Hitte

Warme dagen kunnen fijn zijn, maar ze zijn niet altijd goed voor onze gezondheid.

We slapen slechter als het warm is en kunnen ons minder goed concentreren. Hitte zorgt ervoor dat meer mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, en soms zelfs aan de gevolgen overlijden. Ook extra aandacht voor huisdieren is belangrijk. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn voor huisdieren.

Geeft het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) een weeralarm voor hitte (code geel, oranje of rood)? Zorg dan goed voor uzelf en de mensen met een kwetsbare gezondheid om u heen. Geef ook extra aandacht aan de dieren in en rondom uw huis.

Tips bij hitte

Met deze tips kunt u zich goed voorbereiden op hitte.

Andere vragen over hitte en uw gezondheid?

Neem contact op met de GGD regio Utrecht.

Verkoeling door groen

Niet alleen water zorgt voor verkoeling. Ook zoveel mogelijk groen in en rondom uw huis helpen bij het verkoelen van de stad.Planten en bomen verkoelen de omgeving, omdat ze vocht afgeven aan de lucht als het warm is. Op warme dagen voelt de temperatuur in de schaduw van een boom al gauw 10 graden koeler aan.

U kunt uw huis of straat groener maken. Denk aan een groen dak, een groene gevel of een groene straat. We helpen u hierbij met verschillende subsidies.

Ook kunt u als burgerwetenschapper onderzoek doen naar het klimaat in Utrecht, met het project Meet je stad. Samen met anderen brengt u klimaatverandering in uw eigen buurt in kaart.

Lees meer maatregelen die u kunt nemen tegen klimaatverandering

Wat doet de gemeente: groene en verkoelende stad

De komende jaren werken we aan een groene, verkoelende stad. We willen dat de temperatuur in de stad niet meer dan 5 graden warmer aanvoelt dan buiten de stad. Daar werken we op de volgende manieren aan:

  • We zorgen voor meer groen, zodat de stad minder opwarmt. Iedereen moet in elke straat in de schaduw kunnen lopen, liefst in de schaduw van bomen. Op de belangrijkste looproutes willen we op het heetst van de dag zorgen voor 40 % schaduw; in andere gebieden 30 %. Daarnaast moet iedereen binnen 200 meter van zijn woning een koele, groene plek van minstens 200 vierkante meter hebben.
  • We hebben een hitteplan, samen met andere organisaties in de regio. Sommige Utrechters, zoals ouderen en chronisch zieken, zijn extra kwetsbaar voor hitte. We willen dat zij beschermd zijn tijdens hittegolven.
  • We gaan tijdens het NK Tegelwippen de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen.

Utrecht voorbereiden op hitte

Utrechtse wijken met veel tegels, beton en asfalt en weinig groen zijn het meest kwetsbaar voor hitte. Daar blijft de warmte lang hangen. Dit zijn de binnenstad en de omliggende wijken, zoals Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen, en ook bedrijventerreinen. De temperatuur kan daar op een zomerse dag meer dan 7 graden hoger zijn dan aan de randen van de stad. En ook ’s nachts blijft het op deze plekken warmer. Gelukkig kun je in bijna de hele stad vrij snel naar een koele plek of schaduw. De uitdaging is om dat zo te houden, ook als het heter wordt.

Plattegronden over hitte in de stad

We onderzochten wat er gebeurt in de stad als het heet is. De uitkomsten hebben we verwerkt in een plattegrond. Daar kunt u de volgende dingen op bekijken:

Hulp en contact Klimaatbestendig

Telefoon

14 030

E-mail

klimaatbestendig@utrecht.nl