Fietsroute Lunetten-Galgenwaard

Fase project:
In voorbereiding
Geplande aanleg:
2026-2028
We werken tussen Lunetten en de Galgenwaard aan een betere fietsverbinding langs de Waterlinieweg en de forten. Deze verbinding is onderdeel van de Fietsroute om de Zuid.
Wat gaan we doen en waarom?
In Utrecht kiezen steeds meer mensen voor de fiets. Een fijne ontwikkeling, want de fiets is een duurzaam vervoermiddel. Omdat Utrechters steeds meer fietsen, moeten we werken aan meer en betere fietsroutes en goede voorzieningen. De fietsroute Lunetten-Galgenwaard wordt een belangrijk onderdeel van de route tussen Nieuwegein en het Utrecht Science Park.
Hoe loopt de route?
De fietsroute Lunetten-Galgenwaard loopt vanaf de Herculeslaan naar de Lunettenbaan. Deze fietsroute loopt langs de forten Lunet I, II, III en IV en gaat over de sporen via de Waterliniebrug. In onderstaande afbeelding staat de totale route door het gebied. De route is verdeeld in 6 delen:
- Deel A is van de Herculeslaan tot de Kromme Rijn.
- Dit deel pakken we aan in onze vernieuwing van het gebied om Galgenwaard.
- Deel B is van de Kromme Rijn tot de Koningsweg.
- Deel C is van de Koningsweg tot het Houtensepad.
- Deel D is van het Houtensepad tot de Oude Liesbosweg.
- Deel E is de Oude Liesbosweg tot aan de de fietstunnel onder de Brennerbaan.
- Deel F is de Oude Liesbosweg tussen de Brennerbaan en de Lunettenbaan.
- Hier onderzoeken we nog verschillende varianten voor het verloop van de route.
Variantenstudie
Voor de kruising van de fietsroute met de trein- en tramsporen hebben wij als eerste stap een variantenstudie gedaan naar de mogelijke routes. Hierbij hebben wij 4 mogelijke routes aan de oostzijde (zijde van de forten) van de Waterlinieweg onderzocht. Daarnaast hebben wij ook een verbetering van het bestaande fietspad aan de westzijde van de Waterlinieweg onderzocht.
In 2023 heeft het college van B&W ingestemd met de variant aan de westzijde van de Waterlinieweg. Met deze variant houden we rekening met belangrijke waarden als groen, ecologie en het Unesco Werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie met Rijksmonumenten.
Werk fietsroute combineren met andere werkzaamheden
Delen van het werk aan de fietsroute vallen samen met projecten waar we al mee bezig zijn. Daaronder vallen het Lunettenpark, herinrichting Koningsweg en het ontwikkelen van Galgenwaard en omgeving.
Waar helpt dit project aan mee?
Deze fietsverbinding is onderdeel van de Fietsroute om de Zuid. Dit zijn verschillende verbeteringen van bestaande fietsroutes om de zuidkant van de binnenstad. Daarnaast werken we aan meer fietsroutes door de stad. Het doel van deze routes is om fietsers meer te spreiden, via veilige en snelle verbindingen. Fietsers krijgen daarbij meer ruimte en op meer punten voorrang.
Op de hoogte blijven en meedenken
Tot en met 26 maart verzamelen we ideeën voor de fietsroute. Omwonenden en weggebruikers kunnen via DenkMee laten weten waar we rekening mee moeten houden bij het ontwerpen van de route. Vanaf 26 maart gaan we het eerste ontwerp maken, op basis van ons eigen onderzoek en de verzamelde reacties.
Planning
Wanneer | Wat |
---|---|
1e helft 2025 | Bespreken 1e ontwerp met de omgeving en mogelijkheid om op de plannen te reageren |
2e helft 2025 | Uitwerken voorlopig ontwerp en definitief ontwerp |
2026 | Uitvoering van het werk aan de fietsroute. We doen het werk in delen. |
2027-2018 | Verbreding van de fietsroute over de sporen. |
Wat is al gedaan?
- 11 oktober 2023: in de raadsbrief ‘Tracékeuze fietsroute Lunetten – Galgenwaard bij kruising trein- en tramsporen’ vertelden we de raad meer over de variantenstudie en het resultaat.
- Oktober 2023: variantenstudie afgerond, het college kiest de variant aan de westkant van de Waterlinieweg.
- 28 juni 2023: gemeente organiseert een grote informatiemarkt over dit project en alle andere projecten in Maarschalkerweerd.
- 1 oktober 2021: op basis van het startdocument is de gemeenteraad geïnformeerd.
- Oktober 2021: start onderzoek variantenstudie.