Nedereindse Park

Het Nedereindse Park is een groen recreatiegebied op de grens van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. In dit gebied rond de Nedereindse Plas recreëren veel mensen. Ze ontspannen, fietsen, wandelen of sporten er bijvoorbeeld in hun vrije tijd. We willen dat u nog beter van dit gebied kunt genieten. Ook kijken we hoe er zonnepanelen kunnen komen op de oostelijke plas.

Wat doen we?

We maken een toekomstbeeld voor het park

We haalden eerder ideeën op bij mensen die gebruik maken van het park. Aan hen vroegen we hoe we het Nedereindse Park mooier en beter kunnen maken. Met deze ideeën maakten we een toekomstbeeld. Dit is een plan voor de toekomst van het park. Een eindbeeld waar we stap voor stap naartoe werken. De plannen moeten we nog duidelijker maken. Het plan voegen we toe aan de plannen voor Rijnenburg. Dit zijn de belangrijkste ideeën die in het toekomstbeeld staan: 

  • We gebruiken de verschillende hoogtes in het park.
  • Rust en actie krijgen allebei een plek in het park.
  • Rond de plassen meer ruimte om te wandelen, fietsen of skaten. Met een duidelijke scheiding voor de verschillende gebruikers.
  • In het noorden meer plekken om buiten te sporten. Bijvoorbeeld freerunnen, klimmen, jeu de boules, tokkelbaan of een speurpad. En natuurlijke fitnesstoestellen.
  • Meer ruimte om te spelen in de natuur en een natuurspeeltuin.
  • We denken aan ruimte voor kleine horeca, zoals een foodtruck of ijskraam. En ruimte voor kleine evenementen. 
  • De heuvels gebruiken we voor meer avontuur en een opvallend icoon, zoals een kabelbaan, uitkijktoren of kunst.
  • Meer groen langs de oevers. We maken de oevers onbereikbaar met takken en boomstronken.
  • Meer groen op de heuvels en op het eiland tussen de 2 plassen, waar men kan leren over de natuur. Alleen voetgangers kunnen uiteindelijk op het eiland komen. De (brom)fiets krijgt een andere route.
  • Meer plekken voor vissen, vogels en andere dieren om te wonen en uit te rusten.
  • We verbinden het bestaande groen van IJsselstein en Nieuwegein beter met het Nedereindse Park.
  • Meer paden zoals een blote voetenpad en vlonderpad.
  • Er komen aparte plekken om honden uit te laten.
  • Er komt een goede aansluiting op de wegen. Parkeren willen we aan de noordkant van het park. En alleen bestemmingsverkeer en Kiss & Ride-parkeren van het hart van het park. Samen met de ondernemers en gebruikers van het park bekijken we wat mogelijk is.
  • Op de oostelijke plas komen zonne-eilande minimaal 50 meter van de oever af. De zonne-eilanden moeten zo goed mogelijk passen in de omgeving. Bijvoorbeeld met drijvend groen. We houden rekening met de dieren eromheen. De randen van de zonne-eilanden maken we ook groen.

Impressies van het toekomstbeeld

We bepalen wat er gebeurt met de grondhopen

We maakten een nazorg- en beheerplan voor de sanering die eerder is gedaan. We bepaalden ook wat er gebeurt met de grondhopen (depots) op het terrein. Ze zijn voor een deel overgroeid met groen. We onderzochten of de grond daar kan blijven liggen. De grondhopen maken we onderdeel van het park. Daarnaast zoeken we een nieuwe plek voor het gebouw van de waterzuivering. Die staat nu nog in een loods op het terrein naast het park.

We maken een plan voor zonnepanelen op de oostelijke plas

De Nedereindse plas is groot. Daardoor is hij goed geschikt om schone energie op te wekken. Op het oostelijke deel van de plas willen we zonne-eilanden leggen. Dat willen we op een mooie manier doen. Zo is voor het gebied vastgelegd dat we de eilanden zo aan moeten leggen dat ze de begroeiing aan de oevers en het leefgebied van vleermuizen en vogels zo min mogelijk aantasten. Ook komt er drijvend groen rond de zonnepanelen om de biodiversiteit te verbeteren. 

Zwemmen of varen is verboden in de Nedereindse Plas. De oevers zijn te steil, het wat is niet schoon genoeg als zwemwater en er komen scherpe voorwerpen in voor. Dat komt doordat er vroeger bouwafval in het water terecht is gekomen.

Wensen en eisen zonne-eilanden

Bij het onderzoeken of er zonnepanelen op de plas kunnen komen, houden we zoveel mogelijk rekening met:

  • de natuur: zoals (winter)watervogels, de oeverzwaluw en vleermuizen; 
  • de kwaliteit van de bodem: de plas was vroeger een vuilstort, daarom houden we ook rekening met werkzaamheden voor de nazorg en het beheer van de plas;
  • de waterkwaliteit: hier heeft Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) regels voor gemaakt;
  • de mogelijkheden voor recreatie: we willen dat mensen zich hier goed kunnen blijven vermaken.

