Essentaksterfte
Essentaksterfte is een schimmelziekte die de essen in Utrecht bedreigt. De ziekte is niet te genezen, daarom moeten we ernstig zieke essen kappen. We proberen de essen echter zo lang mogelijk te laten staan en controleren ze regelmatig.
Wat doen wij?
Deze ziekte zorgt ervoor dat bladeren afsterven en de takken doodgaan. Hierdoor breken de takken af. Dat kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Daarom controleren we de essen regelmatig en nemen we maatregelen. Welke maatregelen we nemen hangt af van de beschadiging, leeftijd en locatie van de boom.
Video: essentaksterfte
Regelmatig controleren
In 2017 onderzochten we voor het eerst alle essen van de gemeente Utrecht. 82% van de 24.500 essen bleek toen aangetast. We hoefden slechts een klein deel van deze essen te kappen.
Resultaten controle 2023
In 2023 controleerden we een groot deel van de essen in Utrecht. Hieruit blijkt dat 80% van de essen last heeft van essentaksterfte. 637 essen zijn zo ziek dat we ze moeten kappen. Ook snoeien we ongeveer 5.400 essen. Met het snoeien remmen we de ziekte af. Zo kunnen de bomen zo lang mogelijk veilig blijven staan.
Bekijk de kaart met de aanpak voor 2024
Over de kaart
U kunt zoeken op straatnaam of op een gekleurde stip klikken. Dan krijgt u meer informatie te zien.
Nieuwe bomen planten
We planten in principe voor elke gekapte es een nieuwe boom terug. In bosplantsoen kijken we wat wenselijk is omdat we daar ook meer ruimte willen geven aan natuurlijke verjonging. We kijken bij het opnieuw planten goed of bomen niet te dicht op elkaar staan en dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Bij het uitzoeken van nieuwe bomen houden we rekening met de waarde voor mens en dier. Ook vragen we bewoners in sommige straten mee te denken welke bomen we terugplanten.
De nieuwe bomen planten we altijd in het plantseizoen, dat loopt van november tot april.
Een es in uw eigen tuin
Als u een es in uw tuin hebt, kunt u deze laten onderzoeken door een boomadviesbureau. U kunt de es ook zelf bekijken. In de video 'herkennen van de es en essentaksterfte' ziet u hoe u dat doet. Ziet u dode takken? Dan kunt u deze het beste snoeien. Als u de dode takken niet snoeit, kunnen deze afbreken. Zijn er geen dode bladeren of takken, dan hoeft u nog geen maatregelen te nemen.