Zakkenrollen

Hoe beschermt u zichzelf tegen zakkenrollers? Op welke plekken let u extra op? En wat doet u als u gerold bent? Bekijk alle tips en voorkom zakkenrollen. Lees ook meer over hoe Utrecht zakkenrollen aanpakt.

Waar moet ik goed opletten?

Zakkenrollen gebeurt binnen een seconde, vaak zonder dat u het merkt. Let extra goed op bij deze plekken:

  • drukke evenementen zoals festivals of op de markt
  • in het openbaar vervoer, vooral bij het in- en uitstappen
  • op roltrappen of in wachtrijen.

Hoe bescherm ik mezelf en mijn spullen?

Maak het zakkenrollers zo moeilijk mogelijk met deze tips.

  1. 'Rits 'm! Uw tas... uw jas...' Bescherm uw waardevolle spullen met een ritssluiting en houd uw tas waar u die kunt zien.
  2. Let op bij verdachte situaties. Zakkenrollers zijn vaak actief op drukke plekken en werken meestal niet alleen. Houd daarom uw spullen in een drukke omgeving goed in de gaten.
  3. Zorg ervoor dat dure of belangrijke spullen die u draagt minder goed te zien zijn.

Lees over hoe zakkenrollers werken op Politie.nl

Wat moet ik doen als ik gerold ben?

Hebt u door dat u wordt gerold? Bel meteen 112 en omschrijf de situatie. Merkt u het pas later? Doe aangifte via Politie.nl of bel de algemene meldlijn van de politie (0900 - 88 44).

Ziet u iemand anders gerold worden? Dan raden we aan om het slachtoffer aan te spreken. U houdt de daders in de gaten terwijl u met de politie belt.

Aanpak zakkenrollen

De laatste tijd is het aantal meldingen van zakkenrollerij flink gestegen. Vooral in drukke gebieden zoals in het centrum van Utrecht zien we een stijging. Zakkenrollers zijn sneller dan u denkt. Het komt regelmatig voor dat iemand zijn of haar dure of belangrijke spullen niet goed heeft weggestopt. Utrecht zet zich actief in om zakkenrollen te voorkomen. Dit doen we door campagnes en actiedagen te organiseren.

Campagne Rits 'm!

Met de campagne ‘Rits 'm!' vragen we aandacht voor zakkenrollen van onze bewoners en bezoekers. Op meerdere momenten in het jaar organiseren we actiedagen om tips te geven en mensen beter te waarschuwen voor zakkenrollers. Er hangen posters zichtbaar in winkels en we delen tijdens de actiedagen karabijnhaken uit. Deze kunt u gebruiken als sleutelhanger om uw sleutels veilig op te bergen.

We ontwikkelden de campagne samen met studenten van de Universiteit Utrecht.

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112