We passen het gebied voor zonne-energie op de Nedereindse Plas aan: deze kunnen alleen op de oostelijke plas komen. Zo blijft er meer ruimte voor (winter)watervogels. Als het nodig is om de westoever van de westelijke plas te herstellen, dan kan dat.

De zonne-eilanden moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De eilanden moeten minimaal 50 meter afstand houden tot de oevers. Zo houden we rekening met de begroeiing in het water en het voedergebied van vleermuizen en watervogels.
  • We bedekken een beperkt deel van het wateroppervlak om verslechtering van de waterkwaliteit te voorkomen. We verwachten dat het verantwoord is om zonnepanelen op maximaal  25% van de plas te leggen. Samen met HDSR onderzoeken of we een groter deel van de plas (tot 50%) kunnen gebruiken. Ook bepalen we samen met HDSR op welk deel van de plas de zonnepanelen komen. Dit onderzoek ronden we najaar 2023 af.  
  • Bij het ontwerp van de zonne-eilanden houden we rekening met de aanwezige dieren zoals watervogels. Ook komt er zowel op en onder het water drijvend groen rond de zonnepanelen. Om de biodiversiteit in het water en op de oever te verbeteren.
  • Er komt een transformatiehuisje om de opgewekte energie te kunnen transporteren. We zorgen dat het transformatiehuisje goed op de oever past.

Op basis van deze punten kan er minimaal 5 hectare aan zonne-eilanden komen. Samen wekken ze ongeveer 7.000 MWh per jaar aan duurzame stroom op. Dat is genoeg voor ongeveer 2.500 huishoudens.

We hebben omwonenden gevraagd wat zij vinden van de plannen, en welke ideeën ze hebben voor de zonne-eilanden en de ontwikkeling van het Nedereindse Park. Dat deden we met online vragenlijsten en bijeenkomsten. Hieruit blijkt dat mensen zorgen hebben over de effecten van zonnepanelen op het water voor de natuur en recreatie. Deze zorgen kunnen we niet wegnemen. We onderzochten samen met HDSR uitgebreid de waterkwaliteit en we keken goed naar hoe we de zonne-eilanden op de plas kunnen maken. Zo hebben we gehoor gegeven aan deze zorgen. 

De zorgen over effecten op waterkwaliteit, natuur en recreatie hebben een rol gespeeld bij de keuze van het gebied en het beperkt bedekken van de plas met 25 tot 50%. Bij de verdere uitwerking van het ontwerp nemen we deze zorgen ook mee. Als het mogelijk is doen we dit samen met de omgeving. Het maken van groene eilanden ziet de omgeving overigens als meerwaarde.  

We onderzoeken hoe de omgeving kan meedelen in de opbrengsten van de zonne-eilanden. Dit noemen we lokaal eigendom.

Het college van burgemeester en wethouders besloot dat we de zonne-energie-eilanden zelf gaan ontwerpen. Dit doen we samen met inwoners die zich hiervoor hebben aangemeld. U kunt zich nog aanmelden via energie@utrecht.nl. Daarnaast volgen we een uitgebreid proces om een vergunning te krijgen. Dit is nodig omdat de zonne-eilanden niet in het bestemmingsplan (regels voor het gebied) passen. We doen dit zelf omdat het een klein zonnepark wordt. Het is daarom minder interessant voor bedrijven of organisaties.

Meedenken

We hebben de omgeving op verschillende manieren om advies gevraagd over sporten, spelen en bewegen, natuur, bereikbaarheid en de zonne-eilanden in de plas. De uitkomsten hiervan leest u op DenkMee. U kunt nog meedenken in een klankbordgroep over het ontwerp van de zonne-eilanden. Mail naar energie@utrecht.nl.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Eind 2024 
  • Besluit van het college van B en W over het toekomstplan.
  • Voorlopig ontwerp en besluit van het college van B&W over de zonne-eilanden.
 
Vanaf 2025Uitvoeren toekomstplan.
Vanaf 2027Uitvoeren zonne-eilanden.

Wat hebben we al gedaan?

  • We plaatsten welkomstborden, picknicktafels, bankjes, prullenbakken en fietsenrekken.
  • We verbeterden het mountainbikeparcours.

We werken samen met anderen

Bij het verbeteren van het Nedereindse Park werken we samen met de gemeenten IJsselstein en Nieuwegein, recreatieschap De Stichtse Groenlanden, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de provincie Utrecht. Samen maken we ook afspraken over het beheer en onderhoud van het gebied.

Hulp en contact Nedereindse Park

Telefoon

14 030

E-mail

nedereindseplas@utrecht.nl