Overlast van dieren

Een schone stad is belangrijk voor inwoners en het welzijn van dieren en de natuur. Zo voorkomen we ook overlast van dieren. Hieronder leest u hoe u kunt helpen met het voorkomen van overlast. Bekijk wat u kunt doen als u toch last krijgt van dieren. Ook leest u wanneer wij in actie komen en hoe u overlast kunt melden.

Eikenprocessierups

In de maanden mei tot augustus maakt de eikenprocessierups nesten in eikenbomen. De brandharen van deze rups kunnen jeuk, bultjes en rode ogen veroorzaken. Wij bestrijden de eikenprocessierupsen in de openbare ruimte.

Lees meer over de bestrijding van de eikenprocessierups en wat u zelf kunt doen

Ratten

Vooral de bruine rat komt regelmatig voor in de Nederlandse steden. Ratten zitten in kruipruimten en in de omgeving van woningen, in het rioolstelsel, langs slootkanten en onder struiken. Op deze plekken maken ze een stelsel aan gangen en holen. In de vrije natuur leeft de rat aan slootkanten en in moerassen. De bruine rat eet vaak van het voedsel dat wij achterlaten. Op de plekken waar we ratten zien vinden we dan ook vaak voedselafval van bewoners of bedrijven. We bestrijden ratten alleen op plekken waar zij te veel schade kunnen veroorzaken. Of waar ze een risico kunnen zijn voor onze gezondheid. Meestal is dat risico vrij klein. Bestrijden heeft geen zin als ratten nog voedsel en schuilplekken hebben.

Lees meer hoe we overlast van ratten proberen te voorkomen en wat u zelf kunt doen

Wespen

De wespen die in de zomer overlast geven, zijn werksters van de sociale wespen Duitse Wesp en Gewone Wesp. Zij vliegen uit om eten te verzamelen als het wespennest is volgroeid. Dat is meestal eind juli. Vooral in augustus ontstaat wespenoverlast. Dat komt omdat wespen dan zoeken naar vlees en zoetigheid. Wespen zijn ook nuttig. Ze eten andere insecten en bestuiven bloemen. Zo blijven er voldoende verschillende insecten in de stad.

Overlast wespen voorkomen

  • Houd wespen buiten de deur met horren of vlieggordijnen.
  • Lok wespen weg met eten verderop in de tuin. Vang de insecten niet in bijvoorbeeld een limonadefles.  
  • Verjaag wespen met geur. Ze houden niet van munt en rozemarijn.

Last van een wespennest

Hebt u thuis last van wespen? Roep de hulp in van een wespenexpert van de Wespenstichting. Helpt dit niet? Vraag dan hulp aan een professionele plaagdierbeheerser.

Wespen in de openbare ruimte bestrijden we als deze een gevaar vormen voor de omgeving.
Doe een melding

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot. Dat betekent dat deze eerder niet in Nederland voorkwam. We zien de hoornaar hier pas sinds 2017. De Aziatische hoornaar is ongeveer 2 keer zo groot als de normale wesp. Voor mensen zijn ze niet gevaarlijk. Het insect eet vooral honingbijen en vliegen. De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor de bestrijding van een groot aantal invasieve exoten.

Denkt u dat u een Aziatische hoornaar hebt gezien? Dan kunt u hier een melding van maken:

Overlast andere dieren in de openbare ruimte

We bestrijden geen overlast van muizen, kippen, duiven, ganzen, mollen, bijen, bladluizen, teken, buxusmot en andere diersoorten. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen heeft hier veel informatie over.

Meer weten? Kijk op Kad.nl

Overlast van andere dieren op eigen terrein

Hebt u overlast van andere dieren op uw eigen terrein? Zoek dan contact met een bestrijdingsbedrijf. In Utrecht en de directe omgeving zijn meerdere bedrijven die u kunnen helpen.

Lijmplankjes, plakstrips en lijmstokken: niet gebruiken

Gebruik geen lijmplankjes, plakstrips, lijmstokken en limonadeflessen om dieren te vangen. Het gebruik ervan is al verboden, maar de spullen zijn nog wel te koop. Deze producten zorgen voor onnodig en ernstig dierenleed. Ook komen er vaak nog andere diertjes in vast te zitten die juist welkom zijn in de stad.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur