Natuurgebied Zuilen
Er komt meer natuur en ruimte voor verschillende dieren en planten (biodiversiteit) in het gebied bij Slot Zuylen. Ook maken we het gebied beter toegankelijk voor een bredere groep Utrechters. Het blijft wel een rustig gebied. Dat staat in het plan (startdocument) voor Natuurgebied Zuilen.
Wat gaat er gebeuren en waarom?
Natuurgebied Zuilen gaat zorgen voor meer natuur en openbaar groen in de stad. Dat is nodig om Utrecht een fijne en gezonde plek te houden voor het groeiend aantal inwoners.
De geschiedenis van de cultuur, de natuur, landbouw, rust en wandelen zijn het belangrijkst in Natuurgebied Zuilen.
Bekijk het plan (startdocument) voor Natuurgebied Zuilen
- Het plan gaat vooral over dat we de natuur meer ruimte geven. We willen verschillend groen, zoals gras, kruiden, struiken, bloemen, planten en bomen. Dit gaat in een deel van het gebied samen met natuurinclusieve landbouw. Dat is landbouw met minder mest, een gezonde bodem en ruimte voor veel verschillende planten en dieren (biodiversiteit).
- We herstellen het erfgoed
- We verbinden Natuurgebied Zuilen beter met de wijken en het bedrijventerrein eromheen.
- Er komen er meer mogelijkheden voor ontspanning en vermaak. Wel blijft de rust en stilte van het gebied. We geven meer ruimte aan Utrechters om te wandelen, van de natuur te genieten, te sporten en de geschiedenis van het gebied en het landschap te ervaren. Het gaat vooral om Utrechters uit Zuilen en Overvecht.
- We verbeteren de ingangen van het gebied met informatieborden en parkeerplekken voor fietsen.
Samen met de omgeving
We wilden graag dat de veranderingen in het gebied goed aansluiten bij wensen van de gebruikers. En bij de gebruikers in de toekomst. Daarom hebben we een werkgroep samengesteld met bewoners en gebruikers vanuit verschillende belangen. Met deze werkgroep werkten wij samen aan het startdocument. Daarbij gebruiken wij de reacties op de voorlopige visie uit 2022 (pdf, 5,8 MB). En de uitkomsten van een onderzoek onder bewoners in Overvecht en Zuilen.
Vervolg
De gemeenteraad stemde op 26 september 2024 met een ruime meerderheid in met het startdocument. Nu gaan we dit uitwerken tot een precies plan voor de inrichting van het gebied. Ook hierbij willen we mensen uit de buurt laten meedenken. Niet zo uitgebreid als we gedaan hebben bij het maken van het startdocument. We willen in deze volgende fase wel graag bewoners die nog niet mee hebben kunnen denken de kans geven om dit alsnog te doen. Bewoners krijgen hierover in het najaar bericht.
Planning
Wanneer | Wat |
---|---|
Najaar 2024 | Gemeenteraad neemt een besluit over het nieuwe beleid |
Najaar 2024 tot en met voorjaar 2025 | Uitwerken beleidsnota naar precies plan (uitvoeringsprogramma) |
Wat is er al gebeurd?
- 26 september 2024: de gemeenteraad stemde in met het startdocument 'Natuurgebied Zuilen'.
- 15 mei 2024: het college van B en W heeft het nieuwe plan (startdocument) voor het gebied naar de gemeenteraad gestuurd.
- Zomer 2023 tot en met voorjaar 2024: nieuw beleid maken, samen met bewoners en gebruikers.
- 23 april 2024: werkgroep in gesprek met de wethouder.
- 22 januari 2024: werkgroep in gesprek met de wethouder.
- 6 december 2023: bewonersbijeenkomst (presentatie uitkomsten werkgroep).
- Juli - december 2023: bijeenkomsten met werkgroep.
- Najaar 2023: bewonersonderzoek in Overvecht en Zuilen.
- 5 juli 2023: eerste bijeenkomst met werkgroep.
- 10 mei 2023: bewonersbijeenkomst (start van nieuwe aanpak).
- 14 oktober - 24 november 2022: iedereen kon reageren op de voorlopige visie. Bijna 300 mensen reageerden hier schriftelijk op. Naast enthousiasme over het plan waren er ook veel vragen en zorgen. Daarom hebben we een stap teruggezet.
