Grondwater

Grondwater is water dat in de grond zit. De hoogte van het grondwater (grondwaterstand) kan veranderen. Het is belangrijk dat de grondwaterstand niet te hoog en niet te laag is.

Veranderen van grondwaterstand

Grondwater is soms al duizenden jaren geleden in de bodem gezakt via regen of oppervlaktewater, zoals rivieren. Het grondwater stijgt als het veel regent en daalt wanneer het een tijd droog weer is. Ook door tijdelijke bouwprojecten of verstopping in de afvoer kan de hoogte van het grondwater veranderen.

Wat doen wij en waar bent u verantwoordelijk voor?

We zorgen dat het riool op orde is om wateroverlast te voorkomen. Daarnaast zorgen we dat de grondwaterstand in de openbare ruimte op peil is. Op uw eigen grond (perceel) bent u zelf verantwoordelijk voor het voorkomen en oplossen van grondwateroverlast of te laag grondwater. 

Wat kunt u doen?

Te hoog grondwater

Staat het grondwater te hoog? Dan kan dit voor problemen zorgen. In uw tuin kunnen plassen blijven staan. In uw huis kunt u last hebben van vochtige kelders of kruipruimtes. Op uw eigen grond (perceel) bent u zelf verantwoordelijk voor het tegengaan en oplossen van grondwateroverlast. Er zijn veel makkelijke oplossingen om iets te doen aan vocht in huis.

Tips bij grondwateroverlast

  • Maak ruimtes onder de grond waterdicht, zoals kelders en souterrains. Dit kan op verschillende manieren, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Vraag een professioneel bedrijf om advies. 
  • Vul de kruipruimte op met materiaal dat het water goed doorlaat, zoals schelpen. Hierdoor nemen de fundering en de muren het grondwater minder goed op via de grond.
  • Zorg voor goede afvoer van het regenwater. Wateroverlast in kelders of kruipruimtes komt meestal door regenwater dat niet makkelijk weg kan stromen of de bodem niet kan opnemen. Lees meer op de website van Waterproof030 hoe u regenwater beter kunt opvangen rondom uw huis.
  • Leg drainage aan op uw eigen terrein om water af te voeren. Bijvoorbeeld ondergrondse buizen of greppels. 
  • Controleer uw huisaansluiting naar het gemeenteriool. Wateroverlast in kelders of kruipruimtes hoeft niet te komen door het grondwater. Het kan zijn dat uw huisaansluiting op het riool niet meer goed werkt. Dit kan overlast in kelders of kruipruimtes geven. Vraag een professioneel bedrijf voor advies en reparatie. 

Te laag grondwater

Het kan ook gebeuren dat het grondwater onder uw huis erg laag staat. Dit is niet altijd een probleem, maar wel als uw huis op houten palen staat. De palen en de fundering kunnen dan gaan rotten. U hebt dan last van een te lage grondwaterstand. De makkelijkste manier om hier iets aan te doen is regenwater (beter) opvangen in de bodem in uw tuin. Kijk op de pagina Waterlast voorkomen wat u zelf kunt doen.

Tips bij grondwateronderlast

  • Koppel de regenpijp af en laat het regenwater de tuin in stromen. Hierdoor kan  het regenwater in de bodem zakken. 
  • Haal tegels uit de tuin en vervang deze door gras, planten of waterdoorlatende verharding (bijvoorbeeld tegels).
  • Plaats een peilbuis op uw eigen terrein. Deze peilbuis meet de grondwaterstand, zodat u deze in de gaten kunt houden. 
  • Wilt u weten of uw fundering gevoelig is voor grondwateronderlast? Laat een deskundig bedrijf een onderzoek uitvoeren. 
    Wilt u meer informatie over uw fundering? Vraag de bouwvergunning of bouwtekening van uw woning op

Samen aanpakken van problemen

Grondwater stopt niet bij de grens van uw eigen grond. Problemen met grondwater pakken we daarom vaak samen aan. We doen onderzoek naar het grondwater en hoe hoog of laag deze staat. Blijven de problemen met het grondwater? Dan nemen we maatregelen om de grondwaterstand te verlagen of juist te verhogen. Deze werkzaamheden doen we vaak samen met andere werkzaamheden in de straat . We nemen alleen maatregelen als ze voldoende helpen om de grondwaterstand aan te passen. Ook moeten de maatregelen geen andere functies in de straat beschadigen, zoals groen en bebouwing.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur