Jeugdaanpak

Jongeren op straat. Hoe gaan we jeugdoverlast en criminaliteit tegen?

Jongeren maken op straat vrienden, leren elkaar kennen of spreken af in de wijk. Dat maakt de straat levendig.  Maar hebt u last van de jongeren in uw wijk? Doordat zij te veel herrie maken, troep achter laten, de boel vernielen of zich zelfs crimineel gedragen, meld dit dan.

De gemeente, politie en de jongerenwerkers werken samen om deze overlast in uw wijk tegen te gaan. 

Meld overlast door jongeren

  • Hebt u overlast van jongeren? Dan kunt u de politie bellen via 0900 - 8844.
  • Vervuiling, geluidsoverlast, vernielingen of jongerenoverlast kunt u bij de gemeente online melden. Na uw melding bij de gemeente wordt altijd contact met u gezocht. 
  • Ziet u iemand iets vernielen of verdacht gedrag? Bel dan direct 112. Zo heeft de politie de meeste kans om de dader op heterdaad te betrappen.

Overlast verminderen en kansen bieden

Als het bij overlast nodig blijkt, maken we afspraken over bijvoorbeeld extra inzet van gemeentelijk toezicht, politie en jongerenwerk. Elk geval van overlast heeft een eigen aanpak nodig. Maatregelen die we kunnen nemen zijn bijvoorbeeld:

  • Toezicht en Handhaving en politie houden extra toezicht, spreken overlastveroorzakers aan op gedrag en treden op bij overlast.
  • Jongerenwerk onderhoudt contact, spreekt ook aan op ongewenst gedrag, organiseert activiteiten, begeleidt naar school, werk of hulpverlening waar nodig.
  • De gemeente houdt toezicht op de aanpak van de jeugdgroepen, neemt maatregelen in de openbare ruimte zoals bijvoorbeeld het aanpassen van verlichting, houdt voorlichtingen over risico's alcohol- en drugsgebruik, organiseert ouderbijeenkomsten en onderhoudt het contact met ouders, bewoners en ondernemers.

Persoonsgerichte aanpak

Jongeren die een grotere rol spelen in de overlast of criminaliteit van een groep, krijgen een persoonlijke aanpak. Samen kijken de gemeente, politie, justitie en zorgverleners met welke dwang en/of verplichte hulp de overlast en het crimineel gedrag kan stoppen. Denk bijvoorbeeld aan een gebiedsverbod, een samenscholingsverbod, het inzetten van (jeugd)reclasseringsmaatregelen, extra inzet van recherche of begeleiding naar werk, school, dagbesteding of zorg.

Bij jongeren die niet crimineel zijn maar over wie de gemeente wel zorgen heeft, betrekken we het buurtteam.

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112