Willem-Alexanderpark
Leidsche Rijn heeft een bijzonder park: het Willem-Alexanderpark. Dit park ligt boven op de tunnel van de Rijksweg A2. Het is samen met bewoners ontworpen en er zijn bijzondere planten gebruikt. Ontdek dit speciale park.
Prairietuin boven op de snelweg
Boven op de tunnel van de A2 loopt een pad dat als een dijk boven op de tunnel ligt. Deze dijk is begroeid met heel veel soorten planten en grassen. Dit noemen we een prairietuin. Er staan maar liefst 135.000 vaste planten. De natuur mag hier helemaal zijn gang gaan. Zo komen er steeds nieuwe mooie planten bij. Alleen de distels halen we weg. Niet alleen vogels en de wind zorgen voor extra planten en kruiden. Ook mensen zorgen voor nieuwe planten. Zo hebben kinderen van basisschool Op de Groene Alm grote zonnebloemen in het park geplant. In het Pluk- en Eetgedeelte zijn moestuinen waar iedereen bij mag.
Sport- en ontmoetingsplekken
In het park zijn 3 sportvelden voor kinderen met basketbalpalen, voetbaldoelen en hockeydoelen. Langs deze velden staan banken en een kleine tribune. In het noorden van het park is ook een hondenspeelweide en een overdekte zitplek voor jongeren. Dit is een huisje van staal met betonnen bankjes.
Skatepark
In het noorden van het Willem-Alexanderpark, aan de Berlijnweg, is een skatepark voor verschillende doelgroepen. Het skatepark heeft plekken voor verschillende sporten. Jong tot oud en beginners tot professionals kunnen hier steppen, skateboarden, BMX’en of inlineskaten. Het skatepark Skate-On maakte samen met skaters het ontwerp. Aannemer Scholman zorgde voor de aanleg van het groen en de paden er omheen.
Video: skatepark in het Willem-Alexanderpark
Leuk om te weten
- Het park ligt boven op de tunnel van de Rijksweg A2.
- Bewoners hebben de naam ‘Willem-Alexanderpark’ gekozen uit ongeveer 500 ingezonden namen.
- De teksten op het pad door het park zijn gemaakt door DeWereldStaatStil.
- Het park ligt ongeveer 9 meter hoog, is ongeveer 1 kilometer lang en ongeveer 40 tot 80 meter breed.
- Het oppervlak van het park is ongeveer 80.000 m2. Dit zijn zo’n 10 voetbalvelden.
- Het verhoogde pad ligt op piepschuim. Hierdoor rust er minder gewicht op de tunnel.
- In de onderlaag zit 50.000 m3 kleigrond. Dit zijn ruim 5.000 zandwagens vol.
- De grond komt uit de directe omgeving, namelijk uit woonwijk Hoge Weide.
- Er zijn mineralen en vezels toegevoegd aan de grond. Hierdoor is de bodem stabieler en houdt deze meer water vast.
- De gemeente Utrecht werkt in het Willem-Alexanderpark samen met bewoners, de ontwerpers van DS Landschapsarchitecten Amsterdam, hoofdaannemer Van Wijk Nieuwegein en onderaannemer Agterberg BV De Bilt.
- Het Willem-Alexanderpark heeft een beheerplan. Dit helpt de beheerder met het beheer van het park. Wilt u deze ontvangen? Vul dan het reactieformulier in.
Impressie teksten op asfalt Willem-Alexanderpark
- als je het pad verlaat en lang genoeg blijft, zie je wie er al die tijd al waren: de mieren en wormen, een muisje in het gras, misschien een egel, vogels, vlinders. als je stopt zie je ze pas.
- wandelaars, stoplichten, tegenwind: het zijn obstakels in mijn vaart. denkend aan mijn bestemming, vergeet ik waar ik ben. wie haast heeft fietst altijd te langzaam.
- ga lopen als je nergens hoeft te komen. wolken drijven over. gedachten komen voorbij. hoor vogels, auto's en de klappen van de heistelling. vergeet zowel afstand als tijd. zo kom je dichterbij.
- onder mijn voeten ligt een andere wereld. van tunnellicht en hectometerpaaltjes. van auto's die voorbij razen. maar vanochtend staan ze in een lange rij en rijd ik hen onzichtbaar voorbij.
- er schijnt een lage zon over de nieuwbouwhuizen. aan je fiets zit een schaduw vast. langgerekt, tot aan de rand van het park. hij rijdt met je mee.
- vandaag nam ik de route door het park. het pad ligt op een dijk, en daalt soms even naar de straat. en aan het eind, waar je het park verlaat, een rode doos waarin men naar de sterren kijkt.