science Park).
  • Verkeersveiligheid verbeteren in het gebied door een aparte route voor taxibusjes naar de Mytylschool.

Verschillende mogelijkheden

We onderzochten in 4 stappen de verschillende varianten voor de nieuwe inrichting. 

Stap 1 - Onderzoek

We zijn gestart met verschillende onderzoeken. Ook voerden we losse gesprekken met de huidige gebruikers van het gebied. De eerste bijeenkomst met directe belanghebbenden was op 13 juli 2021. We informeerden (vertegenwoordigers van) buurtbewoners, hoofdgebruikers en belangenverenigingen over de opgaven en ambities voor het projectgebied. Tijdens deze bijeenkomst haalden we wensen, ideeën en zorgen op.

Stap 2 - 6 hoofdvarianten

De schetsen van de mogelijke varianten hebben we beoordeeld. We keken daarbij naar de opbrengsten uit de eerste bijeenkomst en de opgaves en ambities. We kwamen zo tot 6 hoofdvarianten. We lieten de hoofdvarianten zien in de tweede bijeenkomst op 11 mei 2022. We vroegen aanwezigen om per variant aan te geven wat ze er goed aan vinden en wat anders kan.

Stap 3 - Variant gemeente en variant 3 gebiedspartijen

Kampong, De Moestuin en mytylschool Ariane de Ranitz brachten op eigen initiatief een andere variant in. Op 11 mei 2023 bezochten de betrokken wethouders Eerenberg en Oosters het gebied om het hierover te hebben. Dit deden ze op uitnodiging van de 3 gebiedspartijen. Het alternatief hebben we samen met deze 3 gebiedspartijen verder uitgewerkt tot een zevende variant. Op 13 december 2023 lieten we variant D (van de gemeente) en de variant van de 3 gebiedspartijen zien op de derde bijeenkomst. Variant D scoorde van de 6 hoofdvarianten het beste.

De grootste verschillen tussen de variant van de gemeente en de variant van de 3 gebiedspartijen zijn:

  • de uitwerking van de open sportcampus in het gebied
  • de inpassing van cricket. 

Stap 4 - Voorkeursvariant

In juli 2024 boden de 3 gebiedspartijen een nieuwe variant aan. In deze variant staat een hoofdveld in natuurgras voor cricket. Ook staat er een nieuw paviljoen in. Deze is bedoeld voor Kampong cricket. Maar mogelijk ook voor Kampong voetbal en De Moestuin.

Verschil op hoofdlijnen 

Wat zijn de verschillen tussen de nieuwe variant, de variant van de gemeente en de variant van de gebiedspartijen?

  • Toevoeging van hoofdveld in natuurgras voor cricket (voor internationale wedstrijden). In de voorkeursvariant komen 2 cricketvelden terug. Nu zijn er 2,5 cricketvelden. In de variant van de gebiedspartijen zijn er 3 cricketvelden.
  • Om dit mogelijk te maken is er een groen wandelpad uit de variant van de gemeente gehaald. Daarnaast komt er een minder natuurvriendelijke oever bij de watergang.
  • Daarnaast wordt het kunstgras voetbalveld uit de variant van de gemeente aangepast tot een natuurgras veld. Dit is nodig om het hoofdveld voor cricket mogelijk te maken.
  • Er komt een paviljoen bij. Kampong cricket gebruikt deze dan niet alleen. Andere partijen zoals Kampong voetbal en De Moestuin kunnen deze ook gebruiken. In de volgende fase werken we het paviljoen en het gebruik ervan verder uit.

We hebben de nieuwe variant onderzocht en verder uitgewerkt. Hiervoor hadden we verschillende gesprekken met de 3 gebiedspartijen. Nu hebben we een aangepaste, voorkeursvariant die we willen delen.

Voorkeursvariant (belangrijkste punten)

  • Sportcampus
    • Er komen 3 voetbalvelden in natuurgras (wedstrijdvelden), gecombineerd met 1 (internationaal) hoofdveld cricket.
    • Er komen 2 voetbalvelden in kunstgras (wedstrijd- en trainingsvelden), gecombineerd met 1 normaal veld cricket.
    • Er komt 1 hockeyveld (wedstrijd- en trainingsveld).
    • We verplaatsen de bestaande faciliteiten (clubhuis, kleedkamers, opslag en slagkooi) van cricket binnen het plangebied.
    • We maken Maarschalkerweerd Noord geschikt voor sporten en bewegen via (groene) sportroutes (sportboulevards) en voorzieningen in (semi) openbaar gebied.
  • We maken het Kromme Rijn Oeverpark groter voor natuur en ontspanning. Dit kan omdat de mytylschool na de verbouwing op minder grond staat. En we halen wegen met asfalt en tegels die niet nodig zijn weg.
  • De Mytylweg wordt een fietsstraat. Hier is de auto te gast. In de toekomst is de Mytylweg onderdeel van de fietsroute Lunetten – Utrecht Science Park. Dat kan als de nieuwe Mytylbrug er komt. We verwijderen haakse parkeervakken. Op die plek komen fietsenrekken. Zo voorkomen we onveilige verkeerssituaties. Er komt een aangepaste route voor het leerlingenvervoer naar de mytylschool. 