- 31 oktober - 5 november 2022: 2 inloopbijeenkomsten, een spreekuur en een rondleiding door het gebied.
- 29 september 2022: publicatie voorlopige visie.
- Juni en juli 2022: verkeersonderzoek rondom het natuurgebied. In juni en juli 2022 hebben we tellingen gedaan om een indruk te krijgen hoeveel verkeer er in en rondom het gebied is. We telden voetgangers, (brom)fietsers, voertuigen en geparkeerde auto’s. Op de Vechtdijk rijden vooral (brom)fietsen, meer dan auto’s. Aan het einde van de middag en op zondagen wordt het natuurgebied het meeste bezocht. De parkeerterreinen aan de Slotlaan en de Franciscusdreef worden gemiddeld voor minder dan 20% bezet. Lees het volledige rapport met alle cijfers en informatie (pdf, 1,7 MB).
- 19 april 2022: raadsinformatiebijeenkomst.
- 12 mei 2022: raadscommissievergadering.
- februari 2022: 1-op-1 gesprekken met bewoners, bedrijven en (sport)verenigingen in de directe omgeving.
- 23 februari 2022: informatieavond voor bewoners en geïnteresseerden.
- 2 februari 2022: het college informeerde de raad dat de bewoners meedenken over de plannen voor het Landschapspark Oud Zuilen.
Bijeenkomsten en reacties
Op 5 juli hadden we de eerste bijeenkomst met de werkgroep. We gaven uitleg hoe de gemeente werkt, welke stappen we moeten zetten en welke rol een visie daarin heeft. We spraken na de zomer in verschillende bijeenkomsten over deze onderwerpen:
- natuur, landschap & cultuurgeschiedenis en landbouw met aandacht voor natuur
- recreatie, evenementen, gezondheid, sporten en bewegen
- gebruik en rust met toegankelijkheid en bereikbaarheid
271 bewoners uit Zuilen en Overvecht vulden onze vragenlijst in. Bewoners uit Overvecht komen minder in Natuurgebied Zuilen omdat ze dichterbij ook mooie parken en (speel)plekken hebben. Vooral wandelaars komen vanuit Overvecht naar Natuurgebied Zuilen. Bewoners uit Zuilen komen vaker in het gebied.
De bewoners zijn blij met de natuur en rust in het gebied. Ze zijn bang dat het te druk of te aangeharkt wordt als er meer voorzieningen bij komen. Meer wandelpaden en aandacht voor de planten en dieren in het gebied vinden de bewoners wel een goed idee.
Deze veranderingen maken het gebied volgens bewoners aantrekkelijker.
- Meer wilde bloemen en bijen.
- (Meer) dieren in de wei. Het moet vooral een fijne plek blijven voor dieren.
- Meer mogelijkheden om te zitten.
- Meer informatieborden over de plek, geschiedenis en groen.
- Plekken om te picknicken.
- Fietsparkeerplekken.
Ongeveer 85 mensen hadden aangegeven graag betrokken te blijven bij het traject. Deze mensen nodigden we uit voor de bewonersbijeenkomst van 10 mei. Ruim 60 mensen waren aanwezig. Het doel van de bijeenkomst was om te beginnen met het proces om tot een nieuwe versie van de visie te komen. Projectmanager Floris van Proosdij legde uit hoe de gemeente het wil aanpakken. Na de pauze bespraken de aanwezigen in kleine groepjes het voorstel. De vraag was of bewoners zich kunnen vinden in de aanpak die wij voorstellen en of we op deze manier de juiste mensen hebben betrokken. De uitkomsten van deze gesprekken verwerken we in de aanpak. Tijdens de bijeenkomst stelden we de werkgroep samen.
Bewoners vinden vooral natuur, gebruik en rust, toegankelijk en bereikbaar, sporten en bewegen, recreatie en landbouw belangrijke onderwerpen. De meeste vragen en zorgen gaan over de natuur en de dieren in het gebied. Ze willen niet teveel veranderen aan het unieke karakter van het gebied.’
Waar ligt het gebied precies?
Het gebied van ongeveer 40 hectare ligt tussen de Vecht in het westen, Slot Zuylen in het noorden, bedrijventerrein Overvecht-Noord in het oosten en de Franciscusdreef in het zuiden.