Circulaire stad
In Utrecht liggen veel kansen voor de circulaire economie. In onze sterk groeiende stad hebben we veel grondstoffen nodig. Er komt ook weer veel materiaal vrij dat we opnieuw kunnen gebruiken. In 2050 wil Utrecht als stad helemaal circulair zijn.
In de nieuwe visie Utrecht Circulair 2050 presenteren we hoe we Utrecht circulair willen maken in 2050. Op 12 december 2024 stelde de gemeenteraad ook de beleidsnota Utrecht Circulair 2030 vast. Dit is een uitwerking van de visie Utrecht Circulair 2050.
Wat is de circulaire economie?
In een kringloopeconomie of circulaire economie bestaat geen afval en gooien we niets weg. Alle onderdelen van een gebouw, een meubel of een kledingstuk zien we als grondstoffen. Deze grondstoffen gebruiken we in de toekomst weer voor andere producten. Bekijk een video van nu.nl met meer uitleg over circulaire economie.
Wat kunt u als inwoner doen?
In Utrecht gooiden we in 2022 per persoon 375 kilo afval weg. Minder afval bespaart grondstoffen en energie. Zo zorgt u voor minder afval:
- Probeer wat stuk is te repareren bij een Repair Café, zoals apparaten of kleding.
- Koop vaker tweedehands, bijvoorbeeld bij een kringloopwinkel.
- Deel en leen spullen. Er zijn steeds meer deel- en ruilplatforms, zoals Peerby. In Utrecht zijn ook 6 speelotheken (uitleenplekken voor speelgoed en spellen). Deze zijn te vinden in: Hoograven, Lunetten, Leidsche Rijn, Oost (Oudwijk), Oost (Koningsweg) en Overvecht (De Krekels in buurtcentrum de Jager, Teun de Jagerdreef1)
- Verspil minder voedsel.
- Gebruik wasbare luiers. Met wasbare luiers bespaart u zo'n 25 kilo luierafval per maand.
- Vul uw eigen waterfles in plaats van losse flesjes te kopen. In Utrecht zijn verschillende kraanwatertappunten.
- Bespaar papierafval met een Nee-Nee-sticker op uw brievenbus. Zonder sticker krijgt u geen reclame maar nog wel huis-aan-huisbladen.
- Print minder en slimmer (dubbelzijdig en liefst met 2 pagina's op 1 kant). Zo bespaart u inkt en papier.
- Neem zelf een stevige tas mee als u boodschappen doet of gaat winkelen.
- Gooi afval in de juiste bak. Zo kunnen we meer hergebruiken.
- Verbouw en klus duurzaam.
- Herbruikbare spullen zamelen we in ook op de afvalscheidingsstations. Op elk afvalscheidingsstation staat een speciale kringloopcontainer van een Utrechtse kringloopwinkel. Bij de kringloopcontainers kunt u meubelen inleveren en ook kleine spullen, zoals boeken, kleding of plantenpotten. De afvalscheidingsstations van de Tractieweg en Lunetten hebben ook een speciale Buurman Bak waar nog goede bouwmaterialen verzameld kunnen worden.
Lees op de website van Cirkelregio Utrecht wat u als inwoner nog meer kunt doen
Wat kunt u als ondernemer doen?
Wat doet de gemeente?
Circulaire economie is in ontwikkeling. Wat we doen om onze doelen te halen staat in het beleid voor hergebruik en afval.