legenda bij kaart voorkeursvariantPlekken op de legenda: Oeverpark, Stadslandbouw, Mytylschool, sportterrein, parkeerplaats, watergang, groene voegen/stroken, sportboulevards, jaagpad, wandelroute, rijweg, te onderzoeken taxi route Mytylschool, doorgaande fietsroute Mytylweg, bestaande bebouwing, nieuwe bebouwing, kunstgras, natuurgrasveld, ruimtebeslag cricketveld. 

Meedenken

Reageren op de plannen

We horen graag wat u van de Variantenstudie met daarin de voorkeursvariant vindt. U kunt tot en met 21 april reageren via maarschalkerweerdnoord@utrecht.nl

Bekijk de Variantenstudie met daarin de voorkeursvariant

Informatiebijeenkomst

We organiseren op 7 april een bijeenkomst waar we een presentatie geven over de Variantenstudie en de voorkeursvariant. U kunt dan ook vragen stellen. 

  • Wanneer: maandag 7 april
  • Tijd: 18.00 – 19.30 uur (start presentatie om 18.00 uur)
  • Waar: Herculesplein 209, bij Sport Utrecht, stadion Galgenwaard, 50m naast hoofdentree FC Utrecht

Na reageren op de plannen

Na 21 april 2025 zetten we alle reacties op een rij. Iedereen die ons een reactie stuurt, krijgt van ons bericht. Uw vragen en opmerkingen bekijken wij goed. We verwerken dit in de Variantenstudie als dit mogelijk is. Of we nemen het mee bij de herstart van het project. Na het verwerken van de reacties stelt het college van B en W de Variantenstudie vast. We verwachten dat dit gebeurt voor de zomer van 2025.

Er is geen geld om de Variantenstudie verder uit te werken. Daarom komt het project stil te liggen nadat het college van B en W de Variantenstudie heeft vastgesteld. Wanneer er later geld beschikbaar komt voor Maarschalkerweerd Noord, vindt een herstart van het project plaats. We onderzoeken dan of de voorkeursvariant nog (financieel) haalbaar is. Het is mogelijk dat er wijzigingen hebben plaatsgevonden in bijvoorbeeld de omgeving of het beleid waardoor er aanpassingen nodig zijn in de voorkeursvariant. 

Planning

WanneerWat
7 april 2025Informatieavond
tot en met 21 april 2025Reageren op Variantenstudie
Voor zomer 2025College van B en W stelt variantenstudie definitief vast
Wat gebeurt wanneer?

Wat is al gedaan?

  • 26 juni 2024: brede sessie sportcampus Maarschalkerweerd (alleen voor partijen die zich met sport bezig houden in het gebied).
  • 16 april 2024: grote informatiemarkt over dit project en alle andere projecten in Maarschalkerweerd.
  • 7 maart 2024: commissiedebat Jeugd, Welzijn, Cultuur en Sport: sport op Maarschalkerweerd Noord
  • 16 januari 2024: raadsinformatiebijeenkomst: ruimte voor sport op Maarschalkerweerd.
  • 13 december 2023: informatiebijeenkomst voor alle belanghebbenden in het gebied.
  • 28 juni 2023: grote informatiemarkt over dit project en alle andere projecten in Maarschalkerweerd.
  • Mei - december 2023: we voerden verschillende (individuele) gesprekken met belanghebbenden.
  • Mei 2023: wethouders Oosters en Eerenberg bezochten het gebied op uitnodiging van 3 partijen.
  • 2022 - 2023: we voerden verschillende (individuele) gesprekken met belanghebbenden en onderzoekt varianten.
  • Mei 2022: bijeenkomst voor stakeholders in de directe omgeving.
  • 2021 - 2022: we voerden verschillende (individuele) gesprekken met belanghebbenden en onderzochten varianten.
  • Juli 2021: bijeenkomst voor stakeholders in de directe omgeving.
  • April 2021: het college van burgemeester en wethouders heeft een startdocument vastgesteld en daarmee het startsein gegeven voor het variantenonderzoek.

Hulp en contact Maarschalkerweerd Noord